• home
 • video
 • pas verschenen

  Op naar 1 superklassement in cross? "Wegrenners weer naar veld lokken"

  Wouter Vandenhaute

  Vandenhaute: "In de huidige veldritkalender vindt een kat haar jongen niet."

  Nu Wouter Vandenhaute met zijn Flanders Classics de Superprestige heeft binnengehaald, wordt er weer druk gesproken over hervormingen in de veldritwereld. "Het wordt weer duwen en trekken, maar dat deert me niet."

  Wouter Vandenhaute hertekende met zijn Flanders Classics eerder al het Vlaamse voorjaar en wil nu als sterke man bij de Superprestige hetzelfde doen in het veldrijden.

   

  "Het veldrijden is aan hervorming toe. In de huidige kalender vindt een kat haar jongen niet meer. Er zijn 3 klassementen en een pak te veel crossen. En er komen steeds meer wedstrijden bij", stelt Vandenhaute vast.

   

  "Het moet kwalitatief beter zijn dan wat we nu soms zien. Ik wil hervormen, een betere structuur uittekenen. Natuurlijk zal ik tegenkanting krijgen en wordt het opnieuw trekken en duwen. Maar dat deert mij niet. Het moet overzichtelijker worden, al is dat nog niet voor morgen."

  Wuyts: "Komt er fusie van Superprestige en DVV-trofee?"

  De plannen voor een hervorming in het veldrijden zijn niet nieuw, zo weet Michel Wuyts. "Vorig jaar heeft de UCI al een stap gezet om een soort World Series uit de grond te stampen, met de crossen van de Wereldbeker samen met een paar toppers uit de Superprestige."

   

  "De Superprestige heeft dan Wouter Vandenhaute aangetrokken en ook Golazo, de organisator van de DVV-trofee, is om de hoek komen kijken. Flanders Classics en Golazo zijn meer en meer naar elkaar toegegroeid. Komt er een fusie van de Superprestige en de DVV-trofee?"

  "Wegrenners kunnen van overkoepelend klassement een doel maken"

  De veldrijders zelf zien voordelen in meer eenduidigheid, al liggen ze er ook niet allemaal wakker van. "Ik ben niet iemand die zich daarmee moeit. Ik rijd gewoon mijn crossen en dan is alles oké", zegt Mathieu van der Poel.

   

  "Anderzijds zal 1 overkoepelend klassement misschien meer wegrenners naar het veld lokken, zoals bijvoorbeeld een Stybar. Of renners die naar de weg overstappen toch in het veld te laten rijden. Die kunnen van dat klassement dan een doel maken."

   

  "Ik ben misschien slecht geplaatst om hier over te oordelen", zegt Wout van Aert. "Door mijn wegseizoen zijn de crossen van de Superprestige en DVV-trofee minder belangrijk voor mij. Ook voor de sponsor maakt het minder uit welke crossen ik win, want ze komen toch allemaal op tv."

  "De cross leeft van vedettes, dus Boom en Stybar zijn welkom"

  Marlux-ploegleider Mario De Clercq is voor het idee gewonnen. "Ik denk dat dit het moment is voor een overkoepelend klassement. De cross leeft van vedettes, dus als een Boom of Stybar hierdoor naar het veld zouden terugkeren, zou dat een goeie zaak zijn."

   

  Michel Wuyts denkt wel dat het zwaartepunt van de crosskalender dan wel moet verschuiven. "Laat het WK maar waar het nu staat, maar als je wegrenners wil aantrekken, moet je van januari wegblijven."

   

  Een overspoeling van toppers op de weg in het veld, verwacht Wuyts niet. "Denk niet dat elke goeie wegrenner ook een goeie crosser is. 5% kan dit aan en dat is nog een optimistische schatting."

  De Clercq, Van Aert en Van der Poel over de hervormingen