• home
 • video
 • pas verschenen

  "Een renner komt nooit toevallig bij Quick Step. Er zit altijd een groter plan achter"

  Tom Boonen.

  Tom Boonen, vaste analist in Extra Time Koers.

  Het wielervoorjaar is nog maar net begonnen, maar Deceuninck-Quick Step trekt voorlopig de lijn van de voorbije jaren door en kuist alles weer zonder pardon op. Hoe verklaart ervaringsdeskundige Tom Boonen de dominantie van de blauwe brigade? 

  "Er wordt jaren op voorhand gepland bij Quick Step"

  Met Florian Sénéchal greep dinsdag in de GP Samyn ook een van de jongens van het middenveld zijn kans. Deceuninck-Quick Step oogt dus nóg wat sterker in de breedte.

   

  "Sénéchal is geen nieuwe gast. Hij heeft in 2012 al stage gedaan bij Quick Step", vertelde Tom Boonen, nagenoeg zijn hele carrière in loondienst bij Patrick Lefevere, in Extra Time Koers. "Toen was hij al verwonderlijk sterk."

   

  "Die gasten worden gevolgd, trekken misschien even naar een andere ploeg (Sénéchal reed enkele jaren bij Cofidis) en komen dan terug. Maar daar zit altijd een groter plan achter. Het is nooit toevallig dat een renner bij Quick Step komt. Die renners komen niet uit de lucht gevallen."

   

  "Veel ploegen zitten op een bepaald moment om de tafel. Dan zeggen ze: "We moeten drie plaatsen invullen. Wie is vrij? Zullen we deze renner eens bellen?" Dat is het verschil met de structuur van Quick Step, waar er altijd jaren op voorhand gepland wordt."

   

  "Gilbert zal ook ooit stoppen en daar wordt nu al aan gewerkt. Die mannen worden klaargezet en ze vinden hun plaats. Zijn ze beter dan dat, dan moeten ze even wachten en dan schuift het door."

   

  "Die gasten leren in alle rust hoe het is om in een topploeg te rijden, met een topper boven hen die hen dan in bescherming neemt. En als het moment dan daar is, dan is het allemaal veel minder nieuw."

  Karl Vannieuwkerke maakt de vergelijking met Ajax:

  Naesen en Vanmarcke in het shirt van Quick Step?

  Zouden jullie op een dag voor Patrick Lefevere willen rijden? Die vraag werd aan gasten Oliver Naesen en Sep Vanmarcke gesteld bij het begin van de uitzending. "Als je daarmee veel koersen wint, waarom niet?", antwoordde Naesen. "Geen idee", zei Vanmarcke.

   

  Naesen: "Dat is een moeilijke vraag, want Sep en ik rijden bij een ploeg. Ja zeggen is geen goed antwoord, neen zeggen is ook geen goed antwoord. Maar als je alle weken taart en champagne krijgt..."

   

  Vanmarcke: "Ik heb al met Patrick gesproken, maar het is een moeilijke vraag. Is het een noodzaak? Neen. Is het een mooie ploeg om voor te rijden? Waarschijnlijk wel."

  Boonen: "Lotto? Er was veel meer werk dan even wat advies geven"

  Tom Boonen was vorig jaar eventjes adviseur bij Lotto-Soudal. Heeft hij tips gegeven hoe het blok van Lefevere ontwricht kon worden? "Neen. Uit de grond was het allemaal al verkeerd", zegt Boonen over zijn tijdelijke functie bij de Lotto-ploeg.

   

  "Er was veel meer werk dan even wat advies geven. Er moesten fundamenten gelegd worden en daar voelde ik me niet voor geroepen."