• home
 • video
 • pas verschenen

  "Door afscheid Alonso groeien de kansen van Vandoorne bij McLaren"

  Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso

  "Alonso durfde achter de schermen spelletjes te spelen."

  Fernando Alonso begint vanaf volgend week, in Spa, aan zijn afscheidstoernee in de Formule 1. Volgens Bas Leinders is Alonso een van de groten uit de F1-geschiedenis, "maar hij heeft er toch niet alles uit gehaald".

  Het afscheid van Fernando Alonso komt niet als een echte verrassing, zeker niet voor F1-kenner Bas Leinders. "Vorig jaar liet hij de GP Monaco al aan zich voorbijgaan voor de Indy 500. Dat was een teken aan de wand dat zijn interesses begonnen te verschuiven. Dit seizoen won hij ook onder meer de 24 Uur van Le Mans. Het was duidelijk dat hij niet zo veel plezier meer beleefde aan de F1."

   

  Alonso zal zo stranden op 2 wereldtitels, al hadden kenners 10 jaar geleden verwacht dat hij het record van Michael Schumacher (7 titels) zou kunnen bedreigen. "Hij boekte op zijn 20e al meteen resultaten bij Minardi en werd in 2005 ook de jongste wereldkampioen aller tijden."

   

  "Maar Alonso heeft er zeker niet alles uit gehaald. Na Renault heeft hij qua teams verkeerde keuzes gemaakt. Hij ging naar McLaren met het idee de jonge Lewis Hamilton daar snel weg te zetten, maar dat viel tegen. Na 1 jaar was hij al weg en niet veel later koos hij voor Ferrari, een team in opbouw toen. En nu zit hij terug bij McLaren. Hij zat vaak op de verkeerde plaats op het verkeerde moment."

   

  Hoe kon je Alonso typeren als rijder? "Hij deed echt alles voor de autosport. Hij heeft bijna geen andere interesses, is zeer gefocust. Hij durft achter de schermen soms ook spelletjes te spelen om zijn teamgenoot - toch je 1e concurrent in de F1 - buitenspel te zetten. Dat deed hij ook de laatste jaren bij McLaren met Stoffel Vandoorne."

  "Na Renault maakte Alonso de verkeerde keuzes. Hij zat vaak op de verkeerde plaats op het verkeerde moment."

  Bas Leinders

  "Hij heeft Vandoorne in de problemen gebracht"

  "Het afscheid van Alonso is hopelijk goed nieuws voor Vandoorne", belicht Leinders de situatie van onze landgenoot. "Nu groeit de kans dat hij mag blijven bij McLaren en dat het team zelfs rond hem gebouwd wordt."

   

  "McLaren heeft de voorbije 2 jaar alles gedaan om Alonso te plezieren. Zo had hij altijd de betere onderdelen, de laatste ontwikkelingen. Stoffel mocht die soms testen op vrijdag, maar als iets goed werkte werden die meteen van zijn auto gehaald en bij Alonso gemonteerd. Daarmee heeft hij Vandoorne regelmatig in de problemen gebracht. Hopelijk kan dat nu rechtgezet worden."