• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt over kort geding KVM: "Er dreigt een waterval aan rechtszaken"

  Het kort geding van KV Mechelen komt niet echt als een verrassing volgens Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt. Als de club gelijk krijgt, dreigt de hele zaak op de lange baan geschoven te worden. "In de zaak-Ye heeft het wel 10 jaar geduurd. Dat is geen geweldige zaak."

  "Telefoongesprekken in het voordeel van KVM zouden niet in dossier zitten"

  "Als je de voorbije tijd geluisterd hebt naar de argumenten en de onvrede van de mensen bij KV Mechelen, dan wist je dat dit er zat aan te komen. Het kadert allemaal in de strategie van KV Mechelen om vooral de club te vrijwaren. Daar is het om te doen."

   

  "Dat individuele personen gestraft zouden worden, is misschien iets minder hun zorg. Ze willen dat de club KV Mechelen vrijuit gaat. Dat is ook een van de argumenten die ze nu aanvoeren. Er is geen onderzoek gebeurd naar de rol van de club zelf, wel naar individuele personen. En dan is de vraag, als dat 4 mensen zijn uit het bestuur van KV Mechelen, is dat dan niet de club? Dat zal een belangrijke discussie zijn in de toekomst."

   

  "Ze hebben ook al aangegeven dat het geen eerlijk proces kan zijn voor de Geschillencommissie Hoger Beroep als de KBVB een half jaar de tijd heeft gehad om zijn argumentatie op tafel te leggen en KVM nu binnen de maand met een repliek moet komen. Dat vinden ze niet correct."

   

  "BIj KV Mechelen zeggen ze ook dat het deel van het dossier dat door het parket aan het Bondsparket is overhandigd, en vooral dan de telefoontaps, dat het precies dat is: een deel. Het is maar een fractie van alle taps die te vinden zijn in het hele dossier. Volgens KVM zijn er vooral elementen overgemaakt ten laste van KV Mechelen en de mensen die verdacht worden van poging tot omkoping. En dat de vele elementen die de club zouden kunnen vrijpleiten, er niet bijzitten. Volgens KVM zijn er ook heel veel telefoongesprekken opgenomen die in het voordeel van die mensen pleiten."

  Olivier Somers is een van de bestuursleden van KVM die verdacht wordt.

  "In extreem geval kunnen Rode Duivels uitgesloten worden van EK"

  Het starten van een kort geding is niet zonder risico voor KVM. "Het is eigenlijk verboden volgens de statuten van de Pro League om naar de burgerlijke rechtbank te stappen en dat op straffe van uitsluiting van het profvoetbal. Tot nu toe is die maatregel wel nog nooit genomen."

   

  "Ik heb daar vragen bij. Je schrijft je in in een vereniging en daar hoort bij dat je je schikt naar de tuchtprocedures van die vereniging. Als je lid wil worden van de KBVB dan horen daar een aantal engagementen bij."

   

  "Ook de hogere voetbalinstanties, met name UEFA en FIFA,  huiveren van individuele clubs die naar de burgerrechtbank stappen. Ook zij zullen dus druk uitoefenen op de KBVB. Die dreigen dan ook met allerlei straffen. In een zeer extreem geval zouden ze kunnen beslissen om de Rode Duivels niet meer te laten deelenemen aan het EK als de KBVB zijn clubs niet onder controle krijgt. Dat behoort tot de mogelijkheden."

  "Er dreigt nu een cascade aan rechtszaken"

  Wat als KV Mechelen gelijk krijgt van de rechter in kort geding? "Dan hangt het ervan af wat de rechter precies beslist. HIj kan de Geschillencommissie opleggen dat ze de procedure moet opschorten tot er een uitspraak komt door burgerrechtbank. En daar staan dan zware dwangsommen op."

   

  "Maar als dat gebeurt dan zullen andere clubs als Beerschot Wilrijk of Waasland-Beveren misschien ook weer procedures aanspannen. Dan komt er misschien een cascade aan rechtszaken de komende tijd."

   

  "De tijdsdruk is nu al gigantisch. Het zou zonder dit kort geding al een huzarenstuk worden om alles klaar te krijgen voor 30 juni. Dat wil de KBVB graag want dan weten we wie in welke afdeling zal moeten spelen volgend seizoen."

   

  "Een eventuele uitspraak door de burgerrechtbank kan nog jaren duren. Het onderzoek loopt nog en ik heb vernomen dat men hoopt om het onderzoek in het najaar af te ronden. Maar dat is nog maar het onderzoek. Dan moet het nog op de rol komen, zijn er nog verschillende zittingen en eventuele beroepsprocedures. In de zaak-Ye heeft dat allemaal wel 10 jaar geduurd. Dat kan hier ook zo zijn. Als we dan daarna pas tot een veroordeling kunnen overgaan, is dat geen geweldige zaak."

  KV Mechelen won deze week de Croky Cup.