Adrie van der Poel: "Hoe Mathieu mij nog kan verbazen? Door het WK te winnen"

  Mathieu van der Poel gaat het tweede deel van het veldritseizoen in met al 20 zeges op zijn teller. Ook in 2019 komt er hoogstwaarschijnlijk niet meteen een einde aan zijn dominantie. Hoe komt dat hij zo sterk is? "Door die knieblessures in het begin van zijn carrière is hij nu frisser", denkt vader Adrie van der Poel.

  "Wat hij in de Koppenbergcross heeft laten zien, was een aanfluiting"

  Mathieu van der Poel won gisteren in Diegem zijn 20e cross van het seizoen. Vader Adrie van der Poel stond er andermaal naar te kijken. Kan zijn zoon hem nog verbazen? "Ja, door nog eens wereldkampioen te worden", legt hij toch een beetje de vinger op de wonde. Ondanks zijn dominantie moest Van der Poel de regenboogtrui de voorbije drie jaar aan Wout van Aert laten.

   

  "Dit jaar op het WK was er niets aan te doen. Van Aert was beter. In 2017 in Biles had hij pech. Maar als je als enige 4 keer lek rijdt, dan heb je iets niet goed gedaan. In Zolder heb ik hem verweten dat hij geen inzet had. Daar ben ik ook eerlijk in tegen hem."

   

  "Soms verwijten ze hem dat hij geen goede ingesteldheid heeft, maar dat klopt niet. De afgelopen jaren heeft hij geleerd dat hij na een tegenslag nog kan terugvechten. Maar bijvoorbeeld dit jaar in de Koppenbergcross weet hij ook wel dat hij zijn hoofd te snel heeft laten hangen. Wat hij daar heeft laten zien is gewoon een aanfluiting. Ik heb dat ook al gezegd."

   

  Hoe meer je wint, hoe dichter je bij de nederlaag komt. Liggen ze daar in het kamp Van der Poel wakker van? "Het zal ooit wel eens een keer gebeuren. Het zou slecht zijn als het niet zou gebeuren. Maar wanneer het zal gebeuren, dat weten wij ook niet. Als dat dan op een WK is, dan is dat het zo. Wat kan je dan doen?"

   

  "Als je een heel jaar goed bent, maar op het WK lukt het niet door omstandigheden, dan moet je daar na de wedstrijd eigenlijk niet van zeggen dat je het slecht gedaan hebt."

  "Door die knieproblemen in het begin van zijn carrière is hij frisser"

  "Wie weet komt die nederlaag er dit seizoen helemaal niet. Dat hij zoveel wint dit seizoen daar kan hij niets aan doen en daar kan de concurrentie ook niets aan doen. Het is nu zo."

   

  "Ik wil niet meegaan in die negatieve spiraal van de sommige Vlamingen, zoals Niels Albert bijvoorbeeld, die zeggen dat er daardoor minder volk komt. Bij sommige crossen zal dat zeker zo zijn, maar de crossen die goed georganiseerd zijn, die op een mooie plaats op de kalender staan en die geluk hadden met het weer, zijn wel goed bezocht geweest."

   

  Is er eigenlijk een verklaring voor de dominantie van Mathieu Van der Poel? "Ik denk dat zijn knieproblemen uit de eerste twee jaar van zijn profcarrière wel meespelen. Daardoor moest hij op zeer jonge leeftijd niet elke zondag die uitputtingsslag leveren.  Ook die comebacks na de blessures hebben hem sterker gemaakt. Maar hij is vooral fris. En bovendien maakt hij dit jaar voor het eerst wat meer keuzes. Zijn programma is uitgebalanceerd."

  Als die ene nederlaag er dan komt op het WK, dan is dat zo. Wat kan je dan doen?

  Adrie van der Poel