• home
 • video
 • pas verschenen

  Transfermarkt Formule 1: wie aast op het zitje van Vandoorne?

  Pierre Gasly, Daniel Ricciardo en Carlos Sainz junior.

  Pierre Gasly (l), Daniel Ricciardo (m) en Carlos Sainz junior (r) verhuizen naar een andere renstal.

  In de Formule 1 draait de transfermarkt op volle toeren. Hamvraag voor de Belgische autosportliefhebbers blijft waar Stoffel Vandoorne volgend jaar achter het stuur zit. Blijft hij bij McLaren? Of wordt het een uitje naar Sauber of Toro Rosso?

  McLaren: overleeft Vandoorne?

  Bij McLaren heeft tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso (37) zijn afscheid aangekondigd. Landgenoot Carlos Sainz junior neemt volgend jaar zijn zitje in. De Spanjaard tekende een meerjarig contract bij McLaren.

   

  En Stoffel Vandoorne? Zit hij nog achter het stuur van een McLaren? Het komt niet ongelegen dat Vandoorne net voor de zomerbreak zijn sterkste prestatie van het seizoen neerzette. Tijdens de Grote Prijs van Hongarije was hij even snel als Alonso en leek hij punten te gaan scoren, tot het noodlot weer toesloeg en hij alsnog moest opgeven met een kapotte versnellingsbak.

   

  Die prestatie was belangrijk om te tonen dat het talent er nog steeds is, want in de juniorreeks Formule 2 zit er met Lando Norris een groot talent op het vinkentouw. De 18-jarige Brit staat tweede in het kampioenschap en wordt meer en meer genoemd als McLaren-rijder. Op Twitter reageerde Norris alvast op het afscheid van Alonso: “Hmm! Interesting!” Vrijdag mag hij zich bewijzen in de eerste oefensessie op Francorchamps.

   

  Ook de naam van Esteban Ocon valt in de paddock. Als de Fransman bij Force India plaats moet ruimen voor Lance Stroll, waar vader Stroll sinds kort de plak zwaait, is McLaren een optie. Met Vandoorne als pineut.

  Wie zit volgend jaar achter het stuur van een Mclaren?

  Sauber: plan B voor Vandoorne

  Het Formule 1-verhaal van Stoffel Vandoorne hangt evenwel niet alleen af van McLaren. In de wandelgangen wordt hij ook genoemd bij Sauber, een bescheiden team dat dit seizoen wel een sprong voorwaarts maakte op de grid.

   

  Bij Sauber zou Vandoorne Frédéric Vasseur terugvinden, de teamchef met wie hij zijn grootste successen boekte in de lagere categorieën. Misschien is hij wel de geknipte man om Stoffel terug op het juiste spoor te zetten? Mocht Charles Leclerc (foto) volgend jaar zijn kans wagen bij Ferrari komt er alvast een zitje vrij.

   

  Marcus Ericsson heeft dit seizoen nog niet de prestaties van zijn teamgenoot Leclerc kunnen evenaren. Toch lijkt de Zweed volgend jaar gewoon bij Sauber te blijven, aangezien zijn relatie met de bazen goed is. Als Leclerc nog een jaartje beslist te blijven, lijkt het Sauberteam voor volgend seizoen vast te liggen.

   

  Vertrekt de jonge man toch, dan kan Ericsson ook gezelschap krijgen van een andere Ferrari-jongeling. Antonio Giovinazzi is een van de kanshebbers. Als Italiaan is hij voor sponsor Alfa Romeo alvast een ideale kandidaat.

  Charles Leclerc

  Promoveert de Monegask Charles Leclerc naar Ferrari?

  Toro Rosso: met Norris of Vandoorne?

  Bij Toro Rosso vertrekt Pierre Gasly naar het A-team Red Bull. Daardoor komt er een plaats vrij. Of twee? Want Brendon Hartley is allesbehalve zeker van zijn zitje. Met slechts 2 punten en een voorlaatste stek in de rangschikking gooit de Nieuw-Zeelander geen hoge ogen.

   

  Het zou dus niet als een verrassing komen als Toro Rosso volgend jaar met een volledig nieuw rijdersduo aantreedt. De Engelsman Daniel Ticktum (19), die deel uitmaakt van het Red Bull-jongerenteam en momenteel actief is in de Formule 3, behoort tot de mogelijkheden.

   

  Net als Lando Norris. Het 18-jarige talent uit Engeland kon dit jaar al invallen voor Hartley, maar dat wou McLaren niet. Volgend seizoen wel?

   

  Of stuurt McLaren Stoffel Vandoorne naar Toro Rosso? Als pasmunt voor de topingenieur James Key. McLaren snoepte hem weg bij Toro Rosso.

  Lando Norris en Fernando Alonso

  Maakt Lando Norris (l) volgend jaar zijn debuut bij Toro Rosso?

  Red Bull: niet Sainz, maar Gasly speelt tweede viool

  De transfer van het jaar is die van Daniel Ricciardo. Na 8 jaar trekt de Australiër de deur van Red Bull achter zich dicht. De 29-jarige coureur voelt aan dat het team volledig de kaart van Max Verstappen trekt en dat hij, ook al geven de patrons dat niet openlijk toe, toch wat de tweede viool zou spelen. Verstappen tekende vorig jaar een contract van 3 seizoenen bij Red Bull.

   

  Carlos Sainz junior was de geknipte vervanger, Red Bull leent hem uit aan Renault, maar de Spanjaard was in het verleden al teamgenoot van Verstappen en de twee kwamen niet echt overeen.

   

  En dus promoveert Pierre Gasly van Toro Rosso naar grote broer Red Bull Racing. De 22-jarige Fransman rijdt dit seizoen zeer snel en constant. En hij kan het wél goed vinden met Verstappen.

  Max Verstappen en Pierre Gasly racen volgend jaar voor Red Bull.

  Renault: sterk duo

  Daniel Ricciardo kiest eieren voor zijn geld en maakt de overstap naar Renault. Een bewuste keuze van de Australiër. Renault mag dan wel al enkele seizoenen in de subtop rijden, achter de schermen is het Franse team zich fel aan het versterken. Ze plukken sterke ingenieurs weg bij andere teams en focussen zich op de toekomst.


  De renstal heeft de naam zeer succesvol te zijn in de Formule 1 en wil die reputatie dan ook opnieuw waarmaken. Met Daniel Ricciardo en de Duitser Nico Hülkenberg heeft Renault alvast een sterk rijdersduo voor 2019.

  Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg vertegenwoordigen Renault in het seizoen 2019.

  Ferrari: blijft Räikkönen?

  Bij Ferrari ligt viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel voor langere tijd onder contract. Maar wie krijgt het tweede zitje bij Ferrari?

   

  Kimi Räikkönen (38) doet het niet slecht dit seizoen, maar de koele Fin haalt toch niet meer zijn oude niveau. Zijn laatste overwinning boekte hij 5 jaar geleden in Australië.

   

  En dat terwijl de jonge Ferrari-protegé Charles Leclerc dé ontdekking van dit seizoen is. De debutant finisht regelmatig in de punten met zijn Sauber. Vraag is natuurlijk wel of hij na één seizoen al klaar is om het te maken bij een topteam.

   

  Ook belangrijk: duldt kopman Sebastian Vettel een ambitieuze jonge wolf naast hem in het team? En de recente prestaties van Räikkönen zouden Ferrari toch doen twijfelen. Hij lijkt zich te schikken in zijn ondersteunende rol, iets wat ze bij de Scuderia wel kunnen appreciëren.

  Wie krijgt Sebastian Vettel naast zich bij Ferrari?

  Mercedes: verlengd verblijf Hamilton en Bottas

  Topteam Mercedes-AMG heeft zijn huiswerk al af. Zowel titelverdediger Lewis Hamilton als Valtteri Bottas hebben bijgetekend bij de nummer 1.

   

  Hamilton ligt nog twee jaar onder contract. De Duitsers betalen hem dan ook riant. Volgens de Britse openbare omroep BBC schrijven ze jaarlijks 33 miljoen euro over.  Een bedrag dat door bonussen nog kan oplopen tot bijna 45 miljoen.

   

  Bottas tekende bij voor een jaar, met een optie op een extra jaar. "En ik wil ervoor zorgen dat het team in 2020 niet hoeft te twijfelen om nog eens voor mij te kiezen", reageert de Fin.

  Bij Mercedes hebben ze geen reden om te wisselen.

  Haas: extra seizoen met Grosjean en Magnussen?

  Als Kimi Räikkönen zijn contract bij Ferrari toch opnieuw met een jaar verlengt, kan Charles Leclerc ook altijd bij Haas terecht. Daar lijkt de toekomst van de Fransman Romain Grosjean aan een zijden draadje te hangen, waardoor er een plekje vrij zou kunnen komen naast de Deen Kevin Magnussen.

   

  Die laatste lijkt wel vrij zeker te mogen zijn van zijn toekomst bij het Amerikaanse team. En als bij Haas de zitjes toch al ingenomen zijn, lijkt een jaartje extra bij Sauber voor Leclerc ook geen al te slechte oplossing te zijn. Zo zou het jonge talent nog een extra jaar kunnen rijpen vooraleer hij volledig zijn kans kan wagen bij Ferrari.

  Force India: zet vader Stroll zijn zoon achter het stuur?

  Ondanks een meer dan redelijk seizoen lijkt het erop dat Esteban Ocon op zoek moet naar een nieuw team. Hij leek lange tijd op weg naar Renault, maar toen aangekondigd werd dat Daniel Ricciardo daar een contract zou tekenen, werd zijn situatie plots heel wat ingewikkelder.

   

  De financiële problemen bij Force India werden voorlopig verholpen door een investering van Lawrence Stroll, waardoor een transfer van zijn zoon Lance Stroll (foto) meer dan waarschijnlijk lijkt. Als de 19-jarige Canadees Williams effectief verlaat, zit Ocon plots zonder team, aangezien Sergio Pérez zo goed als zeker zijn contract zal gaan verlengen.

   

  Het zitje van Stroll bij Williams overnemen is dan een optie, al zou dit toch een serieuze stap terug zijn voor het 21-jarige talent. Een andere mogelijkheid voor Ocon zou McLaren zijn.

  Lance Stroll

  De kans is groot dat Lance Stroll zijn entree maakt bij Force India.

  Williams: met de nummer 1 uit de F2?

  Lance Stroll lijkt dus zijn vader achterna te gaan richting Force India. En de Rus Sergej Sirotkin kon als enige rijder dit jaar nog geen enkel punt sprokkelen voor Williams.

   

  Het zou dan ook best kunnen dat de renstal volgend jaar met een volledig nieuw duo het seizoen begint. Testrijder Robert Kubica (33) reed in Spanje bijvoorbeeld een snellere tijd dan de vaste coureurs. Of neemt de 12 jaar jongere Esteban Ocon het stuur van Stroll over?

   

  Volgens de geruchten probeert Mercedes alvast een zitje te reserveren voor George Russell. De 20-jarige Brit voert momenteel het klassement in de Formule 2 aan.

  Wie racet volgend seizoen bij de kleine teams?