• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Afscheid van "professor" Braeckevelt: "Hij leefde voor zijn renners"

  Jef Braeckevelt en Rik Verbrugghe.

  Jef Braeckevelt (76) is overleden. Rik Verbrugghe boekte bij de Lotto-ploeg in de jaren 90 successen onder leiding van Braeckevelt: "Hij was een mens met een hart. Hij was tactisch bijzonder sterk", looft de Belgische bondscoach zijn voormalige ploegleider.

  "Hij zat er nooit naast"

  "Jef was een mens met een hart", beschrijft Rik Verbrugghe bij Sporza.

   

  "Voor mij was hij een beetje een professor. Hij kende heel veel van de koers en was tactisch heel sterk. Dat is het belangrijkste wat ik van hem onthouden heb. Hij leefde voor zijn renners."

   

  "Jef kende perfect de koers. Zijn briefing klopte altijd. Hij zat er nooit naast. Hij wist perfect wie de koers in handen zou nemen."

   

  "Hij ging altijd van die tactische kracht uit en kende zijn groep heel goed. Hij wist wie in vorm was en dat is een van de kwaliteiten die je nodig hebt als ploegleider."

  "Liefde voor de koers"

  In 2001 won Serge Baguet een rit in de Tour. Een zeer geëmotioneerde Jef Braeckevelt viel zijn poulain in de armen. "Ik onthoud zijn hart en liefde voor de koers. Dat zag je ook bij die emoties", zegt Rik Verbrugghe.

   

  "Twee dagen voor Baguet had ik een rit gewonnen in de Tour en dat was een beetje hetzelfde verhaal. Hij was zo blij. Het was ook lang geleden dat Lotto nog een rit gewonnen had. Dat zorgde voor extra vreugde."

  Het peloton zwaait Jef Braeckevelt uit: