• home
 • video
 • pas verschenen

  "Voor KVM en Beerschot Wilrijk genoeg redenen om promotie te verdienen"

  De fans van KV Mechelen vieren de promotie.

  Alea iacta est: KV Mechelen heeft zich in de groene rechthoek verzekerd van een terugkeer naar de hoogste afdeling. Onze 1B-analist Karel Fraeye ontleedt de geel-rode 2-1 tegen Beerschot Wilrijk.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en 1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij na elke speeldag het voetbal uit de Proximus League onder de loep.

  Mechelse achterlijn niet zo hoog

  Sportief is het beslist: KV Mechelen promoveert na 30 wedstrijden opnieuw naar 1A. Sinds de hervorming en de invoering van de Proximus League zijn de Mechelaars de eersten die erin slagen om na de degradatie uit 1A direct hun plek bij de elite weer op te eisen. 

   

  Mechelen was in de terugmatch van de finale beducht voor de snelheid van vooral Noubissi en Van Zeir. In tegenstelling tot de thuiswedstrijd tegen Union stond de achterlijn bij "Malinois" niet zo hoog opgesteld en gaf ze dus minder directe ruimte weg in de rug.

   

  En het moet zijn dat Union met zijn bekende snelle omschakelingen en stilliggende ballen de nodige inspiratie bood, want ook KV Mechelen trok ditmaal op deze manier het laken naar zich toe.

  Felle start van de thuisploeg

  KV Mechelen startte bijzonder fel en wilde Beerschot Wilrijk van in het begin op de eigen helft terugdrukken. Door de hoge druk op hun achterste linie verplichtten ze Beerschot Wilrijk het grootste deel van de eerste helft tot de lange bal.

   

  De opbouw in de beginfase van Beerschot Wilrijk kostte hen ei zo na al in de
  eerste minuut een tegentreffer. Nonchalant terugkaatsen en goed stoorwerk van Mechelen bood Togui al snel dé kans op 1-0.

   

  Maar de mannen van Stijn Vreven herstelden gaandeweg het evenwicht, met Noubissi als beste man op het veld. Ondanks de vaak dubbele dekking op hem bleek hij zeer balvast, met een klare kijk, was hij snel en doelgericht.

   

  Beide ploegen speelden zakelijker dan anders en namen achterin weinig risico’s. De Mechelse doelman Verrips redde gepast een schot van Dante Van Zeir, verder zat de match vooral op slot .

   

  Op het halfuur echter ging bij Noubissi het licht uit: totaal onnodig plantte hij rond de middellijn zijn voet op het scheenbeen van Schoofs en werd op aangeven van de vierde ref meteen uitgesloten. Gevolg: Beerschot Wilrijk voor de tweede keer op rij met een man minder gedurende een groot deel van de wedstrijd.

   

  Beerschot Wilrijk moest even bekomen van de mentale dreun en snakte naar de
  rust om bij te sturen en de moraal op te krikken. Die moraal kreeg net voor rust een boost wanneer Placca bijna scoorde na een knappe aanval. Een actie die
  de bezoekers vertrouwen moest geven voor de tweede helft. 

  Onwaarschijnlijk snel doelpunt in de tweede helft

  Maar waar Beerschot Wilrijk al in de eerste helft gewaarschuwd was voor het directe doorjagen van KV Mechelen werd het deze keer wel afgestraft.

   

  Uitgerekend de meest balvaste speler van Beerschot, Alexander Maes, leed balverlies en KV Mechelen schakelde razendsnel om. Zowaar in een 5 tegen 3 overtal kon het zijn omschakeling perfect afronden: 1-0 na een knappe trap van Storm. Onwaarschijnlijk dat het doelpunt zo snel in de tweede helft kon vallen.

   

  Maar Beerschot Wilrijk bleef vechten voor wat het waard was en toen ref Visser een lichte strafschop toekende aan de bezoekers, was het Van Zeir die de 1-1 en de kwalificatieticket voor 1A virtueel aan de bezoekers gaf.

   

  De mannen van Vreven gingen de promotie verdedigen en Mechelen miste frisheid of creativiteit om echte kansen af te dwingen.

   

  Tot minuut 88: een indirecte vrije trap voor KV Mechelen. Beerschot Wilrijk kiest ervoor om een tiental meter weg van de eigen zestienmeter te verdedigen, alles netjes in de mandekking, maar vergeet daarbij de vrijstaande Tainmont. 

  Knap van staff en spelersgroep

  De wil bij Beerschot Wilrijk om de bal uit zijn zestienmeter te ontzetten is zo groot dat ze allen heel balgeörienteerd samentroepen en de tweede bal pardoes voor de voet van de vrije Tainmont valt, die hard uithaalt en Mechelen het delirium intrapt: 2-1.

   

  Voor beide ploegen zijn er op basis van hun seizoen genoeg redenen om de promotie te verdienen. Sinds de komst van Wouter Vrancken behaalde KV Mechelen indrukwekkende resultaten. KVM deed het vaak met verzorgd en fris combinatievoetbal. 

   

  Dat de druk op de ploeg pas op het einde zichtbaar was op het veld, is een knappe prestatie van staff en spelersgroep. De onzekerheid en de druk die volgt uit intensieve berichtgevingen omtrent mogelijke matchfixing is niet te onderschatten.