6. 90' - Doelpunt - Taiwo Awoniyi (1 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 23 - 26/01/19 - 20:30
90'
Taiwo Awoniyi
1 - 2
90'

Racing Genk heeft zijn tweede nederlaag van het seizoen geleden. Uitgerekend tegen de voorlaatste, Moeskroen, slikte Genk in de 90e minuut een tweede en beslissende tegengoal. Moeskroen doet een gouden zaak om degradatie te vermijden. Genk had de afwezigheid van Pozuelo en Berge als excuus.

KRC Genk - Excel Moeskroen in een notendop:

• Sleutelmoment: Genk moet heel lang wachten op de gelijkmaker. In de 73e minuut komt die er met het einde van de wedstrijd in zicht toch. Het leidt tot een lang slotoffensief, waarin Genk zich ijskoud laat pakken op een tegenaanval in de slotminuut.
  • Man van de match: Awoniyi stond in Limburg op een eiland, maar speelde een berenmatch. Hij ging geen duel uit de weg en werkte zich te pletter voor de ploeg. Zijn winnende doelpunt was oververdiend.
  • Opvallend: Moeskroen is dit seizoen het zwarte beest van Genk. In Henegouwen hielden Les Hurlus de Limburgers op 0-0, nu pakken ze de volle buit.

Bekijk de goals uit RC Genk - Moeskroen (1-2)

Uitgekookt Moeskroen voert plannetje van Storck perfect uit

Een blitzstart van Genk resulteerde op een haar na in een vroege voorsprong. Malinovski ontdeed zich al na achttien seconden spelen met een kapbeweging buitenkantje voet van zijn tegenstander en schilderde met zijn linker de bal naar de verste hoek. Het schot spatte uit elkaar op de paal.

Het leek de voorbode van eenrichtingsverkeer in de Luminus Arena, maar niets bleek minder waar. Moeskroen groef zich niet in en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Toen Awoniyi in de Genkse zestien over het been van Aidoo ging en geel kreeg voor een schwalbe, greep de VAR terecht in. De gele kaart werd kwijtgescholden en Leye zette de "VAR-strafschop" perfect om.

De Limburgers wilden de achterstand maar wat graag afdoen als een “accident de parcours”, maar dat zou de prestatie van Moeskroen tekort doen. Les Hurlus deden aardig mee, hielden de partij in evenwicht en gingen met een 0-1-voorsprong de rust in.

Afwezigheid van Pozuelo en Berge werd niet opgevangen

In de tweede helft moest Genk zo snel mogelijk op zoek naar de gelijkmaker. De Limburgers staken veel energie in die zoektocht. De drang naar voren liet ook ruimte in de rug, zeker wanneer Clement met Gano voor een extra aanvaller koos en achterin met drie ging spelen.

De thuisploeg hield Moeskroen voortdurend op de eigen helft, maar het vleugje magie in de laatste pass ontbrak. Heynen en Wouters voetbalden met veel inzet, maar konden het gemis van Berge en vooral Pozuelo niet opvangen. Het zegt veel dat uitgerekend Dewaest de 1-1 in het doel moest duwen.

De late gelijkmaker zorgde ervoor dat Genk meteen daarna het slotoffensief al inzette. Met nog een dik kwartier op de klok gingen de Limburgers volledig in het rood om toch nog een overwinning uit de brand te slepen. Toen Moeskroen in de 90e minuut van onder de druk uit kon komen, kreeg Genk het spreekwoordelijke deksel op de neus. Awoniyi was de Henegouwse held met dienst.

Genk blijft ondanks het verlies riant aan de leiding van het klassement. Club Brugge kan morgen tot op zeven punten naderen. Moeskroen is mathematisch nog niet zeker van het behoud, maar dankzij deze overwinning en de 0-3-nederlaag van Lokeren tegen Zulte Waregem, kan het stilaan toch op beide oren slapen.

Storck: "Een hele week aan dit plannetje gesleuteld"

"We hadden een plan waar we een hele week aan hebben gesleuteld. Uiteraard kwam er ook wat geluk bij kijken: zij misten een paar sterkhouders en wij kwamen goed weg toen ze twee keer op de paal trapten. Anderzijds hadden wij met Bakic en Leye ook twee grote kansen om al vroeger een tweede keer te scoren", vertelt Moeskroen-coach Storck na de wedstrijd.

"Of we veilig zijn? Neen, maar met negen punten hebben we wel een geruststellende voorsprong. Stel me die vraag nog eens ergens half maart", besluit de man wiens plannetje perfect werkte vanavond.

Clement: "Afwezigheid van Pozuelo is geen excuus"

Philippe Clement vond het verlies tegen Moeskroen vervelend. "Het is een nederlaag die absoluut niet nodig is. We waren niet zo dominant als anders, maar toch de beste ploeg. Net wanneer we bezig zijn met Moeskroen dood te knijpen, lopen we op die tegenaanval."

"Een wedstrijd kantelt volgens mij niet al na achttien seconden, maar als het schot van Malinovski binnen gaat, staan we er natuurlijk wel een pak beter voor. Een paar momenten die je nodig hebt om een wedstrijd naar je kant te trekken, bleven vandaag uit voor ons."

"De afwezigheid van Pozuelo is geen excuus, we hebben mét hem ook verloren tegen Cercle. Deze wedstrijd hadden we altijd minstens moeten gelijkspelen. En eigenlijk hadden we hem ook gewoon kunnen winnen", besluit Clement.

90+5'

Einde partij

Afgelopen! Genk verslikt zich in een uitgekookt Moeskroen. Het plannetje van Storck werd perfect uitgevoerd, Les Hurlus winnen met 1-2.
90+3'
De allerlaatste minuut is ingegaan. De Luminus Arena loopt leeg.
90+2'
90+1'
Vier minuten extra tijd.
90+1'

90'
90'

Awoniyi! Awoniyi!

In de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd krijgt Genk het deksel op de neus! Borges laat zich aftroeven door Awoniyi, die zijn berenmatch beloont met wat wellicht de winning goal is: 1-2!
88'
Gano is niet aan zijn beste invalbeurt van het seizoen bezig. De aanvaller geeft de ene slechte pass na de andere. Samatta laat zich erdoor inspireren en trapt een makkelijke pass ook lomp over de zijlijn.
85'

"Spanning troef hier in de Luminus Arena"

Peter Vandenbempt, Sporza Radio
85'
Een schot van Malinovski wijkt af en valt op het dak van het doel.
84'
82'
Trossard speelt met links knap Fiolic aan. Die heeft een al even knappe controle in huis. Boya speelt een ijzersterke partij en vermijdt dat de invaller oog in oog komt te staan met zijn doelman.
79'
Dewaest staat buitenspel op een vrije trap, maar raakt de bal ook totaal verkeerd.