Ga naar de inhoud

Staat nieuwe Gouden Generatie klaar? "4 à 5 beloften héél dicht bij A-ploeg"

 ma 25 maart 2019 13:18
Mbenza en Vanheusden
Isaac Mbenza en Zinho Vanheusden, 2 spelers die op de deur van de A-ploeg kloppen.

De beloften hebben zich de afgelopen dagen voorbereid op het EK U21, waar ze komende zomer voor het eerst in 12 jaar aan zullen deelnemen. Sporza ging poolshoogte nemen bij de nieuwe Kompany's, Witsels en Hazards.

België kon zich in 2007 voor het laatst plaatsen voor het EK bij de beloften. De spelers van toen vormen nu nog altijd de ruggengraat van de huidige A-ploeg. Staat er een nieuwe Gouden Generatie klaar?

 

"Er is zeker potentieel in deze groep", zegt bondscoach Johan Walem. "Maar dat wil niet zeggen dat alle spelers bij de beloften in aanmerking komen voor de A-ploeg. Er zijn toch 4 à 5 spelers die er héél dichtbij zijn. Een Vanheusden bijvoorbeeld. Hij zou dat verdienen."

 

"Wij zijn nu niet bezig met de A-ploeg", klinkt het bij de spelers zelf nagenoeg unisono. "Ik focus mij op de beloften, al hoop ik natuurlijk ooit ook bij de échte Rode Duivels een kans te krijgen", zegt Zinho Vanheusden.

 

"De A-ploeg is de volgende stap", beseft Dodi Lukebakio. "Iedere speler bij de beloften voelt zich er klaar voor, maar enkel de coach weet pas als je er echt klaar voor bent."

 

"Als we nog wat blijven groeien, ons niveau blijven verbeteren, dan komen we misschien ooit bij de echte Duivels", blijft Wout Faes bescheiden. "Ik denk dat er toch een paar spelers dicht bij de A-ploeg staan", zegt Siebe Schrijvers. "Als je ziet hoe makkelijk Dimata en Lukebakio scoren bij hun clubs. Maar nogmaals: als we bij de beloften zijn, zijn we daar niet echt mee bezig."

Iedere speler bij de beloften voelt zich klaar voor de Rode Duivels

Dodi Lukebakio

"Martinez kijkt naar al onze matchen"

Roberto Martinez heeft de voorbije jaren bewezen dat hij graag kansen geeft aan jongeren. "Dat Tielemans en Dendoncker het nu zo goed doen bij de Rode Duivels is een positief signaal naar ons toe", beseft Vanheusden. "We weten dat we onze kans zullen krijgen als we het goed doen."

 

"Bondscoach Johan Walem heeft ons laten weten dat Roberto Martinez naar al onze matchen kijkt. Dat geeft een blijk van vertrouwen", zegt Schrijvers.

 

Wout Faes: "We weten dat het niet stopt bij de beloften. Je weet dat er een kans is dat je doorgroeit als je stappen blijft zetten."

 

"Ik heb nog samengespeeld met Tielemans en Dendoncker. Het is leuk om je ex-ploegmaats nu in de A-ploeg te zien. Waarom zouden we op een dag niet opnieuw kunnen samenspelen?"

VIDEO: Sportweekend op bezoek bij de nationale beloften

EK bij de senioren of Spelen? "Allebei! Dat is de droom"

Als de beloften op het EK de halve finales halen, zijn ze geplaatst voor de Olympische Spelen. Dat zou voor het eerst sinds de Spelen van Peking zijn, waar de huidige Gouden Generatie net naast een medaille greep. Eén probleem: in de zomer van 2020 is er ook een EK voor de senioren.

 

"Kiezen tussen de Spelen of het EK bij de senioren? Dat is echt een journalistenvraag", blaast Lukebakio. "Maar geef mij dan maar de Spelen. Dat is iets speciaals. Een EK kun je vaker spelen. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet ook graag naar het EK zou willen."

 

Hetzelfde horen we bij Faes. "Olympische Spelen kun je maar 1 keer in je leven spelen. Het EK kan later nog komen. Als we ooit voor die keuze komen te staan, natuurlijk."

 

Vanheusden wil liever niet kiezen. "Ik wil het allebei. Dat kan! Daar doen we het voor, dat is de droom. En waarom niet?"

Selectie bij de beloften

Doelmannen Nordin Jackers Racing Genk
  Ortwin De Wolf Lokeren
  Jens Teunckens Antwerp
     
Verdedigers Wout Faes KV Oostende
  Dion Cools Club Brugge
  Senna Miangue Standard
  Zinho Vanheusden Standard
  Casper De Norre Racing Genk
  Elias Cobbaut Anderlecht
  Alexis Saelemaekers Anderlecht
  Samy Mmaee STVV
  Rocky Bushiri Eupen
     
Middenvelders Dries Wouters Racing Genk
  Jur Schryvers Waasland-Beveren
  Samuel Bastien Standard
  Bryan Heynen Racing Genk
  Jordi Vanlerberghe KV Oostende
  Orel Mangala Hamburg (Dui)
  Stephane Omeonga Genoa (Ita)
  Siebe Schrijvers Club Brugge
     
Aanvallers Dodi Lukebakio Düsseldorf
  Aaron Leya Iseka Toulouse (Fra)
  Francis Amuzu Anderlecht
  Benson Manuel Moeskroen
     
Onlangs opgeroepen (o.a.) Sebastiaan Bornauw Anderlecht
  Mathias Bossaerts NEC (Ned)
  Isaac Mbenza Huddersfield (Eng)
  Landry Dimata Anderlecht