• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Aert: "Zege van Van der Poel in Waregem motiveert me"

  Wout van Aert rijdt zondag zijn 2e Ronde van Vlaanderen.

  Wout van Aert (Jumbo-Visma) krijgt veel sterren achter zijn naam voor de Ronde van Vlaanderen. "Maar ik heb nog altijd geen koers gewonnen in het voorjaar", zegt Van Aert 2 dagen voor de Ronde.

  "De favorietengroep wacht vaak te lang in de Ronde"

  Vorig jaar eindigde Wout van Aert meteen 9e bij zijn Ronde-debuut. Een jaar later is hij al een van de favorieten. "Zelf had ik dat een tijdje geleden niet verwacht", zegt de drievoudige wereldkampioen veldrijden.

   

  "In Harelbeke eindigde ik tweede en in Gent-Wevelgem toonde ik ook dat ik goed was. Dus ik begrijp wel dat ik tot de favorieten word gerekend. Maar ik heb nog geen koers gewonnen. Dat is nog een groot verschil."

   

  Denkt Van Aert zondag aan een solo op pakweg 60 kilometer van de streep? "Iemand die in de Ronde durft aan te vallen, wordt niet vaak teruggegrepen", zegt Van Aert. "Je moet dan wel goede benen hebben natuurlijk."

   

  "De favorietengroep wacht vaak tot na de Paterberg, waarna de favorieten tot de conclusie komen dat ze niet meer vooraan zullen geraken. Je moet op een
  bepaald moment altijd durven te demarreren als je je goed voelt."

  "Van der Poel heeft klassieke zege sneller te pakken dan ik"

  Na een minder goed veldritseizoen is het wel knap dat Van Aert zo'n sterk voorjaar rijdt. "Na het WK veldrijden heb ik rust gevonden en ben ik beginnen te trainen met het voorjaar in gedachten. Die eerste training ging veel beter dan elke andere training in de winter."

   

  "Het mensenlichaam is soms complex. Als je die klik kan maken, dan gaat het allemaal iets gemakkelijker. Ik ben ook in een heel goede ploeg terechtgekomen, dat heeft me veel deugd gedaan."

   

  Maar net als in het veld komt Van Aert ook op de weg Mathieu van der Poel weer tegen. "Voor mij is het geen verrassing dat hij zo sterk presteert in het voorjaar. We spreken over iemand die al genoeg bewezen heeft dat hij alles kan."

   

  "Toen ik Mathieu woensdag zag winnen in Waregem, moet ik eerlijk zeggen dat ik ook graag zelf zou willen winnen. Mathieu heeft net iets sneller die klassieke zege te pakken dan ik en dat motiveert me dan ook wel. Maar los daarvan wil ik gewoon de beste zijn, als Mathieu er nu bij is of niet."

  "Renners van Deceuninck-Quick Step zijn individueel iets minder sterk dan vorig jaar"

  Naast Van der Poel moet Van Aert zondag ook rekening houden met de blauwhemden van Deceuninck-Quick Step. "Ik vind persoonlijk dat de individuele kracht van de Deceuninck-Quick Step-renners net iets minder is dan vorig jaar."

   

  "Ik denk dat Stybar en Jungels echt wel sterk zijn en de koers kunnen winnen. De andere kopmannen in die ploeg hebben voorlopig een streepje minder achter hun naam. Maar Deceuninck-Quick Step zal de koers zondag zeker proberen te controleren."

   

  Van Aert ziet nog een pak andere concurrenten. "Ik denk dat Van Avermaet gewoon ook goed is, net als Sagan. Over Trentin wordt ook niet veel meer geschreven. Het is typisch dat er maar een paar renners tot topfavoriet worden gebombardeerd, terwijl die andere renners niet zo ver achter die favorieten zitten."