• home
 • video
 • pas verschenen

  "Balans tussen aanval en verdediging bij krasselend Real is totaal zoek"

  Real Madrid zit in diepe crisis, alweer. Vorig jaar eindigde de Koninklijke in La Liga op 17 punten van rivaal Barcelona. Nu staat de club van doelman Thibaut Courtois al 10 punten achter en de competitie in Spanje is nog niets eens halfweg. Stef Wijnants ziet dat het voetbal van de Champions League-winnaar pijn aan de ogen doet.

  Uitgedoofde selectie

  Wie de wedstrijden van Real Madrid tegen meelopers Villareal en Real Sociedad volgde, kan niet geloven dat deze ploeg minder dan 8 maanden geleden PSG, Juventus, Bayern Munchen en Liverpool kon verslaan. En toch is het haast hetzelfde elftal dat eind mei voor de derde keer op rij de Champions League won.

   

  Enkel Navas, gepasseerd door Courtois, en Cristiano Ronaldo, naar Juventus, zijn er niet meer bij. Die 9 anderen – met Marcelo op kop – komen zo zwak voor de dag dat je je de vraag kan stellen of het een langgerekte vormcrisis is of een (definitief?) uitgedoofd vuur. Deze selectie speelt al bijna 5 jaar zonder vernieuwing samen en dat wreekt zich nu keihard.

   

  Het lakse transferbeleid raakt niet opgelost door enkel Eden Hazard, Mbappé of Neymar te halen. Florentino Perez zal honderden miljoenen moeten uitgeven als Real op korte termijn nog toonaangevend wil blijven. Anders dreigen het enkele seizoenen in de woestijn te worden.

  Vinicius Junior, een lichtpuntje

  Real had gisteren altijd een strafschop moeten krijgen en met wat geluk had het ook enkele keren kunnen scoren, maar een excuus is dat al een tijd niet meer. Kansen zijn er dus nog wel, ook gisteren tegen Sociedad, maar een bal tegen de touwen krijgen lijkt haast een huzarenstuk.

   

  Gisteren bleef Real in alle competities al voor de zevende keer doelpuntenloos. Vorig seizoen was al geen jaargang om over naar huis te schijven maar toen strandde het aantal matchen zonder goal op zes.

   

  Real scoorde overigens nog maar 26 keer en als we dat extrapoleren naar het hele seizoen zou het stranden op 54 goals. Er waren seizoenen met CR7 dat hij die goals haast allemaal op zijn eentje maakte. Om maar aan te geven dat niemand nog maar de oudste schoenen van Ronaldo zou mogen aantrekken. Intussen staat de Portugees in Italië alweer aan kop van de topschutterstand.

   

  Gisteren legden de "oude" sterren hun lot in handen van de 18-jarige linksbuiten Vinicius Junior. Het Braziliaanse dribbelwonder bracht snelheid in de acties en creëerde op eigen kracht kansen. Maar Vinicius Jr mist nog koelbloedigheid voor doel en is geen nieuwe Ronaldo.

  Strandvoetbal in defensie

  Maar het probleem zit niet enkel in de aanval. De defensie van Real maakt al het hele seizoen een belabberde indruk. Zonder enkele goede tussenkomsten van Courtois - onder anderen Januzaj dook alleen voor Courtois op - en zonder de onmondigheid van de Baskische aanvallers had Real een recordnederlaag kunnen incasseren.

   

  Ramos en Varane zetten centraal de deur open, Carvajal heeft moeite met de bal en Marcelo lijkt wel een strandvoetballer geworden. En dan spreken we toch over een defensie waar drie van de vier in de wereldploeg van het jaar stonden.

   

  Rest er nog de beruchte omschakeling van Real Madrid.  Afspeelmogelijkheden worden in balbezit steeds zeldzamer gevonden en druk op de bal bij balverlies verloopt zonder overgave. Casemiro, Kroos en Modric rapen weinig op, lijden te vaak balverlies en breien veel te voorspelbaar.

   

  Het rammelt aan alle kanten. De balans tussen aanval en verdediging is totaal zoek. Ook vorig jaar onder Zidane gaf Real veel kansen weg, maar toen verloor de Koninklijke 9 matchen in 62 duels. Nu is dat aantal al bereikt na 29 wedstrijden.

  Solari op de wip?

  Is het daarom dat coach Solari vorige vrijdag na het 2-2 gelijkspel in VIllareal op de persconferentie meldde dat een gelijkspel niet ondergewaardeerd mag worden en dat Real toch mooi van de 9e naar de 4e plaats was opgeklommen? De aanwezige journalisten in de perszaal wisten niet wat ze hoorden. De directie fronste de wenkbrauwen en had zo’n uitspraak van een Real Madrid-coach nog nooit gehoord.

   

  Na de nederlaag tegen Sociedad zijn de poten van de stoel van Solari bijzonder wankel geworden. Solari bleef evenwel stoicijns toen zijn positie in vraag werd gesteld: "We gaan proberen de volgende match te winnen". Speculaties woeden in Madrid al volop. De terugkeer van José Mourinho is een wens van voorzitter Perez maar de achterban is nu al bevreesd voor de conflictaanpak van de Portugees.

  Spelers kritisch

  Na afloop van de match gisteren liepen alle spelers voorbij de TV-rechtenhouder. Iedereen hield de lippen stijf op elkaar. Luka Modric sprak bij sportkrant Marca na de douche wel duidelijke taal: “Velen van ons halen hun niveau niet. Dat is geen kwestie van pech. We moeten veel verbeteren. We moeten de ruimtes kleiner houden en meer een team zijn op het veld.”

   

  Kapitein Sergio Ramos fileerde in de mixed zone de ref en de VAR, maar stak ook de hand in eigen boezem. “Dit team heeft een verandering nodig, een reactie."

  Bernabeu halfvol

  Tot slot zijn ook de vele lege zitjes in het immense Bernabeu-stadion opmerkelijk. Van de meer dan 81.000 plaatsen waren er gisteren slechts 50.000 bezet. Ook voor Nieuwjaar bleken heel wat socio’s niet de moeite te nemen om hun CL-sterren te komen aanmoedigen.

   

  Het vertrek van Cristiano Ronaldo heeft zijn impact niet gemist. Maar zoals al aangegeven: er is meer. Real moet nieuwe vedetten aantrekken, dan zal het in Madrid opnieuw storm lopen. De almachtige voorzitter Florentino Perez gaat de komende maanden vele slapeloze nachten tegemoet en zal tevergeefs hopen op een nieuw CL-wonder.