• home
 • video
 • pas verschenen

  Oud-veldloopkampioen Tom Van Hooste is buschauffeur: "Ik doe het graag"

  " "

  Tom Van Hooste stopte in 2009 met zijn atletiekcarrière. Hij werd 6x Belgisch kampioen veldlopen.

  Op een dag vind je de job van je leven. Tom Van Hooste,  6-voudig Belgisch kampioen veldlopen in de jaren 2000, verdient tegenwoordig de kost als buschauffeur bij De Lijn. Sporza Radio zocht hem op: over zijn job, zijn leven na de sport én de marathonlopers Koen Naert en Bashir Abdi.

  Van Hooste zette 10 jaar geleden - enkele dagen voor zijn 37e verjaardag - een punt achter zijn sportieve carrière. "Ik heb eerst 6 jaar in een magazijn gestaan, maar maakte daarna de overstap naar De Lijn. En daar ben ik zeer tevreden over. Ik doe deze job heel graag. Ik was natuurlijk het liefst nog wat jaren profsporter geweest, dat is de mooiste job, maar op je 36e komt er wel een keer een eind aan."

   

  Van Hooste kwam toevallig in de bus terecht: "Ik werkte in een magazijn in Zwijndrecht en deed dat wel graag. Maar het was een vrij zware job, tot 5.000 kilogram per dag optillen heffen. Als je dat op je 65 of 67 nog moet doen, is je rug helemaal stuk en kun je niet meer genieten van je oude dag. Daar ben ik over beginnen na te denken. Plus: in een magazijn zit je tussen de muren. En ik wou meer van de buitenwereld zien."

   

  Hij heeft zich snel aangepast: "We krijgen een vrij goeie opleiding. Eerst met een standaardbus, waar je dan een half jaar mee rondrijdt. Daarna volgt een opleiding met een gelede bus. Die biedt iets meer comfort dan een gewone standaardbus."

   

  Van Hooste rijdt rond in het Waasland en heeft Sint-Niklaas als uitvalsbasis. "Maar het is heel gevarieerd: van Sint-Niklaas naar Antwerpen, van Antwerpen naar Hamme, van Sint-Niklaas naar Aalst, Dendermonde of Kieldrecht." (lees voort onder de foto)

  "Een aantal mensen kent mij nog als atleet"

  Van Hooste doet nu al een aantal jaar de baan. Kennen de mensen de atleet nog? "Een aantal mensen wel. Het zijn er niet zo heel veel. Maar ik vind dat oké: ik hoef niet van 's morgens tot 's avonds mensen aan mijn stuurpost te hebben."

   

  Op de bus zijn de zeden de laatste tijd veranderd. Niet alle mensen zijn vriendelijk. Je hoort soms van agressie op de bus. "Tot nu toe valt dat bij mij goed mee. Ik heb 2 keer agressie meegemaakt, maar nog niet fysiek. Maar ik hoor van collega's die al 20 jaar werken, dat het een stuk zwaarder is geworden. Niet alleen de agressie, maar ook de rijd- en rusttijden worden scherper en scherper."

  Beluister de volledige reportage van Sporza op Radio 1

  Van Hooste was jarenlang nog atletiekcoach, maar daar is hij enkele weken geleden mee gestopt. Hij loopt zelf niet zo vaak meer door artrose aan zijn grote teen. Maar hij volgt de sport wel nog. Hij schat Koen Naert en Bashir Abdi, de Belgische toppers op de marathon, een discipline waar ook Van Hooste zich aan waagde, naar waarde. "Ik denk dat we van hen iets mogen verwachten in Tokio 2020. Ze kunnen allebei goed pieken."