• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ajax heeft geen pseudovedetten zoals Ronaldo, ze gunnen elkaar de bal"

  Ronaldo

  Intense vreugde en diepe ontgoocheling in 1 beeld gevat.

  Ajax blijft Europa en de wereld verbazen, want na Real Madrid ging nu ook Juventus voor de bijl in de Champions League. Voor Urbain Haesaert, scout bij de Amsterdammers, is het niet eens een verrassing.

  Urbain Haesaert boekte als trainer onder meer successen bij Beveren en Waregem, maar de laatste jaren is hij actief als topscout, van 2004 tot 2010 bij Ajax en na een passage bij Anderlecht sinds vorig jaar opnieuw bij Ajax. Hij vindt de prestatie van zijn club in Turijn straf, maar ook geen verrassing.

   

  "De opgang van dit Ajax is al een tijdje bezig. Je zag het eerst al tegen Standard (voorronde) en later nog tegen Bayern (groepsfase) en Real Madrid (1/8e finale)."

   

  "Ajax is een instituut. Er staat een systeem waar iedereen zich goed bij voelt en waar iedereen zich creatief kan uitleven. Ze hebben veel loopvermogen en vooral een enorme technische bagage. Ze kunnen allemaal zo goed tikken, zijn zo sterk op een paar vierkante meter. Hierdoor kunnen ze met veel spelers zeer hoog spelen. Ze hoeven niet defensief te spelen."

   

  "Het is ook een enorm geoliede machine. Ze werken allemaal voor elkaar en gunnen elkaar de bal. Er zijn geen pseudovedetten zoals een Ronaldo, die je een hele match niet ziet, maar die toch beslissend kan zijn met een goal."

  "Niet makkelijk om het Ajax-systeem zomaar te kopiëren"

  Ajax plukt dit seizoen de vruchten van zijn wereldvermaarde jeugdopleiding, waar Urbain Haesaert ook zijn steentje aan heeft meegedragen. "Ja, ze hebben nu uitzonderlijke talenten, maar er komen er nog heel wat aan, hoor. Ze geloven hier ook in hun jongeren en worden dus ook meteen ingezet."

   

  "Deze jongeren spelen al vele jaren samen, allemaal in dezelfde filosofie. Dat rendeert op den duur."

   

  Ajax zet in zijn opleiding tal van ex-spelers in, zoals een Simon Tahamata als techniektrainer. "De spelers kijken daar ongelooflijk naar op, van klein tot groot. Wat Tahamata op zijn leeftijd nog allemaal kan voordoen! De jongeren willen dat natuurlijk ook kunnen dan. Hij is er ook enorm mee begaan, hij klopt niet zomaar zijn uren."

   

  Dé vraag die je nu vaak hoort, is natuurlijk: waarom kunnen wij in België niet wat ze bij Ajax doen? "Je zet zoiets niet op 1-2-3 neer. Het is niet van: we zetten hier wat mensen en voilà! Dat heeft tijd nodig om ingebakken te raken. Het is niet makkelijk om dat zomaar te kopiëren."

  "Hoop op Tottenham, met Jan en Toby, in volgende ronde"

  Voor Urbain Haesaert hoeft het hier niet op te houden voor Ajax. "Ik hoop op Tottenham de volgende ronde, want ik heb Jan (Vertonghen) en Toby (Alderweireld) nog zelf naar Ajax gebracht. Ik heb nog af en toe contact met hen."

   

  Haesaert wordt binnenkort 78 jaar, maar hij blijft een bezige bij. "Ik heb een zéér, zéér drukke agenda. Maar dat is niet erg. Dat houdt mij jong."

  Urbain Haesaert

  Urbain Haesaert is scout voor Ajax.