Kansspelcommissie onderzoekt gokpraktijken Red Lions

  De Red Lions werden in India wereldkampioen.

  De Kansspelcommissie opent een onderzoek naar mogelijk illegale weddenschappen door spelers en/of stafleden van de Red Lions. Het gaat over een 20-tal matchen vanaf 2015 tot en met het WK 2018, bevestigt Marc Coudron, voorzitter van de hockeyfederatie.

  Volgens de kranten La Dernière Heure en La Libre zijn drie spelers van de kersverse wereldkampioen in het vizier van een onderzoek. De hockeybond bevestigt gecontacteerd te zijn door de kansspelcommissie. Er zou sprake zijn van een 20-tal verdachte matchen tussen 2015 en eind 2018. Onder meer op het afgelopen WK, maar ook de Belgische competitie en de Euro Hockey League.

   

  "We bevinden ons in het stadium dat de kansspelcommissie informatie verzamelt. In tegenstelling tot wat in de krant staat, gaat het niet om een onderzoek door de politie", benadrukt Denis Van Damme, directeur marketing en communicatie van de Belgische Hockeyfederatie KBHB. "We zijn ingegaan op de vraag van de genoemde commissie, die een kopie wenste van de wedstrijdbladen van de Red Lions in India."

   

  Als het dossier van de Kansspelcommissie bij het parket belandt, kan er ook een gerechtelijk onderzoek volgen. In dat geval wil de hockeybond zijn volledige medewerking verlenen.

   

  "Uiteraard zullen wij dan als KBHB meewerken met de bevoegde instanties", aldus Van Damme, die benadrukt dat elke speler aanwezig in India op de hoogte was van het verbod om te gokken op een match van de Belgen of een ander land present in het toernooi.

   

  "Wij hebben hen gecontacteerd en gevraagd of ze betrokken waren bij online weddenschappen. Niemand heeft daar positief op gereageerd", gaat Van Damme verder. "Nu stelt zich de vraag of het verbod ook geldt voor een lid van de ploeg die niet geselecteerd werd voor het toernooi of zelfs voor een lid van de staf die niet op het wedstrijdblad stond."

  Wij hebben de spelers gecontacteerd en gevraagd of ze betrokken waren bij online weddenschappen. Niemand heeft daar positief op gereageerd.

  Kansspelcommissie: "Onderzoek, maar parket nog niet ingeschakeld"

  Bij de Kansspelcommissie geven ze toe dat er een onderzoek loopt. "Maar we screenen systematisch alle sporttakken, nu dus ook het hockey. Over de resultaten van het onderzoek kunnen we nu nog niets kwijt."

   

  "Als er inbreuken vastgesteld worden, maken we een proces-verbaal op en die pv's spelen we dan door aan het parket. Maar dat is nu nog niet aan de orde."