• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Boudeweel: "Genk heeft Club Brugge overklast, dat moet vertrouwen geven"

  Tom Boudeweel: "Genk was snediger en had ook een duidelijk plan."

  De boeiende topper tussen Genk en Club Brugge, een discutabele strafschopfase, de verrassende 9 op 12 van Antwerp... Meer dan genoeg gespreksstof voor een analyse van voetbalcommentator Tom Boudeweel.

  De analyse van Tom Boudeweel in een notendop:

  • Club Brugge kreeg de machine niet aan de praat tegen Genk.
  • Genk heeft het tactische plannetje van Clement perfect uitgevoerd.
  • Deze overwinning moet Genk vertrouwen geven.
  • Het was volgens de regels een strafschop, maar het voelt artificieel aan.
  • Antwerp staat er op het juiste moment.

  "Club Brugge werd overklast door een snediger team"

  Genk heeft de puntjes gisteren uitdrukkelijk op de i gezet. Club Brugge had de voorbije drie wedstrijden toch getoond dat het de handschoen wou opnemen in de strijd om de landstitel. Het had terecht veel lof gekregen, maar Club kreeg de machine gisteren niet aan de praat.

   

  Toch wel opvallend, want de voorbije wedstrijden pakten ze telkens wel hun moment: de rode kaart tegen Gent, de crisis bij Anderlecht goed benut en dan die owngoal van Vanheusden tegen Standard. Club maakte het dan ook wel op indrukwekkende wijze af, maar tegen Genk konden ze het momentum niet creëren na de penalty en de onverwachte gelijkmaker van Vanaken.

   

  Het geroemde flankenspel was nergens. Vanaken, Vormer, eigenlijk alle spelbepalende figuren liepen met lood in hun schoenen. Heel weinig spelers haalden hun normale niveau. De spelers zelf vonden het nog niet zo slecht, dat is typisch, maar trainer Ivan Leko was wel groots in de nederlaag. Overklast, zei hij. En dat klopt: Genk was snediger, sneller, meer een team. Een team met een plan ook.

  "Genk heeft zijn strategie veranderd en dat loonde"

  Genk had het nochtans niet gemakkelijk de laatste weken: onterecht gewonnen  tegen Gent vorige week, de heisa met Malinovski... maar gisteren vond ik het  knap. Hoe Clement zijn pionnen op het schaakbord heeft gezet, met welke opdrachten hij zijn mannen op het veld heeft gestuurd en ze hebben het nog perfect uitgevoerd ook. Ook de sterren Malinovski en Trossard.

   

  Weet je, in België zijn er weinig teams die echt druk willen zetten op de tegenstander. Niet willen of niet durven. Maar als het echt goed wordt uitgevoerd - het is en blijft een risico - dan heeft elke tegenstander er problemen mee. Dat zagen we zaterdag bij Gent, toen Antwerp druk ging zetten. Dat zagen we vrijdagavond ook in dat halfuurtje voetbal: Anderlecht wist het ook niet meer toen Standard diep op de helft van Anderlecht ging storen met het hele team.

   

  We zijn het niet gewoon. Genk heeft zijn strategie veranderd, vaak met een lange bal gewerkt en dat heeft geloond. Niet dat Genk nu al kampioen is, we staan even ver als bij het begin van de playoffs: "Ga terug naar start" als het ware. Want met nog 6 matchen te spelen bedraagt de voorsprong 4 punten op Club en 5 op Standard. Maar de prestatie van gisteren moet het team vertrouwen geven in het post-Pozuelo-tijdperk, in zichzelf, in de coach. Natuurlijk moet je dit elke week kunnen brengen. Iedereen.

  "Het is niet de bedoeling om te verdedigen in een dwangbuis"

  Er was in de topper veel te doen om de strafschop van Genk. Een bal tegen de arm van Mechele, die met zijn rug naar de tegenstander stond en de bal niet kon zien. Iedereen heeft er een slecht gevoel bij, ook scheidsrechter Boucaut, denk ik. Je zag zijn twijfel bij het bekijken van de beelden, het overleg met de VAR. Ook volgens Philippe Clement, de trainer van Genk, was het een onterechte penalty.

   

  Maar volgens de nieuwe regels is het gewoon een strafschop. Het is het IFAB, een organisatie die sleutelt aan het voetbalreglement, dat deze aanbeveling heeft gedaan in maart, en die nu al gebruikt wordt in de Champions League en ook in onze competitie (want je kon gerust wachten tot de volgende zomer om het in te voeren).

   

  Volgens die aanbeveling is het altijd hands. Ik citeer: "een arm die weg van het lichaam staat, wordt bestraft met handspel. Ook als de bal van dichtbij wordt aangeschoten of als de speler met de rug naar de bal staat en niet ziet wat er op hem afkomt.”

   

  En dat was gisteren het geval bij Mechele, met zijn rug naar de bal, arm weg van zijn lichaam. Het voelt echt niet goed aan, het is ook redelijk onnatuurlijk en artificieel. Werner Helsen, onze landgenoot die op Europees vlak mee nadenkt over het voetbal, zal deze beelden ongetwijfeld voorleggen aan de board.

   

  Want op deze manier krijg je toestanden zoals in het hockey, daar zoeken spelers ook bewust de voeten op van de tegenstander om een strafcorner te krijgen. Het lijkt ons niet de bedoeling om te verdedigen in een dwangbuis of als
  een pinguïn met de armen tegen het lichaam.

   

  Dan denk ik gewoon even terug aan de fase in Genk–Gent, toen een verdediger van Genk een bal op zijn arm kreeg en toen was het geen penalty. Dus de regel is er om meer duidelijkheid te creëren, maar dit is toch tegen het goed gevoel. Voetbal zal altijd ergens een spel van interpretatie blijven, vrees ik.

  "Antwerp kan het Europese ticket al ruiken"

  Genk en Club Brugge hebben nu allebei een zware uitmatch voor de boeg. Genk op Standard en Club op Antwerp. Het droomscenario voor de neutrale voetballiefhebber is uiteraard dat Antwerp en Standard winnen - niet ondenkbaar natuurlijk - en dan komt alles op een zakdoek.

   

  Dat is dan hoogst interessant voor Antwerp, toch een beetje de vreemde eend in de bijt. In de competitie heeft Antwerp niet al te veel punten gepakt tegen de huidige top zes, het einde van de competitie was ook niet fantastisch met 4 op 21. Maar kijk, nu hebben ze al drie keer gewonnen in vier wedstrijden, waarvan drie uitmatchen.

   

  Antwerp heeft een prima wedstrijd gespeeld zaterdagavond in Gent. Met druk naar voren af en toe, met grinta, met een stevige organisatie en de bekende vertragingsmanoevres. Antwerp staat er op het juiste moment en het kan dat beoogde Europees ticket al een beetje ruiken. 8 en 9 punten voorsprong op Anderlecht en Gent, dat ziet er goed uit.

   

  Anderlecht en Gent spelen trouwens komend weekend tegen elkaar en ik ben benieuwd naar de aangekondigde veiligheidsmaatregelen. Gaan we terug naar toestanden zoals net na de aanslagen in Brussel? Burgemeester Eric Tomas sprak dit weekend over extra maatregelen. Wat gaan de supporters nog bekokstoven? Er zal alleszins veel overlegd worden in Brussel. Niet alleen over het extra-sportieve, maar zeker ook over het sportieve. Want ook op dat vlak is het alarmfase rood.

  Tom Boudeweel