• home
 • video
 • pas verschenen

  Aernouts wordt 9e in Zuid-Afrika, wedstrijd overschaduwd door 2 doden

  Bart Aernouts heeft zich dankzij een 9e plaats op de Ironman van Zuid-Afrika geplaatst voor het WK op Hawaï, maar de triatlon laat bij onze landgenoot zowel sportief als extrasportief een vervelende smaak na.

  Omdat de zee nabij Port Elizabeth bijzonder onstuimig was, werd de zwemproef ingekort. Voor 2 oudere lokale deelnemers was die beslissing al te laat. Zij verdronken en konden niet meer gereanimeerd worden.

   

  Aernouts probeerde zelf nog te redden wat er te redden viel nadien. "Zwemmen in lastige omstandigheden is nooit mijn ding geweest", zegt hij aan Sporza. "Het was echt survival in het water, ook lastig om je te oriënteren."

   

  "Bij het fietsen was het gevoel zeker niet slecht, maar toch verloor ik in het begin veel tijd op de koplopers. Na 50 kilometer heb ik mijn tempo verhoogd, maar daar heb ik later alsnog een prijs voor betaald."

   

  "Het lopen was uiteindelijk wel nog oké, maar zelfs al had ik de marathon van mijn leven gelopen, dan had dat nog niet veel uitgehaald vandaag."

   

  Aernouts werd uiteindelijk 9e, goed voor een ticket voor Hawaï. Toch is hij ontevreden. "Vooral het fietsen was onverwacht zwak. We weten dat er nog werk is voor Hawaï, maar we hebben nog tijd. Ik had vandaag echt een topdag moeten hebben als ik in de buurt van het podium had willen eindigen." De zege ging uiteindelijk naar de Amerikaan Ben Hoffman, in 7u34'20". Aernouts finishte op 22 minuten.