Kwalificatie voor WK atletiek toch niet op basis van wereldranglijst

  Nafi Thiam

  Nafi Thiam verdedigt volgend jaar haar wereldtitel op de zevenkamp.

  De internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft haar geplande kwalificatiesysteem voor het WK in Doha volgend jaar weer afgevoerd. De kwalificatie zou gebeuren op basis van een nieuwe wereldranglijst, maar uiteindelijk wordt er toch teruggegrepen naar de klassieke minima.

  De IAAF trekt haar staart in na uitvoerig protest. "We geloven nog altijd dat de wereldranking het beste kwalificatiesysteem is voor kampioenschappen in de toekomst", zegt voorzitter Seb Coe in een mededeling op de website van de internationale atletiekfederatie.

   

  De ranking zal in 2019 wel in werking treden, maar nog nergens voor gebruikt worden. "Veranderingen doorvoeren, vraagt tijd. Het is belangrijk dat alle atleten en federaties het complexe systeem volledig begrijpen. Volgend jaar krijgen ze de kans om het systeem te bekijken en begrijpen."

   

  Opvallend is dat de IAAF zo laat nog terugkeert op haar stappen. Verschillende topatleten hadden hun wedstrijdplanning voor de komende maanden al opgesteld in functie van het wereldrankingsysteem. Zo zouden in ons land onder anderen Pieter-Jan Hannes en Isaac Kimeli opteren voor wedstrijden in de indoorzaal in februari en maart, omdat daar in het nieuwe systeem veel rankingpunten vielen te verzamelen.

   

  De minima voor het WK in Doha, van 28 september tot 6 oktober, worden volgende maand bekendgemaakt.