• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische hooligans en hun vrienden: "Bij voorkeur uit Nederland, maar ook Frankrijk en Duitsland"

  In korte tijd waren er weer verschillende incidenten met hooligans.

  In korte tijd waren er weer verschillende incidenten met hooligans.

  Problemen met buitenlandse voetbalfans stonden deze week op de agenda van overleg tussen de voetbalbond, de Pro League en de voetbalcel van Binnenlandse Zaken. Het is geen nieuwe problematiek, maar in korte tijd waren er opnieuw verschillende incidenten.

  Na de Limburgse derby tussen STVV en Genk werden 9 fans van MVV Maastricht gearresteerd voor het bekogelen van Genkse supportersbussen. Een dag later doken Utrecht-fans op voor de match tussen Gent en Anderlecht.
   

  Maandagavond en donderdagmiddag kwamen de incidenten aan bod op een vergadering tussen de voetbalcel van Binnenlandse Zaken, de Pro League, de voetbalbond en de politiediensten. Het aantal problemen is niet plots zodanig groot dat er over een fenomeen kan worden gesproken, zegt Binnenlandse Zaken. Maar in korte tijd is wel een aantal incidenten geconstateerd. Vooral met hooligans uit Nederland.

   

  Doorheen de jaren hebben hooligans van zowat alle Belgische clubs "vriendschapsbanden" aangeknoopt met buitenlandse clubs. "Die komen inderdaad bij voorkeur uit Nederland, maar ook uit Duitsland of Frankrijk", weet een Antwerpse journalist die zich al jaren verdiept in het onderwerp.

   

  "Het is geen geheim dat de zware jongens van Anderlecht en Ajax goed overeenkomen. Hetzelfde geldt voor Club Brugge met hooligans van Den Haag en Rijsel. Standard trekt op met fans van Den Bosch, Charleroi heeft al vele jaren een band met PSV, de ultra's van Genk verbroederen met Fortuna Sittard, KV Mechelen heeft vriendschapsbanden met Roda JC, stadsgenoot Racing Mechelen met Dordrecht en Beerschot met Groningen."

   

  "Die verbondenheid gaat vaak jaren terug, maar kan ook wisselen. Standard-fans hadden een band met Groningen, maar die kozen later voor Beerschot. Soms slaat een band zelfs om in vijandschap, zoals tussen de harde kernen van Antwerp en Feyenoord. Tegenwoordig is Antwerp gelinkt aan Willem II en Milwall in Engeland. Dat heeft ook te maken met het feit dat de groepen van Antwerp en Feyenoord beide sterk zijn en dus goede tegenstanders voor elkaar."

  Vriendschapsbanden gaan vaak jaren terug, maar kunnen ook wisselen of omslaan in vijandschap, zoals tussen de harde kernen van Antwerp en Feyenoord gebeurd is.

  Open grenzen en goedkope vliegtuigtickets

  Een nieuw fenomeen is grensoverschrijdend hooliganisme allerminst. U herinnert zich misschien de zware rellen na Club Brugge - Antwerp vorig seizoen. Antwerp-hooligans gingen toen niet in op de oproep tot een confrontatie.

   

  "Volgens de cijfers die ik kreeg, stonden toen 80 hooligans van Den Haag, 30 van Rijsel, 16 van Beerschot Wilrijk, 5 van York City en 10 van het Sloveense Olimpija Ljubljana zij aan zij met hooligans van Club", zegt onze bron. "Bij gebrek aan een tegenstander viel de groep de politie aan. Het werd een echte veldslag van de oude stempel."

   

  In een onderzoek van de KU Leuven uit de jaren 80 stond al beschreven hoe Belgische hooligans ook omgekeerd hun vaardigheden gingen "bijschaven" in het buitenland. Open grenzen en goedkope vliegtuigtickets maken dat reizen alleen maar makkelijker.

   

  "In heel Europa, van Zweden tot Griekenland, zijn voetbalfans voortdurend onderweg om elkaar bij te staan. Vaak beginnen connecties simpel. Eén of enkele fans komen elkaar tegen tijdens een oefenmatch of tijdens hun vakantie op Ibiza."

   

  "Later trekken ze met een grotere groep naar hun nieuwe vrienden in het buitenland.  Vriendschappen zijn vaak intens, zeker na vele jaren. De ontvangende club zorgt voor onthaal, onderdak of minstens een feestje."

  Vorig seizoen stonden 80 hooligans van Den Haag, 30 van Rijsel, 5 van York City en 10 van het Olimpija Ljubljana zij aan zij met hooligans van Club.