• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Portugal lyrisch over tienersensatie Felix: "De nieuwe Kaka, de nieuwe João Pinto of de nieuwe Ronaldo"

  João Felix

  Kan João Felix omgaan met alle lof die hem wordt toegezwaaid?

  Met 3 goals en 1 assist leerde Europa afgelopen donderdag een nieuwe Portugese parel kennen. João Felix is zijn naam, 19 jaar zijn leeftijd en Benfica zijn club. RTBF-collega Rodrigo Beenkens, die zelf Portugese roots heeft, over deze nieuwe sensatie.

  In Portugal was João Felix al goed voor 10 goals in 20 matchen en afgelopen donderdag leerde ook de rest van Europa hem kennen. "Hij is snel én hij scoort makkelijk", zegt Rodrigo Beenkens. "Eigenlijk is hij geen echte 10 en ook geen 9. Meer een 9,5."

   

  "Zijn voordeel is dat er in Portugal op dit moment niemand is die de positie van 1e of 2e spits op zich kan nemen. Terwijl er in het verleden toch heel wat illustere namen op die positie speelden: Eusebio, Nuno Gomes, Pauleta,..."

   

  "Ronaldo is eigenlijk meer een flankspeler die naar binnen komt. Hij speelt bij de nationale ploeg wel als diepe spits of hangende spits, maar dat is omdat Portugal andere spelers voor die positie mist."

   

  Intussen werd Felix al met heel wat grote namen uit het verleden vergeleken. "Hij heeft wat weg van Rui Costa, een nummer 10 die ook makkelijk kon scoren. Maar eigenlijk is hij meer een aanvaller zoals João Pinto. Hij deelt ook zijn fysiek met hem. Sommigen zien er zelfs een type-Kaka in."

   

  Maar een talentvolle Portugese aanvaller, die wordt natuurlijk snel vergeleken met Ronaldo. "Of hij dat niveau kan halen? Dat is natuurlijk een zware last om te dragen. Het is zoals Remco Evenepoel die de nieuwe Eddy Merckx wordt genoemd. Ronaldo is een speler die je maar 1 keer in 100 jaar tegenkomt in Portugal. Jammer dat hij al wat ouder is, want ze zouden heel complementair kunnen zijn."

  "Zal hij kunnen omgaan met de godenstatus in Portugal?"

  Benfica heeft nu al een bedrag van 120 miljoen euro op zijn hoofd gekleefd. Bij aartsrivaal Porto zien ze het met lede ogen aan. "Felix speelde van zijn 7e tot zijn 15e voor Porto. Hij woonde in Tondela, een stad op 140 kilometer van Porto. Zijn vader moest 6 jaar lang elke dag 1,5 uur rijden om hem naar de training te brengen."

   

  "Op zijn 15e kreeg hij dan te horen dat hij geen prioriteit meer was voor hen. Nu zijn ze bij Porto natuurlijk naar die dommerik aan het zoeken die dat zei. Uiteindelijk is hij dan naar Benfica verhuisd. Porto maakte hetzelfde trouwens ook al eens mee met André Gomes (die nu door Barcelona aan Everton wordt uitgeleend)."

   

  De kranten in Portugal staan inmiddels vol over dit nieuwe supertalent. "Voetbal leeft enorm in dat land. Voetbalsterren zijn er goden. Het is afwachten hoe hij daar mee zal kunnen omgaan. Maar aan zijn kwaliteiten twijfel ik niet."

  Verslag van Benfica-Frankfurt, met de hattrick van João Felix