• home
 • video
 • pas verschenen

  Neuville: "Ik wil eindelijk die wereldtitel naar België halen"

  Thierry Neuville

  Thierry Neuville heeft op 4 races van het einde 23 punten voorsprong.

  Thierry Neuville won de Rally van Duitsland dan wel niet, toch deed hij een goeie zaak met het oog op een eerste wereldtitel. "Hij heeft geleerd om tactisch te rijden", zegt zijn voorganger Freddy Loix.

  Nog nooit slaagde een Belg erin om wereldkampioen rally te worden, maar Thierry Neuville is goed op weg om daar verandering in te brengen. "Het zou de eerste grote titel voor België zijn in de autosport sinds Jacky Ickx wereldkampioen werd in de toerismeklasse. Ik wil eindelijk die wereldtitel naar België halen", zegt Neuville. "Dat zou historisch zijn."

   

  Volgens Neuville is zijn huidige succes te verklaren door zijn perfectionisme. "Ik probeer altijd perfect te zijn. Ik heb ook orde nodig. Ik wil altijd weten wat wanneer zal gebeuren. Laat ons duimen dat we met het team tot het einde van het jaar constant kunnen blijven presteren."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend

  Loix: "Af en toe nog uitpakken, maar vaker tactisch rijden"

  Freddy Loix draaide eind jaren '90 begin jaren 2000 mee in het internationale rallywereldje, maar zo succesvol als Thierry Neuville werd hij nooit. "Het ziet er zeer goed uit voor de wereldtitel", stelt hij.

   

  "Thierry heeft zeer verstandig gereden in Duitsland. Hij zag snel dat de topchrono's er niet uitkwamen, ook niet als hij perfect reed. In Duitsland gebeurt er ook altijd veel op de slotdag, ook nu. Behalve met Thierry. Zo kon hij nog opschuiven naar de 2e plaats."

   

  "Thierry heeft dit seizoen geleerd dat hij niet vanaf de eerste KP de snelste moet zijn. Dat deed hij in het verleden wel, met soms snelle opgaves tot gevolg. Nu heeft hij tactisch leren rijden, leren anticiperen. Je kunt niet overal de snelste zijn. Soms is een 3e of 4e plaats ook mooi meegenomen."

   

  Volgens Loix is dat ook de aanpak die Neuville naar de wereldtitel moet leiden. "Ik denk dat hij af en toe nog zal uitpakken, maar niet de hele wedstrijd. Hij zal meer en meer tactisch blijven rijden. Het blijft natuurlijk een mechanische sport, dus er kan nog van alles gebeuren. Maar de druk ligt nu bij Ogier."

  Freddy Loix en Thierry Neuville in lang vervlogen tijden