• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt: "Het viel mij op hoe nerveus Genk was op het veld"

  Peter Vandenbempt.

  De nederlaag van Racing Genk, thuis tegen Moeskroen, en de zege van Anderlecht, thuis tegen Eupen, dat zijn de wedstrijden die voetbaljournalist Peter Vandenbempt eruit pikte in zijn wekelijkse analyse.

  Vandenbempt in het kort:

  • Pozuelo is blijkbaar toch onmisbaar als draaischijf bij Genk
  • Genk moet rustig en cool blijven wanneer de titelstrijd écht losbarst
  • Anderlecht-recruut Zulj maakte een zeer goeie eerste indruk
  • Totaal onbegrijpelijk dat VAR buitenspelgoal van Anderlecht niet opmerkt

  Te veel afwezigen bij Genk om hun soepele voetbal te brengen

  Vorige week liep Genk nog 3 punten uit, nu leverde het weer 3 punten in op Club Brugge na een verrassende thuisnederlaag tegen staartploeg Moeskroen. Hoe dat kan? Om te beginnen omdat Moeskroen helemaal niet voetbalde als een staartploeg, maar wel met lef en een goed strijdplan van die onbekende, maar echt wel goeie trainer Storck. Die zette overigens bij 1-1 in het slot een extra spits bij. En goeie aanvallers als Awoniyi en Leye deden ook hun werk.

   

  Van de kant van Genk waren er ook gewoon te veel afwezigen om het soepele voetbal te brengen dat we gewend zijn van de leider. Pozuelo is blijkbaar toch onmisbaar als draaischijf, aanspeelpunt en cement van de ploeg. Genk miste ook Berge, dat is toch een klein kratertje op het middenveld.

   

  Malinovski moet dan een rijtje hoger spelen, dat is minder goed. Het debuut van Borges, de nieuwe linksback, was een teleurstelling. Achterin wordt Aidoo met de week een groter risico. Het uitvoetballen, ook van Dewaest, was slordig. De invalbeurt van Gano was slecht. Enfin, dat is toch een beetje veel om nog een goed resultaat neer te zetten. Al had dat voor alle duidelijkheid ook wel gekund. Want Genk verdiende niet om te verliezen, er was wat pech mee gemoeid.

   

  Alles bij elkaar is deze uitschuiver geen ramp voor Genk. Al moet ik wel zeggen dat het mij tijdens de wedstrijd, en zeker voor de rust, opviel hoe nerveus Genk was op het veld. Dat is misschien wel een aandachtspunt voor wat nog komt: rustig en cool blijven wanneer de titelstrijd echt losbarst, de druk groot wordt en ervaren concurrenten uit ik zal maar zeggen Brugge of Luik bijvoorbeeld mindgames gaan spelen.

  " "

  Moeskroen speelt niet als een staartploeg op Genk.

  Anderlecht-recruut Zulj maakt een zeer goeie eerste indruk

  Voor Anderlecht was het een beter weekend tegen Eupen en daar zijn ze deze dagen al blij mee in Brussel. Er zat natuurlijk weer veel druk op die wedstrijd. De eerste helft was echt weer niet goed. Het had wel veel overwicht, maar speelde steriel en met weinig ideeën.

   

  Als de nieuwe coach dan goed ingrijpt bij de rust, even herschikt en een vervanging doet. Als een jong talent als Yari Verschaeren dan excelleert en vanaf de flank het verschil maakt in de 2e helft met acties die herinneren aan de stijl van het huis. En als dan het debuut als invaller van de nieuwe recruut Zulj echt wel een meevaller is. Dan kan ik die tevredenheid bij Anderlecht best wel begrijpen in deze omstandigheden.

   

  Die Zulj viel echt wel op na de rust met zijn elegante souplesse aan de bal, zijn zuivere techniek, goeie trap, initiatief, hij was meteen ook sturend aanwezig op het veld. Als eerste indruk was het echt zeer goed.

   

  Uiteraard worden Standard en Sclessin volgend weekend weer wat anders. Maar Anderlecht kan dan wel weer hopen dat er op het veld beterschap op komst is.

  " "

  Zulj: elegant souplesse aan de bal, zuivere techniek, goeie trap en initiatief.

  Leve de VAR, behalve die op Anderlecht. Die buitenspelgoal was onaanvaardbaar

  Anderlecht had wel meeval dat zijn 2e goal niet werd afgekeurd voor buitenspel door de VAR. Ik vind het totaal onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat zo'n overduidelijk buitenspel niet wordt opgemerkt. Daar kan ik echt kop noch staart aan krijgen.

   

  Er zijn er die nu nog willen uitleggen dat het een andere fase was. Dat is een beetje technisch, maar het houdt echt geen steek. Zo'n flater is echt doodzonde, want het is koren op de molen van de eeuwige criticasters van het systeem van de VAR.

   

  Terwijl het net echt een zeer goed weekend was voor de VAR. Misschien iets minder voor de scheidsrechters, die net iets te veel verkeerde beslissingen namen. Maar wel voor de VAR met een handvol goeie tussenkomsten, die een correcter verloop van de wedstrijd hebben verzekerd.

   

  Zoals gisteren bijvoorbeeld met het handspel van De Bock in Oostende-Club, dat was in de backlijn en dus penalty. Zaterdag ook bij de strafschop voor Moeskroen. En vooral vrijdag op Antwerp bij die eerst afgekeurde goal van Standard voor buitenspel. De lijnrechter ging in de fout, dat kan gebeuren. Scheidsrechter Smet deed het uitstekend volgens de nieuwe regels door niet meteen te fluiten. Daardoor kon de VAR corrigeren.

   

  Daarvoor is het systeem in het leven geroepen. Dan hoort er applaus voor gegeven te worden. Enkel Antwerp-coach Laszlo Bölöni voerde weer zijn stilaan misplaatste show op rond de VAR, maar dat valt intussen echt niet meer ernstig te nemen, denk ik. Neen: leve de VAR, behalve dan die op Anderlecht.

  Het was een zeer goed weekend voor de VAR met een handvol goeie tussenkomsten, die een correcter verloop van de wedstrijd hebben verzekerd. Dan is die flater op Anderlecht doodzonde.

  Peter Vandenbempt

  Vandenbempt over Bayat in Anderlecht-tribune:

  Vandenbempt had het in zijn analyse ook over extrasportieve zaken: met name Mogi Bayat die breed lachend in de tribune van Anderlecht zat. Voor het eerst sinds de spelersmakelaar in opspraak kwam in het grote voetbalschandaal. Hier kunt u lezen wat Vandenbempt daarvan vindt. "Ondanks zijn verblijf in de cel is Bayat niet veranderd."