• home
 • video
 • pas verschenen

  De Manchester derby: Football Leaks versus defensieve lekken

  Welke Rode Duivels staan er morgen op het veld?

  Morgen zijn de ogen van de voetbalwereld gericht op de eerste confrontatie van het seizoen tussen de twee clubs uit Manchester. Zowel City als United kampt met problemen, maar wel op verschillend vlakken: United op het veld, City ernaast. Stef Wijnants doorgrondt het belang van de derby. 

  Geen titelfeest bij vorige derby

  Dik zeven maanden geleden verstoorde United het kampioenenfeestje van City in het eigen Etihad-stadion. City kon zich met een zege tot kampioen kronen en aan de rust werden met een 2-0-voorsprong de champagnekurken al half uit de fles getrokken. Maar in een zinderende tweede helft scoorden de Red Devils onder aanvoering van Paul Pogba zowaar drie keer en moest het titelfeest een week uitgesteld worden.

   

  In het licht van de seizoensgeschiedenis was het niet meer dan een eervolle zege voor United. Toch is het almachtige City maar best op zijn hoede. Ondanks zijn grote dominantie kon het sinds november 2014 thuis niet meer winnen van de buren. In de laatste acht onderlinge duels pakte de ploeg van Guardiola slechts 2 keer de volle buit, United deed dat 4 keer.

  De Bruyne zeker niet, Kompany wel?

  Mocht u willen kijken om Rode Duivels aan het werk te zien, checkt u best even vooraf de ploegopstelling. De knieperikelen van Kevin De Bruyne houden hem nog een tijdje aan de kant.

   

  Of Vincent Kompany speelt is steeds weer een vraagteken. Woensdag werd hij in de Champions League-match tegen Sjachtjor Donjetsk alvast uit de kern gelaten. Om meer te rusten? Uiteraard blijft Kompany belangrijk voor Pep Guardiola maar dat drukt zich niet meteen uit in speelminuten (6x basis, 3x invaller). De ervaring van Kompany kan misschien de doorslag geven.

  Fellaini en Lukaku: ja of neen?

  Bij de roodhemden heerst er grote onzekerheid over Romelu Lukaku. Sinds september heeft hij in 9 matchen niet meer gescoord voor United, bovendien speelde hij de voorbije week door een onbekende blessure niet in Bournemouth en Juventus. Mourinho meldde gisteren dat Lukaku hersteld is: “We zijn nu vrijdagochtend, 2 dagen voor het duel met City. Er is een kans dat Lukaku tegen dan terug is.". Mourinho is en blijft een grote believer.

   

  Blijft nog Marouane Fellaini over. De Rode Duivel is niet opgeroepen door Roberto Martinez voor de komende interlands om hem rust te gunnen. Woensdag in Juventus speelde Fellaini evenwel nog een cruciale rol toen hij bij zijn invalbeurt plots paniek veroorzaakte in de stoere defensie van de Italianen met het gekende gunstige resultaat voor United.

   

  Fellaini zal zonder blessure zeker op het veld verschijnen, als basissspeler of invaller. Alleen Mourinho weet of dat als extra bewaker voor de muur zal zijn of als laatste aanvalsbestormer.

  City waant zich onaantastbaar, ook naast het veld

  Net zoals vorig seizoen swingt City op het veld, met gemiddeld drie goals per match. Zo werden recent Southampton met 6-1 en Sjachtjor Donjetsk met 6-0 huiswaarts gestuurd. De Pep-machine heeft met Chelsea en Liverpool voorlopig nog tegenstand maar voor hoelang nog?"

   

  Dit City zal zich niet tevreden stellen met enkel de titel in Engeland, die van de Champions League moet dit seizoen de kast in. Maar zoals bekend hebben ze in de bestuurskamer andere katten te geselen. Voetbaltechnisch mag City dan wel een geweldige ploeg hebben samengesteld, de verhalen uit Football Leaks tonen aan dat ze totaal geen rekening hebben gehouden met de regels van de FFP (Financial Fair Play).

   

  Elke transferperiode groeien de bomen tot in de hemel en lachen de sjeiks en andere bestuurders de concurrentie uit als om transfers gaat. "We kunnen doen wat we willen", vertelde bestuurder Simon Pearce in één van de gelekte documenten. Het maakt dat de aanvalslust op het veld toch een zure bijsmaak begint te krijgen. Het voetbal naast het terrein kan je er niet los van denken.

  De verdedigende lekken van United

  Elke wedstrijd opnieuw krijgt Mourinho voor zijn behoudende aanpak de volle wind van voor. Het mag dan geen pretje zijn om naar United te kijken, de Portugees merkt dat zijn ploeg defensief erg labiel is.

   

  In 11 matchen heeft het team al 18 tegendoelpunten geslikt. Maar liefst 14 PL clubs doen dit seizoen beter. Ter vergelijking, vorig seizoen stopte de teller van de tegengoals op 28 na 38 matchen. De 0 houden, nochtans één van de credo’s van Mourinho, is een onbegonnen zaak. De Gea pakte nog maar een keer een clean sheet. En dan te weten dat United met Newcastle, Brighton, Wolverhampton, Watford of West Ham toch niet de sterkste ploegen van de Premier League heeft ontmoet.

   

  Er valt dan ook te vrezen dat de Mancunians nog meer dan anders de aanvalsmachine van City het voetballen zullen beletten. Met die defensieve

  zwakte lijkt de ranking in de Premier League en de Champions League nog mee te vallen. De schade voor Mourinho had veel groter kunnen zijn als ze de voorbije week in Bournemouth en Juventus niet in de slotfase tot 2 keer toe gelukkig de zege pakten. 

  Hoera of Houdini

  Kortom, voor City kan een nieuwe knalprestatie met een straffe score de vele financiele malversaties voor even naar de achtergrond verwijzen. De voetbalfan vergeet immers snel wat er in bestuurskamers gebeurt.

   

  United daarentegen moet stunten. Nu al staat de ploeg van "The Special One" 9 punten achter. Bij een nederlaag wordt de kloof begin november al onoverbrugbaar. José Mourinho ontsnapte de voorbije week twee keer op rij als een Houdini aan de nederlaag. Mocht hij het ook in het Etihad- stadion doen is het uitkijken welke provocerende act hij in petto heeft.