• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Het moderne voetbal heeft Mourinho ingehaald, maar ik ga hem wel missen"

  Mourinho verlaat Manchester.

  Filip Joos maakte de laatste wedstrijd van José Mourinho als trainer van Manchester United van dichtbij mee. Merkte de voetbalcommentator op Anfield dat de dagen van de Portugees bij United geteld waren? "Dat dacht ik na bijna alle wedstrijden van United de voorbije twee seizoenen."

  "Hij kan het niet meer anders"

  Mourinho mocht na de 3-1-nederlaag tegen aartsrivaal Liverpool zijn boeltje pakken bij Manchester United. "Het voetbal was schrijnend", zegt Filip Joos bij Sporza. "Ze staan ondertussen ook 19 punten achter op Liverpool. Die nederlaag was misschien wel de druppel die de emmer deed overlopen."

   

  "Vooral de manier waarop United niet voetbalt, is erg. Er zaten spelers op de bank die elke andere coach zou opstellen. Mourinho deed het niet omdat hij niet meer zeker was of een Paul Pogba (foto) nog wel voor hem zou lopen. Maar eigenlijk wist hij dat wel. Het antwoord was: neen."

   

  "Je beste spelers niet opstellen omdat je ruzie met hen hebt, houd je niet vol. Dat is kapitaalsvernietiging. Je voelde na bijna alle wedstrijden van United van de voorbije twee seizoenen dat zijn dagen bijna geteld waren."

   

  Mourinho bleef tot het bittere eind vasthouden aan zijn filosofie. Heeft dat met koppigheid te maken? "Hij kan het niet meer anders, denk ik. Er is geen andere weg meer voor hem. We vergeten wel eens dat hij het team heeft kunnen samenstellen. Hij heeft veel geld uitgegeven en mag dus niet zeggen dat hij het team geërfd heeft."

   

  "Hij heeft gewoon foute transfers gedaan en heeft de spelers, ook Romelu Lukaku, doordrongen van zijn negatieve houding en cynisme."

  Je beste spelers niet opstellen omdat je ruzie met hen hebt, houd je niet vol. Dat is kapitaalsvernietiging.

  Filip Joos

  "Kans voor Lukaku om opnieuw voetballer te worden"

  Wat betekent het vertrek van Mourinho voor de Rode Duivels in zijn selectie? "Voor Lukaku is het een zegen dat Mourinho weg is", zegt Joos. "Ik heb twee jaar geleden een column geschreven over de manier waarop Mourinho in het hoofd van Lukaku was gekropen."

   

  "Hij lachte nooit meer op het veld en was niet blij na een doelpunt. Dat was vintage Mourinho. Nu zal United wellicht opnieuw aanvallender moeten spelen. Ik hoop dat er een coach komt die zegt: "jongens, amuseer jullie op het veld"."

   

  "Dat is voor Lukaku de kans om opnieuw voetballer te worden. Op Liverpool was hij bijvoorbeeld een schoothondje."

   

  En wat met Marouane Fellaini, waar Mourinho fan van was? "Mourinho hield van zijn stijl, maar gek genoeg speelde ook Fellaini niet veel de laatste tijd. In de visie van Mourinho zou dat nochtans altijd moeten. De Portugees was gewoon het noorden kwijt en begon te vechten met alles en iedereen."

   

  "Ook met clublegendes als Paul Scholes of Rio Ferdinand die heel hard voor hem waren. Die mannen namen geen blad meer voor de mond, terwijl ze in het begin net fan van Mourinho waren."

  Mourinho was het noorden kwijt en begon met alles en iedereen te vechten. Ook met clublegendes.

  Filip Joos

  "Mourinho is totaal voorbijgestreefd"

  Zijn er clubs die Mourinho nu nog willen? "Hij heeft zichzelf verbrand, maar toch komt hij nog aan een ploeg", denkt Joos. "En het zal geen kleintje zijn. Hij keert zeker niet terug naar Porto. Op basis van wat weet ik niet, maar hij zal mensen kunnen wijsmaken dat je Mourinho nodig hebt om de Champions League te winnen. Ik gok op PSG."

   

  "Mourinho is een kwade "genius", maar dat werkt niet meer. Je moet tegenwoordig iets positiefs proberen te brengen. Je kan hem uiteraard geen kluns noemen, maar hij is wel totaal voorbijgestreefd. Het moderne voetbal heeft Mourinho ingehaald."

   

  "Hij plukte heel lang de vruchten van zijn stijl, maar het is voorbij en ik zie hem niet bij machte om het om te draaien. Ik ga hem wel missen. Mourinho is slim, grappig, cynisch,..."

   

  Is hij een grote trainer? "Als je naar zijn palmares kijkt, dan wel. Als je naar zijn voetbal kijkt, dan niet. Hij zorgde er bijvoorbeeld voor dat Clasico's tussen Barcelona en Real Madrid vechtpartijen werden (foto). Hij pookte het vuur op en dat is net verleden tijd. Maar ik heb wel genoten van die periode", geeft Joos toe.

   

  "Hij won de Champions League dan wel met Inter, maar dat was eerder door die IJslandse vulkaan die toen uitbarstte waardoor Barcelona moe toekwam in Milaan na een lange busreis omdat het niet mocht vliegen. Maar hij won ze wel, net als bij Porto."

  Mourinho plukte heel lang de vruchten van zijn stijl, maar het is voorbij en ik zie hem niet bij machte om het om te draaien. 

  Filip Joos

  "Moeten ze bij United voor hun eerste keuze gaan?"

  En hoe moet het nu voort bij Manchester United? "Wat ik nu hoor, is dat ze voor een soort veerman gaan die hen dit seizoen helpt oversteken", aldus Joos. "Het seizoen is om zeep, moet je dan nu nog voor je eerste keuze gaan?"

   

  "Je zou dus met mensen van de club à la Ole Gunnar Solskjær en Michael Carrick kunnen voortgaan om zo wat tijd te kopen. Dat kan heel goed uitpakken."