"Dat Veljkovic er goedkoop van afkomt? Hij is miljoenen euro's kwijt"

Kris Luyckx, de advocaat van Dejan Veljkovic.

Dejan Veljkovic wordt spijtoptant. Sommigen menen dat de spelersmakelaar op die manier de dans ontspringt. Zijn advocaat Kris Luyckx spreekt dat radicaal tegen: "Mijn cliënt weet veel meer dan het gerecht weet. Hij zal daar verklaringen over afleggen."

"Dejan was aan het verpieteren in de cel"

Vijf jaar gevangenis met uitstel, 80.000 euro boete, ook met uitstel, en de verbeurdverklaring van het illegaal verworven geld uit zijn activiteiten als makelaar: dat is de deal die Dejan Veljkovic met het gerecht gesloten heeft. In ruil zal de Belgische Serviër zijn boekje opendoen over zijn handel en wandel als spelersmakelaar.

 

In principe hoeft Veljkovic dus niet meer naar de gevangenis? "Dat is niet de bedoeling, neen", zei zijn advocaat Kris Luyckx gisteren in Terzake en Van Gils & Gasten.

 

"We hopen dat zijn 42 dagen voorhechtenis volstaan. Die 42 dagen waren voor hem een hel. Dejan was in de cel aan het verpieteren en dat was één van de redenen om een deal te maken met justitie. De regeling om spijtoptant te worden is een weloverwogen strategie die voor meneer Veljkovic de beste oplossing is."

Die 42 dagen waren voor meneer Veljkovic een hel. Dejan was in de cel aan het verpieteren en dat was één van de redenen om een deal te maken met justitie.

"In de cel tot inkeer gekomen"

"Het federaal parket heeft enkele keren gezegd dat de mensen die aangehouden waren in deze zaak geen beroepscriminelen zijn. Dat beaam ik voor mijn cliënt. Buiten een occasionele verkeersboete was hij nog nooit met justititie in aanraking gekomen", zegt Kris Luyckx.


"Om dan plots de hele hemel op je hoofd te krijgen, ook je partner in de gevangenis te zien belanden, je hele vermogen dat in beslag genomen wordt, je kind van 20 maanden dat opvang moet vinden: dat zijn heel moeilijke omstandigheden."


"Al snel werd duidelijk dat meneer Veljkovic veel meer weet dan het parket weet. Daarom moest de man die zijn hele leven deals gemaakt had nu zelf de ultieme deal maken voor zichzelf."

 

"Meneer Veljkovic doet dit niet alleen voor de lieve ogen van het Openbaar Ministerie, dat is evident. Maar het alternatief was dat hij aankeek tegen een voorhechtenis van vele maanden. Bovendien is meneer Veljkovic in de cel tot inkeer gekomen."

Advocaat Kris Luyckx in Terzake:

"80 of 90% van financieel vermogen kwijt"

"Het Openbaar Ministerie heeft deze afweging gemaakt: ofwel gaan we voor de kleine puzzel, ofwel leggen we de grote puzzel. Het OM heeft gezegd: wat hebben we eraan dat meneer Veljkovic nog 9 maanden in de gevangenis zit en er intussen een aantal mensen ongestraft weglopen?"

 

"Of hij die andere mensen aan de galg gaat praten? Hij zal vertellen wat hij weet en ik weet wat hij gaat vertellen. Daar zullen dingen bij zijn die niet strafbaar zijn, maar er zullen ook dingen bij zijn die misschien wel strafbaar zijn."

 

Sommigen vinden dat Veljkovic er met zijn spijtoptantenregeling goedkoop van afkomt. Luyckx: "Meneer Veljkovic komt er financieel absoluut niet goedkoop vanaf. Hij is 80% of 90% van zijn financiële vermogen kwijt. Al het criminele geld dat hij de voorbije 7, 8 jaar verdiend heeft, staat hij af. Dat gaat over miljoenen euro's die nu al aan de staat toebedeeld zijn."

"Ik kijk nooit meer onbevangen naar voetbal"

"Ik ben zelf een voetbalsupporter. Na de gesprekken met meneer Veljkovic de voorbije dagen moet ik zeggen dat ik mijn geloof in het voetbal verloren heb. Ik ga nooit meer op een onbevangen manier naar een wedstrijd kunnen kijken", zegt Kris Luyckx nog.


"Als wij naar een wedstrijd kijken, gaan we ervan uit de trainer zijn beste ploeg opstelt. Maar als blijkt dat trainers, bestuursleden en andere mensen er belang bij hebben dat speler A speelt in plaats van speler B, omdat speler A 20 matchen moet spelen en daardoor een nieuw contract krijgt en waardoor zijn makelaar, mensen binnen de club én trainers ook een extra vergoeding krijgen, dan is dat ook bedrog en matchfixing."

 

Veljkovic zal vermoedelijk ook tekst en uitleg geven bij deze in het voetbal courante praktijken. 

 

Kris Luyckx: "Tot slot wil ik even duidelijk zeggen dat de verklaringen die een spijtoptant aflegt alleen gebruikt mogen worden als steunbewijzen. Zo staat het in de wet."

 

"Die verklaringen volstaan dus niet om iemand te veroordelen. Er moeten voldoende andere elementen zijn, bijvoorbeeld afgetapte telefoontjes, sms-berichten, in beslag genomen documenten, observaties of bekentenissen van andere mensen, om iemand te veroordelen."

 

"Ik ben ervan overtuigd dat het Openbaar Ministerie dit akkoord nooit gesloten had als het niet over genoeg elementen beschikt om de verklaringen die meneer Veljkovic zal afleggen te ondersteunen."

Advocaat Kris Luyckx in Van Gils & Gasten: