• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Bij Sky moet Mathieu in een hokje en daar is hij niet voor gemaakt"

  Mathieu van der Poel

  Mathieu van der Poel won dit jaar Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race.

  Met Adrie van der Poel als gast in Extra Time Koers kon het niet anders dan dat er over zijn zoon Mathieu werd gebabbeld. Zo bleek dat hij Patrick Lefevere al jaren geleden verwittigde dat Mathieu "geen normale" is.

  De legende zegt dat vader Adrie al bij een jonge Mathieu (lees: vijf à zes jaar) zag dat er veel potentieel in zijn zoon zat. "Al van bij de junioren moest je eigenlijk weinig tegen hem zeggen. Van toen al kon hij de koers zo goed lezen."

   

  Een andere legende zegt dat in die jonge periode van Mathieu van der Poel vader Adrie een sms'je stuurde naar ploegleider Patrick Lefevere om hem te verwittigen dat zijn zoon talent had. "Het klopt dat we zeker al jaren contact hebben. Adrie zei me vaak tijdens onze conversaties dat zijn kleinste zoon van 10 jaar geen normale is."

   

  Tot slot kwam een foto van een jonge Mathieu nog eens aan bod. Daar zei hij toen al dat hij ervan droomde om ooit de Amstel Gold Race te winnen in de Nederlandse kampioenentrui. "Adrie en ik gaven bij het begin van deze eeuw commentaar op de cross", zo vult Michel Wuyts aan. "Toen zei hij al dat we van Mathieu nog gingen horen en dat we met een beetje geluk later over hem zouden praten."

  "Mathieu zou bij Sky in een hokje belanden"

  Na de Amstel Gold Race was er nog een opmerkelijk beeld waarin Team Sky-manager Dave Brailsford een babbeltje aan het slaan was met de gebroeders Roodhooft van Corendon-Circus. Lefevere kreeg de vraag of hij dat ook wel eens durft.

   

  "Neen, zo opvallend doe ik het niet", zei de manager van Deceuninck-Quick Step. "Ik heb zeker geen slechte band met hen, maar je moet het ook niet overdrijven. Van Philip heb ik zelfs het telefoonnummer niet."

   

  Wuyts had trouwens een goede raad voor Adrie en Mathieu: "Brailsford kan je niet verwijten om te socializen. Maar ik zou niet op zijn avances ingaan. Want dan moet Mathieu in een hokje en daar is hij niet voor gemaakt."

   

  De vraag is of Adrie nog meer managers aan de telefoon krijgt sinds de huzarenstukjes van zijn zoon in het voorjaar. "Neen, eigenlijk niet. Het is zelfs minder nu, want ze hebben allemaal al eens gebeld."