• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Moer over Banks: “In zijn tijd was hij de grootste”

  Het Engelse voetbal rouwt om de overleden Gordon Banks. Maar wie was Gordon Banks? Generatiegenoot Wilfried Van Moer speelde nog tegen de legendarische doelman.

  Banks, beter bekend als ‘The Banks of England’, speelde van 1966 tot 1972 bij Stoke City. Hij speelde ook in de nationale ploeg waarmee hij in 1966 het WK won. Vier jaar later stond Wilfried Van Moer oog in oog met Banks tijdens een oefenwedstrijd van België-Engeland. Die match verloor België met 1-3.

   

  Van Moer herinnert zich de nederlaag in het Astridpark, maar vooral het uitzonderlijke talent van Banks. "In zijn tijd was Banks de grootste. In Engeland en bij de nationale ploeg was hij top, maar om hem nu de grootste allertijden te noemen is heel moeilijk. Na hem zijn er nog zoveel goede doelmannen gekomen." 

   

  "Het is niet evident om hem te vergelijken met de doelmannen van nu. Vroeger waren er vooral lijnkeepers, zij bleven op hun lijn en hadden enorme reflexen. Nu moeten doelmannen meer meevoetballen."

   

  Een persoonlijke band hadden de twee spelers niet. “Vroeger werd er niet veel met elkaar gesproken. We zagen elkaar op het veld, maar daarna nooit meer”, zegt Van Moer. "Nu bestaan er allerlei middelen om op de hoogte te zijn van andere spelers, die bestonden toen niet. Spelers konden elkaar enkel beoordelen door de matchen die ze tegen elkaar speelden of door uitzonderlijke gebeurtenissen."