• home
 • video
 • pas verschenen

  Mulder behoudt geloof: "Voetbal is hel op aarde, maar ik geniet er toch van"

  " "

  Jan Mulder, voetbalanalist en oud-coryfee van RSCA: "Ik zie te vaak te mooie dingen."

  Kris Luyckx, de advocaat van spijtoptant Dejan Veljkovic, is zijn geloof in het voetbal verloren na gesprekken met zijn cliënt. Hoe reageert voetbalromanticus Jan Mulder op die uitspraak? "De mens is slecht en hij houdt van voetbal."

  Kris Luyckx was gisteren te gast in enkele VRT-programma's.

   

  "Ik ben zelf een voetbalsupporter. Na de gesprekken met meneer Veljkovic de voorbije dagen moet ik zeggen dat ik mijn geloof in het voetbal verloren heb", zei Luyckx.

   

  "Ik ga nooit meer op een onbevangen manier naar een wedstrijd kunnen kijken. Als wij naar een wedstrijd kijken, gaan we ervan uit de trainer zijn beste ploeg opstelt. Maar als blijkt dat trainers, bestuursleden en andere mensen er belang bij hebben dat speler A speelt in plaats van speler B, dan is dat ook bedrog en matchfixing."

   

  Mulder reageert filosofisch, toen we hem vanochtend opbelden: "Voetbal is voor mij altijd het leven geweest. Ik kijk daar net zo tegenaan als naar het leven zelf. Ik denk niet aan de dood. Het is een hel op aarde, maar ik geniet er toch van."    

  " "

  Dejan Veljkovic wordt spijtoptant.

  "Ik zie te vaak te mooie dingen die niets met corruptie te maken hebben"

  De oud-Anderlecht-coryfee (73) maakt zich niet de bedenking: "Wat zou daar achtersteken?"

   

  "Neen. Ik had het er laatst over met Marc Degryse. Ik zei ongeveer hetzelfde als die advocaat. Toen zei Marc: "Ik laat die gedachte niet toe, want dan moet je er onmiddellijk mee stoppen." En dat kan ik gewoon niet. Ik zie te vaak te mooie dingen, die niets met corruptie en witwassen te maken hebben."

   

  "Ik zie overal de techniek en de schoonheid, zelfs in rare, gemanipuleerde wedstrijden. Daar stel ik me dan tevreden mee."

   

  "Dat niet altijd de beste ploeg wordt opgesteld, heb je sowieso. Ook zonder dat soort gedoe. De voorkeuren van een trainer die je vaak niet begrijpt en die niets met geld of zo te maken hebben. Dat dan speler X moet spelen in plaats van speler Y, neem ik maar op de koop toe."

  " "

  Neymar applaudisseert, voor geld?

  "Ik geef toe: voetbal gaat linea recta de afgrond in"

  Mulder verduidelijk zijn visie met een beeld: "Ik las vorige week in Football Leaks dat Neymar en Mbappé 350.000 euro krijgen als ze het publiek groeten."

   

  "Nou kan ik tegen mezelf zeggen dat elke keer als ik Neymar het publiek zie groeten, dat hij daar een half miljoen euro voor krijgt en dat ik dan kotsend naar de wc moet. Maar dat doe ik niet. Dat interesseert me niet."

   

  "Dat voetballers totaal verrot gecommercialiseerd zijn, laat ik een beetje langs me heen gaan. Toch zie ik er nog iets leuks in."

   

  "Maar ik geef toe: het gaat linea recta de afgrond in. Het gaat de verkeerde kant op."

  "Alles wordt tegenwoordig een soort zesdaagse of kermiskoers"

  Wat nu gebeurt in het Belgische voetbal, kan Mulder dat vergelijken met de dopingverhalen in het wielrennen, waarbij mensen toch naar de koers blijven kijken? "Ja. Er was eens een jaar dat het hele peloton in de Tour de France was gedopeerd. En dat denk ik nog altijd."

   

  "Maar ik kijk dan toch naar zo'n koers: een beetje voor het landschap. Wat ik net over het voetbal zei, geldt ook voor de Tour en Milaan-Sanremo. Ik kijk naar de zee. En het schitterende lint van het peloton dat erdoorheen trekt."

   

  "Op de Olympische Spelen in Londen kreeg ik een enorme klap, toen die jongen van Astana (Vinokoerov, red) die eindsprint tussen 2 renners regelde." Rigoberto Uran liet in 2012 de Kazak wel heel vlot naar het goud rijden. " Dat was zo schandalig. Dat kon ik zelfs zien, laat staan een wielerliefhebber of -kenner."

   

  "Alles wordt tegenwoordig een soort zesdaagse of kermiskoers. Dat is vooraf bepaald. Daar gaan de mensen ook naartoe. Men laat zich graag bedonderen."

   

  "Maar als Messi dribbelt, dan denk ik niet dat hij dat doet omdat hij omgekocht is. Dat kan ik niet."

  Als Messi dribbelt, dan denk ik niet dat hij dat doet omdat hij omgekocht is. Dat kan ik niet.

  Jan Mulder
  " "

  Mogi Bayat, die andere geviseerde makelaar.

  "Het is zo armoedig en lui van de clubbesturen..."

  Mulder verwacht niet dat het publiek na alle commotie wegblijft uit de stadions. "Er zal net meer volk komen", zegt de Nederlander met een boutade. "Het staat vandaag in de krant en vanavond is men het vergeten. Het is ongelooflijk met dat voetbal: miljarden mensen kijken, alsof ze niet zonder kunnen. Dat is een raadselachtig fenomeen."

   

  "Er is voor mij na alle heisa in België natuurlijk iets veranderd. Ik vind het verschrikkelijk dat scheidsrechters ook net niet helemaal correct zijn. De daders zijn die makelaars en misschien een beetje de scheidsrechters en de spelers, maar de clubbesturen, die mensen die dat allemaal hebben gevoed door hun clubs maar te laten leiden door die makelaars... God, wat een armoede."

   

  "Nog afgezien van het halve misdrijf is het zo armoedig en lui. Een club als Anderlecht, die afhangt van Mogi Bayat. Hoe krijg je het in je hoofd? Trek er zelf op een zaterdagmiddag op uit en kijk naar een derdedivisiewedstrijd in Noord-Frankrijk en duikel een leuke speler op. Maar nee hoor, ze zitten het geld te tellen. Dat is allemaal heel erg frustrerend. Dat geef ik toe."

  Een club als Anderlecht, die afhangt van Mogi Bayat. Hoe krijg je het in je hoofd?

  Jan Mulder

  "De mens is slecht en hij houdt van voetbal"

  Nu Veljkovic en misschien nog anderen gaan praten, denkt Mulder dat er dan verandering zal komen? "Reken maar dat die iets gaat vertellen. Die is woedend, die wil niet alleen het ravijn in."

   

  "Als tegenprestatie voor het feit dat hij 10 jaar cel misloopt, is hij dat wel verplicht. Een dealtje met de rechters maken is ook al zo'n raar fenomeen."

   

  "Je vraagt me nu ongeveer om de maatschappij te veranderen. De mens is slecht en hij houdt van voetbal, daar komt het op neer. En hij is verslaafd. Dat is ergens wel geestig. Het is heel ziek, maar dood niet."

  POLL: Hoe kijk jij hier tegenaan?