• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Beerschot hoort thuis in 1A" versus "Klamme handjes bij KV Mechelen"

  Piet den Boer.

  KV Mechelen-supporter Piet den Boer.

  Zondag valt het doek over de tweede periode in eerste klasse B. Beerschot Wilrijk trekt als leider naar OH Leuven, uitdager KV Mechelen brengt een bezoek aan Lommel. Het verschil aan de top van het klassement bedraagt amper één punt. Sporza controleerde de hartslag van supporters Gene Bervoets en Piet den Boer.

  "Ben op het podium de mist ingegaan na strafschop van Cercle"

  "Het zou fantastisch zijn als het toch eens lukt voor Beerschot", stelt acteur Gene Bervoets. "Maar ik moet bekennen dat ik iets met "de matchen van de waarheid" van deze club heb. Ik kan de wedstrijd van zondag niet zien, want ik zit dan in het vliegtuig richting Jamaica. Ik zal het pas maandag ontdekken op het internet."

   

  "Vorig jaar was er in die titelmatchen tegen Cercle Brugge ook iets. Ik speelde toen een voorstelling met heel veel acteurs en dan heb je soms wat tijd als je niet op het podium staat. Ik was de match aan het volgen en net toen ik weer op het podium moest, kreeg Cercle Brugge die beslissende strafschop."

   

  "Zij wonnen en promoveerden en ik ben toen met een onwaarschijnlijke kater vliegensvlug op het podium gegaan. Ik ben toen totaal de mist ingegaan. Ik kende mijn tekst niet meer. Ik wist niet wat ik aan het zeggen was. Gelukkig was het nog maar de generale repetitie, maar iedereen vroeg zich af wat er met me was. Ik zei: "Verdorie, die van Cercle hebben een penalty gekregen.""

  "Wat gebeurt er in godsnaam met KV Mechelen?"

  "Het zou dus mooi zijn als het dit jaar gebeurt", vervolgt Beerschot-supporter Gene Bervoets. "Maar we weten allemaal dat er nog een addertje is. Wat gebeurt er in godsnaam met KV Mechelen? Ik krijg voortdurend berichten dat ze niet naar 1A mogen."

   

  "Ik zou mijn ploeg graag weer kampioen zien worden. En dan opnieuw tegen Antwerp zien voetballen. Het moet maar eens meezitten. Ik denk dat het kan lukken, maar ik durf het bijna niet te zeggen."

   

  "Ik vond 1B overigens wel een fijne competitie. Alle ploegen zijn mekaar waard. Maar het is iets anders als je in 1A speelt. Eerlijk: Beerschot hoort daar gewoon thuis. Veel mensen vragen zich af of we klaar zouden zijn om naar 1A te gaan. Als we het nu niet zijn, dan zullen we het nooit zijn."

  We weten allemaal dat er nog een addertje is. Wat gebeurt er in godsnaam met KV Mechelen? Ik krijg voortdurend berichten dat ze niet naar 1A mogen.

  Gene Bervoets

  "Klamme handjes bij KV Mechelen"

  Na de 0-5-pandoering tegen Union heeft KV Mechelen zijn lot niet meer in eigen handen. "Het is erop of eronder. KVM heeft zaterdag een unieke kans gemist", zegt ex-speler en supporter Piet den Boer. "Er zijn nu toch klamme handjes."

   

  "Ik had die opdoffer tegen Union niet zien aankomen, maar dat is het mooie en het pijnlijke van deze sport. Na die snelle 0-1 en 0-2 ging KVM op zoek naar een doelpunt en hebben ze de deur opengezet. Union heeft daar goed gebruik van gemaakt. Elke bal die ze richting doel schoten, ging erin. De spelers waren even de kluts kwijt."

   

  "Of er meer aan de hand was? Neen, de druk is gewoon groot. Maar je zit nu wel in een situatie waarbij men een verhaal verzint bij elke bal die per ongeluk in doel gaat. Laten we al die verhalen even opzijzetten."

   

  "Die zware nederlaag kan overigens alleen maar motiverend gewerkt hebben. Ze kennen nu hun sterktes en zwaktes, maar je moet je mouwen wel opstropen. KV Mechelen moet alleen hopen dat het niet weer snel op achterstand komt, want dan kan het weer in de kopjes kruipen. Neen, ze moeten die nul houden en zelf scoren. Nu begin ik echt als een trainer te praten", lacht de Nederlander.

  "Je kunt in één week alles kwijt zijn"

  Boven het stadion van KV Mechelen hangt natuurlijk nog de schaduw van het onderzoek naar fraude en matchfixing. "Ik hoop dat er eens een uitspraak volgt. Als die terecht is, dan moet je de gevolgen aanvaarden. Het is wel een zwaard dat boven Mechelen hangt. Het is spijtig dat het zover gekomen is."

   

  Mocht Beerschot de tweedeperiodetitel pakken, dan volgen er nog finalematchen. "Het is jammer dat er eentje moet afvallen en het is ook jammer dat de club met de meeste punten in de competitie misschien geen kampioen wordt. Dat is een beetje een vreemd fenomeen."

   

  "Neen, ik zal geen kaarsje branden. Ik volg het gewoon als supporter. Ik hoop dat beide wedstrijden sportief verlopen en dan krijg je achteraf ook geen opmerking zoals: ze hebben weer 14 koffiekoeken gekregen omdat ze moesten verliezen. Tegenwoordig zoekt men overal iets achter."

   

  "Bij Mechelen is er euforie geweest, maar er is ook een nadeel: je kunt in één week alles kwijt zijn. Stel je voor dat je het niet haalt en dat je ook de bekerfinale verliest. Het mooiste blijft prijzen halen en daar moet je af en toe wat geluk bij hebben."

  Ik hoop dat beide wedstrijden sportief verlopen en dan krijg je achteraf ook geen opmerking zoals: ze hebben weer 14 koffiekoeken gekregen omdat ze moesten verliezen. 

  Piet den Boer