• home
 • video
 • pas verschenen

  Westerlo-manager: "Stellen ons sowieso burgerlijke partij in zaak-Moeskroen"

  " "

  Herman Wijnants is al jaren de sterke man bij Westerlo, dat in 2017 zakte.

  Onder meer OHL, Westerlo en KV Mechelen vochten de voorbije jaren de licentie van Moeskroen aan. Volgens hen is de Henegouwse club al jaren in handen zijn van een makelaar, wat verboden is. Het gerecht onderzoekt dat licentieluik.

  Sinds Moeskroen in 2014 naar eerste klasse promoveerde, was er elk seizoen op het einde heel wat te doen over de licentie van de club. Elk jaar moest het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) een verdict vellen. 

   

  In 2015 kreeg Moeskroen een licentie, maar trokken Cercle Brugge en Lierse naar het BAS, omdat ze vonden dat de club financieel ongezond was. Moeskroen won, Cercle Brugge en Lierse (na de eindronde met 2e-klassers, red) zakten.

   

  In 2016 trokken OHL, Westerlo en STVV naar het BAS tegen de licentie van Moeskroen. Toen was de constructie hen een doorn in het oog. De 3 beweerden dat de club in handen was van spelersmakelaars, wat in strijd is met de reglementen van de KBVB en de FIFA. Moeskroen haalde het, OHL zakte.

   

  In 2017 en 2018 was de link met de makelaars ook de inzet. In 2017 gaf de Licentiecommissie van de KBVB geen licentie aan Moeskroen, maar het BAS deed dat wel. Tot grote woede van Westerlo, dat zakte. In 2018 overkwam KV Mechelen hetzelfde. De degradant kreeg nul op het rekest en zakte, maar stelde zich in een strafklacht ook burgerlijke partij. Die klacht zit mee bij het onderzoek dat vandaag Moeskroen viseert.

  Wijnants wil tot het gaatje gaan

  Morgen zitten de clubs van 1B (waaronder OHL en Westerlo) samen om een gezamenlijk standpunt te bepalen nu uit documenten van Football Leaks bleek dat Pierre François, de CEO van de Pro League, op de hoogte was dat spelersmakelaar Pini Zahavi de lakens uitdeelde bij Moeskroen.

   

  Sporza vroeg vandaag Herman Wijnants, algemeen manager van Westerlo, om een reactie. Hij wou de vergadering van morgen afwachten, maar wilde alvast dit kwijt: "Westerlo zal zich sowieso burgerlijke partij stellen in dit onderzoek naar Moeskroen. We willen tot het gaatje gaan." De 1B-club wil dat er eindelijk schoon schip gemaakt wordt.