• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Preud'homme en Luyindama worden niet vervolgd door bondsparket

  Michel Preud'homme

  Michel Preud'homme ging verhaal halen bij ref Visser.

  Michel Preud'homme zal niet gestraft worden voor zijn woede-uitbarsting, die hem een tripje naar de tribune kostte. De bondsprocureur Kris Wagner vindt het niet nodig om hem hiervoor te schorsen.

  Michel Preud'homme ging over de rooie toen scheidsrechter Visser in samenspraak met de VAR besloot om het (schitterende) doelpunt van Mehdi Carcela te annuleren.

   

  Visser stuurde Preud'homme prompt naar de tribune. De coach van Standard had zich gezien zijn reputatie al min of meer neergelegd bij een schorsing, maar de bondsprocureur is mild en vindt de uitsluiting voldoende.

   

  "Preud'homme mocht het terrein niet betreden tijdens de wedstrijd en dus is de uitsluiting terecht", aldus Wagner. "Maar voetbal is emotie. En Preud'homme heeft niemand beledigd. Hij uitte zijn emoties op een verbale manier, zonder gebaren of agressief gedrag. Hij raakte de ref niet aan." Preud'homme kreeg wel een boete van 5.000 euro, op basis van het interne reglement van de Pro League.

  Ook Luyindama gaat vrijuit

  Ook Christian Luyindama ging over de schreef, weliswaar na de wedstrijd. De Congolees daagde de bezoekende fans uit door "Puta Anderlecht" door de microfoon te schreeuwen en daarbij zijn middenvinger op te steken.

   

  Toch kan de bond Luyindama niet straffen voor deze actie, aangezien hij niet meer is aangesloten bij de KBVB. In de winterstop verkaste de verdediger naar Galatasaray.

   

  De Voetbalcel van Binnenlandse Zaken zou Luyindama eventueel wel nog kunnen veroordelen als de politiediensten een pv hebben opgemaakt van het incident. Er zijn geldboetes van 250 euro tot 5.000 euro mogelijk en een stadionverbod van 3 maanden tot 5 jaar.