• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Recordhouder Abdi: "Er is zeker ruimte voor verbetering"

  Bashri Abdi snelde in Londen naar het BR.

  2u07'03": het Belgische record op de marathon is sinds gisteren in handen van Bashir Abdi. De 30-jarige Gentenaar is in zijn nopjes, maar mikt op meer. "Ik wil elk jaar een stukje verbeteren", klinkt het vol overtuiging. "Als dat niet lukt, dan zou ik als atleet echt wel teleurgesteld zijn."

  Kan het nog sneller? "Ik kwam de man met de hamer tegen"

  Bashir Abdi liep gisteren het 24 jaar oude record van Vincent Rousseau (2u07'20") uit de boeken. "Eindelijk is het binnen: dat was mijn gevoel gisteren. Er is lang over dat record gepraat en ik heb er hard voor gewerkt. Diep vanbinnen had ik die droom en aan de finish heb je dan het gevoel dat het eindelijk binnen is."

   

  "De vorige recordtijd verdiende heel veel respect. Het is geen tijd waarvan je zegt dat je die zomaar zal lopen. Pas aan de finish geloofde ik het. Ik wist ook dat ik op schema zat, maar in de laatste twee kilometer heb ik toch echt veel tijd verloren. De man met de hamer was er echt. En het was een grote man met een heel grote hamer."

   

  Abdi leek stiekem van 2u06' te dromen. "Mocht ik niet zoveel tijd verloren hebben in die laatste twee kilometer, dan zou ik zeker onder de 2u07' gelopen hebben. Maar die informatie nemen we mee naar de toekomst. Het toont aan dat er ruimte is voor verbetering en dat is een positief signaal."

   

  Er zit dus nog rek op het record? "Het is heel moeilijk om er een tijd op te plakken. Ik wil gewoon elk jaar een stukje verbeteren. Als dat niet lukt, dan ben ik als atleet echt wel teleurgesteld. Ik geloof dat je tijd nodig hebt om bepaalde dingen te leren. De marathon is ook nieuw voor mij. Ik weet niet wat er na 40 kilometer met mij gebeurt. Dat moet ik allemaal leren."

   

  Londen was gisteren nog maar de tweede marathon in de loopbaan van Abdi. "Ik beschouw het zelfs als mijn eerste marathon. In Rotterdam vorig jaar kwam ik ten val bij mijn debuut. Ik liep door die val heel emotioneel en wist in Londen dus niet hoe de kilometers voelden. Ik kon die info niet gebruiken. Nu weet ik hoe het voelt."

  Bashir Abdi blikt terug op recordtijd: "Diep vanbinnen had ik die droom"

  "Vanavond mag ik frietjes eten"

  Met deze tijd is Bashir Abdi ook gekwalificeerd voor de Spelen van volgend jaar in Tokio. "Met Koen Naert en hopelijk nog iemand denk ik dat we een heel sterk team zullen hebben. Ik kijk er enorm naar uit met Koen, die in Rotterdam de lat hoog gelegd heeft. Hij liep daar heel ontspannen en zal ook heel veel verbeteren. We inspireren elkaar."

   

  Wat zijn de plannen tussendoor? Keert Abdi toch nog terug naar de piste? De 10 kilometer op het WK in Doha dit najaar zou toch op het programma staan. "Mijn nieuwe trainer gelooft dat de combinatie van de 10 kilometer en de marathon goed is voor een snelle tijd op de marathon. Maar ik moet eerlijk toegeven dat de planning voor de rest van het seizoen nog niet gemaakt is."

   

  "Ik moet mentaal en fysiek klaar zijn om die spikes weer aan te doen. Nu zal ik twee weken niets doen, daarna volgen alternatieve trainingen op de fiets en aquajogging. En vanavond mag ik een beetje ongezond eten: frietjes met extra sausjes." 

  Bekijk het volledige interview met Bashir Abdi