• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Lions voor match van de waarheid: "Duitsland is leuke tegenstander"

  Vincent Vanasch

  Bondscoach McLeod: "We hebben met Vanasch de beste doelman ter wereld."

  De Belgische hockeymannen willen morgen tegen Duitsland (12.15u) de deur opengooien naar de halve finales van het WK. "We kregen de kritiek dat we te voorspelbaar zijn, maar we zullen de Duitsers proberen te verrassen."

  "Alles verloopt volgens plan", zegt bondscoach Shane McLeod. "We hebben het geluk dat we een extra match hebben mogen spelen. Zo konden de jonge kerels (die als vervanger werden opgeroepen tijdens het toernooi) zich beter inpassen én zo komen we beter in ons ritme."

   

  "Tot nu toe was het vooral opbouwen, maar vanaf nu gaat het om presteren. De match tegen Duitsland zal ons toernooi maken of kraken. Als we voorbij de Duitsers geraken, is de druk van de ketel en hebben we het momentum mee."

   

  "We mogen Duitsland niet licht opnemen, maar het is een leuke tegenstander voor ons. Liever Duitsland dan Nederland. Het lag in het verleden dicht bij elkaar en ik verwacht morgen niets anders. De Duitsers vechten ook tot het einde. Je weet pas zeker dat je gewonnen hebt als ze op de bus zitten."

   

  Wat zal dan uiteindelijk het verschil maken? "De strafcorners, die zowel defensief als offensief goed draaien bij ons. En de voorbije matchen kregen we de kritiek dat we wat voorspelbaar zijn, maar dat moeten we gebruiken in ons voordeel door hen te verrassen."

  Denayer: "Onze beste speler moet de ploeg zijn"

  Ook Felix Denayer is tevreden dat België tegen Duitsland uitkomt en niet tegen Nederland. "De Duitsers zijn tactisch sterk, maar dat ligt ons beter dan Nederland, dat toch meer op individuele kwaliteiten teert. Daar hadden we het in het verleden moeilijker mee."

   

  "Dat onze stats tegen Duitsland goed zijn, is vooral iets voor de pers. Maar als onze beste speler morgen de ploeg is, hebben we een grote kans om het naar ons toe te trekken. Ik vind het ook aangenaam dat we rustig blijven."

   

  "In topwedstrijden moet je strafcorner goed draaien en heb je een goeie keeper en een beetje geluk nodig. We zijn nu al zeker van de evenaring van ons beste resultaat op een WK (5e), maar het is nu tijd voor een volgende stap."

  Kina: "In het begin had ik toch wel wat stress"

  Antoine Kina, de zoon van de voormalige bondscoach bij de vrouwen, werd op de valreep nog opgeroepen als vervanger voor Stockbroekx, maar hij begint stilaan zijn draai te vinden. "De 1e match had ik het fysiek moeilijk, in de 2e kwam ik er door en nu ben ik hopelijk op het goeie pad", zegt de 22-jarige Kina.

   

  "We waren nog niet super in de poules, maar tegen Pakistan zijn we eindelijk samen beginnen te spelen. Als we ook tegen Duitsland verdedigen zoals tegen Pakistan, kunnen we ver geraken."

   

  Kina beseft dat hij zich met een goeie prestatie voor jaren in de ploeg kan spelen. "Maar ik wil niet te veel druk op mijn schouders leggen. In het begin van het toernooi had ik toch wat stress, maar de 2e match was het al wat beter. Zodra ik op het veld sta, valt het ook van mij af."