• home
 • video
 • pas verschenen

  Vannieuwkerke: "Woods wordt vooral gewaardeerd voor zijn sportieve prestaties"

  Tiger Woods (43) zorgde gisteren voor een straffe comeback in de golfwereld. 11 jaar na zijn laatste major-zege zette hij zijn teller op 15 overwinningen. "Ik denk niet dat Woods nu plots zal stoppen", zegt golfkenner Karl Vannieuwkerke.

  "Zijn zege gisteren is uniek"

  Voor Karl Vannieuwkerke was de zege van Tiger Woods gisteren in de Masters geen grote verrassing. "We hadden dat wel een beetje zien aankomen. Niet dat hij nog een major zou winnen, maar wel dat hij opnieuw op topniveau zou komen", zegt Vannieuwkerke.

   

  "Vorig jaar had Woods al een paar keer het signaal gegeven dat het nog wel kon. Hij werd toen 2e op een groot toernooi. En hij heeft een tijdje aan de leiding gestaan op de British Open, waar hij uiteindelijk 6e eindigde."

   

  "Maar zijn zege gisteren is natuurlijk wel uniek. Het was 11 jaar geleden dat hij zijn laatste major won. Gisteren behaalde hij zijn 15e zege in een golfmajor." 

   

  "Toen hij in 2008 zijn 14e zege behaalde, werd gezegd dat hij los naar Jack Nicklaus zou gaan. Die is met 18 major-overwinningen de alltime-recordhouder. Nu wordt opnieuw over dat record gepraat, omdat Woods weer op topniveau staat te presteren. Het is ongelooflijk."

   

  "Tiger heeft golf destijds ook veranderd. Hij heeft het fysieke aspect in golf gebracht en daar zijn heel veel andere golfers op gaan surfen. Ze moesten wel, want anders was het hoogst haalbare onbereikbaar. De evolutie daarvan heeft ook monsters gecreëerd voor Woods. Tegenstanders die veel beter waren de voorbije jaren. Dat is de verdienste van Woods zelf."

  "Woods heeft zijn golfplezier teruggevonden"

  Of deze zege het slotstuk is van een grote carrière? "Neen, ik denk dat Woods op zijn elan zal voortgaan", zegt Vannieuwkerke. "Golf is een van de weinige sporten waarin je op latere leeftijd nog een groot toernooi kan winnen."

   

  "Met 43 jaar behoor je in de golfwereld nog lang niet tot de oudste spelers. Er zijn er die op hun 48e en 49e nog grote toernooien winnen."

   

  "Ik denk dat Tiger zijn golfplezier heeft teruggewonnen. En hij heeft niet de voorbije jaren gewerkt om die major te winnen en dan plots te stoppen. Dat zou me verbazen en een heel straffe stunt zijn. Die man is gewoon opgegroeid met golf en dat is zijn leven. En golf zal ook zo lang mogelijk zijn leven blijven."

  "Escapades naast golf hebben Woods geholpen om weer op grote hoogte te komen"

  "Bij het grote publiek dat golf niet volgt, is Tiger Woods een levende legende. Niet alleen om zijn golfprestaties, maar ook om zijn escapades ernaast", zegt Vannieuwkerke.

   

  "Aan de andere kant hebben die escapades hem ook wel geholpen om dit te bereiken. Diepe dalen en grote hoogtes, dat is het leven. En op zo’n grote hoogte bevindt Woods zich opnieuw."

   

  "Veel mensen zullen er wel op uit zijn om een film te maken over het leven van Woods. Ik weet niet of Woods daaraan zal willen meewerken. Voor het geld moet hij niet meer doen. Ik denk dat hij al aan 115 miljoen dollar prijzengeld zit in zijn carrière. Om nog maar te zwijgen van die grote sponsorcontracten. Nike is hem al 22 jaar trouw en dat gaat dan niet om een paar duizenden dollars."

   

  "Wat Woods gedaan heeft in zijn privé-carrière, is natuurlijk niet goed te keuren. Maar hij wordt vooral gewaardeerd voor zijn sportieve prestaties. En hij heeft iets verwezenlijkt voor de zwarte Amerikaan door golf op te kaart te zetten."