Heynen is Coach van het Jaar in Polen en steelt de show op gala

  Vital Heynen won met Polen de WK-finale tegen de VS.

  Vital Heynen houdt aan zijn wereldtitel volleybal met Polen ook een individuele prijs over: hij werd in Polen verkozen tot Coach van het Jaar. Bij de uitreiking pakte hij bovendien de zaal in met een komische sketch.

  Maandenlang leek de Oostenrijker Stefan Horngacher een certitude om zichzelf op te volgen als Coach van het Jaar. Hij veroverde op de Winterspelen met zijn poulain Kamil Stoch goud op de grote schans en brons in de landencompetitie.

   

  Maar dan kwam daar plots nog Vital Heynen, die verrassend de wereldtitel volleybal veroverde met Polen. Heynen was bovendien nog maar enkele maanden aan de slag bij de titelverdediger. Uiteindelijk kreeg zowel Heynen als Horngacher dan maar een trofee.

  Grappige sketch bij uitreiking, met spelverdeler als "vertaler"

  Heynen ging zijn trofee ophalen in aanwezigheid van zijn spelers. Hij sprak de zaal toe in het Pools, maar liet voor alle zekerheid zijn spelverdeler Lomacz optreden als tolk. Dat leverde een amusant "toneeltje" op.

   

  "Ik praat, jij luistert", sprak Heynen zijn speler gespeeld streng toe. "Dat zijn we gewoon", repliceerde Lomacz. "Hij is altijd zo. Hij praat graag."

   

  "Ik wil graag de Poolse bond bedanken dat ze voor mij gekozen hebben als bondscoach." Vertaling Lomacz: "Wij waren ook verrast door de keuze van de bond. Toen we hoorden dat Vital onze coach zou worden, hebben we hem gegoogeld en zeiden we tegen elkaar: "Gelukkig is het uiterlijk niet het belangrijkste." Maar het bleek een schot in de roos."

   

  "Ik wil ook mijn staf bedanken. Ik weet dat ik niet altijd gemakkelijk was, maar jullie hebben geweldig werk geleverd." Vertaling: "Veel waardering voor de staf, omdat zij nog meer tijd met hem moesten doorbrengen dan de spelers."

   

  "En ook bedankt aan mijn spelers. We hebben goeie spelers, maar de waarheid is dat we het beste team hebben. Het beste team ter wereld." Vertaling Lomacz: "Als Vital het zegt, moet het wel waar zijn. We moeten toch ook benadrukken dat Vital de sleutelfiguur is in dit succes. Hij creëerde een geweldige sfeer. Hij zorgde ervoor dat we niet alleen moe werden, maar ook veel plezier hadden."