• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "In Brugge kruisen ze de vingers voor Ivan Leko"

  Peter Vandenbempt volgt het dossier op de voet.

  Peter Vandenbempt heeft zijn tanden in het gerechtsdossier gezet. De voetbalanalist laat zijn licht schijnen over de betrokkenheid van de scheidsrechters en Ivan Leko. "Vertenten en Delferière zijn nu al verbrand, ongeacht de uitkomst van het onderzoek."

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Choquerend dat twee topscheidsrechters worden genoemd
  • Hoe het onderzoek ook uitdraait, Vertenten en Delferière zijn verbrand
  • KV Mechelen wou net macht van makelaars terugdringen
  • Veel hypothese, maar vertrouwensbreuk tussen Leko en Club Brugge mogelijk

  "Verhaal rond Delferière en Vertenten is onthutsend"

  We kijken er niet van op dat er fiscale fraude gebeurt in het voetbal. Maatschappelijk is dat natuurlijk laakbaar, maar als voetballiefhebber ben je toch meer gechoqueerd dat er namen van scheidsrechters opduiken en worden gelinkt aan matchfixing en aan die twee spelersmakelaars.

   

  Het zijn dan ook niet zomaar twee scheidsrechters, maar twee van onze allerbeste internationale scheidsrechters. Het relaas dat ik heb gelezen in Het Nieuwsblad is onthutsend. 

   

  Bart Vertenten en Sébastien Delférière onderhielden nauwe contacten met Dejan Veljkovic. Ze gingen samen eten in de week van een wedstrijd tussen KV Mechelen, waar Veljkovic "huismakelaar" is, en Charleroi in de strijd om het behoud vorig jaar.

   

  Als er al cadeaus zijn uitgedeeld, reizen zijn georganiseerd, of - zoals de krant schrijft - Veljkovic geld stort aan de school van Delferière, dan zitten we natuurlijk op een verschrikkelijk verkeerd spoor.

  "Topscheidsrechters zetten integriteit op het spel"

  Die twee scheidsrechters zijn toch intelligente mensen. Vertenten is een radioloog, die moet als scheidsrechter toch weten dat elk vermoeden van partijdigheid moet worden vermeden. Als je een vriendschappelijke relatie onderhoudt met een makelaar van spelers of trainers, waar je later wedstrijd van gaat fluiten, dan weet je toch dat dat ten koste gaat van het hoogste goed van de scheidsrechter en dat is zijn integriteit.


  We moeten nog zien of ze inderdaad betrokken zijn geweest bij de afloop van de strijd om het behoud. Zou Vertenten bewust een spookpenalty hebben gefloten of was het gewoon een fout? Dat moeten we afwachten. Maar alleen maar het feit dat ze zo close waren met makelaars, maakt hen voor mij - wat de uitkomst van het onderzoek ook is - verbrand.


  Ik zou nu niet graag in de schoenen van scheidsrechtersbaas Johan Verbist (foto) staan. Die moet straks, als ze vrijkomen, met hen praten en daarover een beslissing nemen. We hebben al niet veel scheidsrechters, en al zeker niet veel heel goede. Dat is dus een kolossaal probleem. 

  "Was KV Mechelen betrokken bij matchfixing?"

  KV Mechelen is de enige club waar bestuursleden zijn meegenomen. Die wachten in Hasselt nog steeds op verhoor. Dat heeft natuurlijk te maken met de nauwe band die Mechelen altijd heeft gehad met Dejan Veljkovic, en eventueel ook met de afloop van de degradatiestrijd. 

   

  Als Veljkovic inderdaad bepaalde acties heeft ondernomen om scheidsrechters te beïnvloeden op het einde van het seizoen, dan is het de vraag of de club daarbij betrokken was. Mensen van de club vertellen mij dat er voorlopig aan hen geen vragen zijn gesteld over matchfixing, enkel over dossiers waaraan Bayat en Veljkovic zijn verbonden.

   

  Het frappeert me dat in de krant wordt neergezet dat de strijd om het behoud tussen Eupen en KV Mechelen de strijd tussen de twee makelaars zou zijn: Bayat voor Eupen en Veljkovic voor Mechelen. 

   

  KV Mechelen heeft vorig seizoen echter tijdens de winterstop zeker drie, misschien vier spelers via Bayat binnengehaald. Die redenering klopt in elk geval niet.

   

  Het nieuwe bestuur van KV Mechelen heeft er net een strijdpunt van gemaakt om de macht van de makelaars fel terug te dringen. Ze hebben er zelfs een regel van gemaakt om niet meer dan 3 spelers per makelaar te halen, en zeker niet dezelfde makelaar voor de spelers als voor de trainer.

  "Vertrouwensbreuk tussen Leko en Club Brugge mogelijk"

  Ik denk dat we later op de dag zullen weten hoe het verder moet voor Ivan Leko bij Club Brugge. Hij is inderdaad opgepakt wegens zijn band met Veljkovic. Het was zijn makelaar toen hij speler was, ook toen hij trainer was bij OHL. 

   

  Er zijn verschillende scenario's mogelijk. Zijn advocaat Walter Van Steenbrugge liet uitschijnen dat Leko na zijn ondervraging door de onderzoeksrechter zou vrijkomen, al dan niet op voorwaarden. Dan zal moeten blijken waaraan hij zich precies schuldig zou hebben gemaakt. 

   

  Er is een mogelijk scenario dat hij als speler en mogelijk ook als trainer in het zwart is betaald en die inkomsten niet heeft aangegeven. Als dat vergoedingen zijn voor transfers die een makelaar naar zijn club heeft kunnen doen, dan zitten we op een heel verkeerd spoor. 

   

  Bij Club Brugge is het dan de vraag of dat ook is doorgegaan als Leko daar trainer werd. Als dat het geval is, hebben ze een gigantisch probleem. Dan kan er een vertrouwensbreuk zijn tussen de club en de coach. Het is allemaal hypothetisch, ze kruisen in elk geval de vingers in Brugge dat hij "maar" een deel van zijn loon niet heeft aangegeven.

  Peter Vandenbempt