• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als ze Neymar en Hazard halen, dan is de crisis bij Real opgelost"

  Neymar en Hazard

  Spelen Neymar en Hazard volgend seizoen in het iconische wit van Real Madrid?

  In 1 week tijd werd Real Madrid uitgeschakeld in de beker en de Champions League en kreeg het ook in de competitie een noodlottige dreun. Het rommelt van boven tot onder in het Bernabeu-stadion. Eddy Demarez zoekt naar een antwoord op de vraag: "Wat is er aan de hand bij Real?"

  Detox na 3 gewonnen Champions Leagues

  Wat is er níet aan de hand bij Real Madrid? Blijkbaar heeft het bestuur het verlies van Ronaldo toch schromelijk onderschat. Hij was toch de man van een goal of 50 per jaar. Er zijn geen noemenswaardige transfers gebeurd om dat verlies te compenseren. Het is natuurlijk héél moeilijk om zo iemand te vervangen, tenzij je Messi koopt. Ik denk dat als Messi zou vertrekken bij Barcelona, daar ongeveer hetzelfde drama zou plaatsvinden.

   

  Het vertrek van Zidane als trainer speelt ook een rol. Als je ziet hoe hopeloos en hulpeloos zijn opvolgers (Lopetegui en Solari) falen, dan was Zizou blijkbaar toch niet zo’n slechte trainer. Jongeren als Isco (die zelfs de selectie niet meer haalt en met zowat iedereen overhoop ligt), Asensio en Vazquez floreerden onder zijn bewind. Ze zijn nu nog slechts een schim van zichzelf. Van de mooie dingen die ze onder de Fransman lieten zien, is er nu gewoon geen spoor meer.

   

  En niet alleen zij, ook grote namen als Marcelo, Kroos en Modric laten het helemaal afweten. Met Bale is het nog erger gesteld. Die trapt geen deuk meer in een pakje boter. En voor een topspits als Benzema zijn 20 goals in 46 wedstrijden bij Real gewoon te weinig. Het is eigenlijk onwaarschijnlijk hoeveel spelers tegelijk ver onder hun niveau presteren. Misschien kunnen we wel spreken van een soort detox na drie gewonnen Champions Leagues op rij.

  Mourinho terug naar Real halen, is geen goed idee

  Het seizoen van Real is voorbij en het heeft geen zin Solari nu rap rap te vervangen. Real is uitgeschakeld in de Copa del Rey en de Champions League en staat 12 punten achter op Barcelona. De kwalificatie voor de Champions League zullen ze nog wel afdwingen, dat mag geen probleem vormen. Ze staan 8 punten voor op de nummer 5,  Alaves. De top 4 krijgt een ticket voor het kampioenenbal, dus denk ik dat ze beter rustig hun tijd nemen om orde op zaken te stellen.

   

  De naam Mourinho circuleert nu weer volop. Maar of 'the special one' opnieuw naar Madrid halen een goed idee is, dat is toch wel erg twijfelachtig. Ten eerste heeft hij het verkorven bij de supporters. Ten tweede zijn alle analisten en  watchers het er intussen redelijk unaniem over eens dat het tijdperk-Mourinho in het internationale topvoetbal voorbij is. Kijk maar naar zijn parcours bij United en hoe bevrijd die ploeg nu voetbalt.

   

  En, misschien het belangrijkste argument tegen Mourinho, ook binnen de spelersgroep van Real kijken ze niet echt uit naar zijn terugkeer. Aanvoerder Sergio Ramos, toch één van de allerbelangrijkste spelers, steekt het niet bepaald onder stoelen of banken dat hij Mourinho echt niet meer moet.

   

  Real Madrid zit dus in een hele diepe crisis. Een achterstand van twaalf punten op Barcelona in de competitie is altijd onaanvaardbaar. En dan komt daar nog die waanzinnige week bovenop met twee verloren Clasicos en de uitschakeling in de Champions League. Allemaal in eigen huis nota bene. Wat het allemaal nog een beetje dramatischer maakt.

  "Haal Neymar én Hazard! Of haal Guardiola! Allemaal onhaalbaar"

  Ik had het daarnet al over Ramos. Als die verhalen over zijn conflict met de voorzitter kloppen, dan is het probleem bij Real nog groter dan eerst gedacht. Neus aan neus in de kleedkamer roepen “verkoop me dan maar!”, tja… hallucinant toch?

   

  Ramos is één van de leiders in de kleedkamer, de aanvoerder, de belangrijkste verdediger en Perez is als voorzitter de baas van de club. De fans richten hun pijlen de laatste tijd ook meer en meer op die laatste. Perez wordt het gebrek aan een degelijke kwaliteitsinjectie afgelopen zomer aangewreven.

   

  In theorie is de crisis makkelijk te bezweren: trek Neymar én Hazard  aan. Dan is het probleem meteen opgelost. Alleen is dat zelfs voor Real wellicht onhaalbaar. De transferwaarde van Neymar wordt tegenwoordig geschat op 350 miljoen en Hazard moet toch ook een slordige 100 miljoen kosten. Bovendien is de Qatarese eigenaar van PSG niet geneigd z'n superster te laten vertrekken, voor welke prijs dan ook.

   

  Guardiola als trainer binnenhalen, dat zou ook kunnen helpen. Maar de kans dat die ooit naar Real gaat, die is gewoon nul.

   

  Eddy Demarez