• home
 • video
 • pas verschenen

  Hoe geloofwaardig is ons voetbal nog? "Ze hebben mij al meermaals 50 euro gevraagd om match te fixen"

  Peter Vandenbempt en Frans Van Den Wijngaert bij Karolien Debecker.

  Vanavond rolt de bal opnieuw in de Jupiler Pro League. Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt en ex-topscheidsrechter Frans Van Den Wijngaert discussiëren met luisteraars in het Radio 1-debatprogramma "Bij Debecker" over de geloofwaardigheid van ons voetbal, nu een grote fraudezaak de voetbalwereld op zijn grondvesten doet daveren. 

  "Geen slecht idee om dit weekend thuis te blijven"

  "Het beste statement zou zijn dat alle supporters dit weekend thuisblijven", zegt een luisteraar. "Zonder supporters, geen voetbal."

   

  Is dat de oplossing? "Ik heb al gezegd dat we dit weekend beter niet spelen", zegt Peter Vandenbempt. "Ik was binnen het voetbalbestel zowat de enige die dat vond."

   

  "Wat mij betreft, was het een heel sterk signaal geweest als er niet werd gespeeld dit weekend. Blijkbaar is het naïef en utopisch om dat te denken. Nu denkt de niet-voetballiefhebber dat er gewoon wordt overgegaan tot de orde van de dag."

   

  "Het is al vaker zo geweest dat supporters een streng en krachtig signaal zouden moeten geven. Het is dus misschien niet eens een slecht idee om dit weekend thuis te blijven."

   

  "Maar het gaat ook niet gebeuren. De liefde voor het voetbal en de liefde voor de club blijven altijd overeind. Net daarom gaan mensen naar het voetbal en daarom zal KV Mechelen-Beerschot Wilrijk zondag voor 14.000 mensen gespeeld worden.”

  De liefde voor het voetbal en de liefde voor de club blijven altijd overeind. Net daarom gaan mensen naar het voetbal.

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt.

  "Zal maanden duren voor de rust terugkeert"

  Wat vindt ex-topscheidsrechter Frans Van Den Wijngaert (68) van het voetbalschandaal? "Ik ben ongelooflijk verrast dat een scheidsrechter wordt beticht – er is nog niets bewezen – van matchfixing. Het is in de scheidsrechterswereld een hele schok."

   

  "Ik denk dan vooral aan de jongeren die vorig weekend wedstrijden in de jeugdreeksen moesten fluiten. Ik stond naar 1 van mijn kleinkinderen te kijken en een volwassen man riep: “Heb jij ook een uurwerk gekregen?"”

   

  Wat raadt Van Den Wijngaert de refs die dit weekend moeten fluiten in de JPL aan? "Het is eerst en vooral goed dat er 14 dagen rust is geweest bij wijze van spreken. Ik denk dat het belangrijk was dat zij zijn samengekomen, want iedereen heeft wel iets op zijn maag liggen."

   

  "Ze zijn opgevangen door een sportpsycholoog en iedereen is op zijn plichten gewezen. Ik hoop dat er dit weekend geen speciale situaties gebeuren waar discussies over kunnen zijn."

   

  "Het is een utopie om te denken dat we naar een wedstrijd kunnen kijken waar nooit een beslissing in vraag zal worden gesteld. Ik denk dat het
  maanden zal duren voor de rust zal terugkeren op de Belgische velden.”

  "Zelf nooit benaderd"

  Is Van Den Wijngaert ooit zelf benaderd? "Neen, nooit. Ik kende alle spelers en clubafgevaardigden heel goed, maar wij waren uiteraard geen vrienden. Je hebt een job te doen en die is heel eenvoudig: een match in goede banen leiden en het regelement toepassen."

  Het is een utopie om te denken dat we naar een wedstrijd kunnen kijken waar nooit een beslissing in discussie kan komen.

  Frans Van Den Wijngaert

  Frans Van Den Wijngaert.

  "Schok dat het ook bij ons gebeurt"

  "Dat scheidsrechters al hebben meegeholpen aan het manipuleren van wedstrijden, dat is geen nieuws", gaat Vandenbempt voort. "Er zijn heel wat verhalen over het buitenland, alleen was het een schok dat het ook bij ons gebeurt."

   

  "En dan niet met derderangsfiguren, maar met twee van onze beste refs. Voor alle duidelijkheid: we moeten nog zien of inderdaad bewezen wordt dat ze mee hebben geholpen aan matchfixing."

   

  "Wat mij betreft, was het al een gigantisch probleem dat ze ongezond vriendschappelijk omgingen met makelaars en dat ze daar blijkbaar niet van doordrongen waren dat dat een gigantisch probleem is.”

   

  Marc Coucke, voorzitter van de Pro League, kondigde een aantal maatregelen aan.

   

  "Het verbaast me niet, maar het is toch opmerkelijk dat het nu ineens wel allemaal komt, terwijl Coucke en anderen wel wisten dat het ongezond was en zo niet voort kon", zegt Vandenbempt.

   

  "Dat de mensen die er al heel lang in meedraaien het zelf gaan moeten veranderen, dat moet ik nog zien gebeuren.”

  "Ze hebben mij al meermaals 50 euro gevraagd om match te fixen"

  Luisteraar Bart, die tien jaar sportief verantwoordelijke was bij een provinciale club in Limburg, getuigt over sjoemelpraktijken met
  scheidsrechters. “Via via benaderen scheidsrechters je om de match te “fixen"."

   

  "Ik heb dat zelf ook meegemaakt. Ik werd gecontacteerd, maar ben er niet op ingegaan. Bij ploegen die dat wel doen, zie je dan dat er een doelpunt vanuit buitenspel wordt goedgekeurd of er wordt een strafschop gefloten die er geen is. Ze hebben mij al meermaals 50 euro gevraagd om een match te fixen.”

   

  "Dat kan ik heel moeilijk geloven", zegt Van Den Wijngaert. "Als dat effectief zo is geweest, dan had die man zijn mond moeten opendoen en klacht moeten indienen bij de politie."

   

  "Er is zoiets als meldingsplicht als ik mij niet vergis", vult Vandenbempt aan. "Niet zozeer bij de politie, maar wel bij de Belgische voetbalbond."

   

  "Als trainers, spelers of bestuurders benaderd worden, moeten ze meteen de voetbalbond verwittigen. Dat is een duidelijke afspraak die gemaakt is. Ook als je zelf niet deelneemt.”

  "Ander gevoel"

  Vanavond openen Club Brugge en Waasland-Beveren de 11e speeldag in de Jupiler Pro League. Heeft Vandenbempt er zin in? “Ik kan niet ontkennen dat ik met een raar gevoel rondloop de voorbije anderhalve week."

   

  "Die liefde voor het voetbal en het vak is gigantisch groot, maar pas volgende week zal ik kunnen zeggen of het nog hetzelfde is. Het gevoel waarmee ik straks naar Brugge zal rijden voor de wedstrijd vanavond, zal sowieso anders zijn.”

  Als trainers, spelers of bestuurders benaderd worden, moeten ze meteen de voetbalbond verwittigen.

  Peter Vandenbempt

  Uw mening telt:

  Van Den Wijngaert en Vandenbempt bij Debecker: