• home
 • video
 • pas verschenen

  Japan in rouw: sumogrootmeester Kisenosato houdt ermee op

  " "

  Kisenosato kreeg in 2017 de titel van yokozuna.

  Het is een trieste dag voor sumo, de traditionele Japanse worstelsport: de enige in Japan geboren "yokozuna" (grootmeester) geeft er de brui aan. De 32-jarige Kisenosato vertelde in tranen dat blessureleed hem de das omdoet.

  In het keizerrijk waar sumo religie is en meer dan 2.000 jaar teruggaat, werd Kisenosato hoog geacht. De persconferentie waarop hij zijn beslissing bekendmaakte, werd massaal bijgewoond. De kolos (1,88m voor 176 kg) hield het niet droog.

   

  In 2017 werd Kisenosato de eerste in Japan geboren sumoworstelaar in 19 jaar die de hoogste rang van yokozuna kreeg. Door blessures kon hij 8 toptoernooien niet afwerken, maar op het Nieuwjaarstoernooi in Hatsu Basho wou hij er weer staan.

   

  Maar drie nederlagen deden hem inzien: zo kon het niet verder. "Ik, Kisenosato, ga op pensioen", sprak hij in tranen. "Bedankt voor jullie trouwe steun tijdens mijn carrière."

   

  Kisenosato maakte zijn profdebuut in 2002 en hoort sinds 2004 tot de topdivisie. Na zijn afscheid zijn er nog maar 2 yokozuna-worstelaars: allebei uit Mongolië.

  Nieuwsbericht over Kisenosato's afscheid: