Hoe "regelt" regulator Frank Hoste de koers? "We zitten niet in de eretribune"

  Frank Hoste en motard David, kort voor de start van Dwars door Vlaanderen.

  Frank Hoste ken je misschien als ex-renner, als cocommentator of als koersdirecteur van Gent-Wevelgem, maar Hoste is bij verschillende voorjaarsklassiekers ook regulator. Maar wat houdt die functie precies in? "Ik ben bezig met alle voertuigen rond de renners en moet zorgen dat zij op de juiste plaats rijden."

  Regulator Frank Hoste in actie tijdens Dwars door Vlaanderen

  "Ik heb vaak enkel gehoord wie gewonnen heeft"

  We volgden Frank Hoste tijdens Dwars door Vlaanderen. Die wedstrijd verliep relatief rustig, al moest hij wel in actie schieten tijdens de neutralisatie op zo'n 70 kilometer van de finish, toen de mannenkoers bijna in het vaarwater van de vrouwenwedstrijd kwam. "Dat was even hectisch. Dat had ik nog niet meegemaakt!"

   

  Van de koers zelf ziet de regulator amper iets. "Mensen denken dat wij op de eretribune zitten om de koers te volgen, maar dat is absoluut niet waar. Ik ben zodanig bezig met alle andere voertuigen dat ik vaak enkel gehoord heb wie gewonnen heeft."

   

  Als een motard de instructies van de regulator niet volgt, kan hij hem schorsen voor de volgende wedstrijd. "Die sanctie heb ik al 1 keer moeten toepassen, in de Amstel Gold Race. Vandaag (woensdag, red) niet,  iedereen heeft goed geluisterd. Ze mogen allemaal starten in de Ronde", lacht Hoste.

   

  Beluister de volledige reportage hieronder: