• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het ontbreekt ons in België aan kennis om zwemmers beter te maken"

  Kimberly Buys beëindigde het EK met brons.

  Het gebrek aan goeie prestaties op de Europese Kampioenschappen in het zwemmen baart Sidney Appelboom grote zorgen. "We hebben niet de juiste knowhow", zegt de zwemcommentator van Sporza.

  "Kimberly Buys geeft sprankeltje hoop"

  Sidney Appelboom zat tijdens het EK aan de zijde van Stef Wijnants. Het vaste commentatorenduo besprak gisteren tijdens de slotdag van het zwemmen de Belgische aanwezigheid in Glasgow.

   

  Kimberly Buys poetste het Belgische blazoen op de valreep op met een medaille op de 50 meter vlinderslag. Een klein lichtpuntje, vindt Sidney Appelboom.

   

  Appelboom: "Dit hadden we nodig: een sprankeltje hoop. Deze 50 meter vlinder is geen olympisch nummer, maar deze medaille motiveert toch om er weer tegen aan te gaan."

   

  "Want het is altijd opnieuw beginnen, ook voor Kimberly Buys: hard trainen, even een rustperiode, weer hard trainen en opnieuw beginnen. Kimberly heeft een grote mentale weerbaarheid."

   

  "Helaas zal er nu met Sport Vlaanderen weer een discussie komen over een nieuw topsportcontract voor Kimberly (Buys moest zich op het EK volgens haar contract op een olympisch nummer voor de finale plaatsen, maar dat lukte niet, red)."

   

  "Ik hoop dat iedereen inziet dat we deze meid tot en met Tokio 2020 nodig hebben. Al is het maar om de jeugd - en laten we hopen dat er nog wat jongeren bijkomen - onder haar vleugels te nemen. Iemand met de ervaring van Kimbery Buys kan heel belangrijk zijn voor een ploeg."

  Ik hoop dat iedereen inziet dat we Kimberly Buys tot en met Tokio 2020 nodig hebben. Al is het maar om onze jongeren onder haar vleugels te nemen.

  "Wij blijven in hetzelfde cirkeltje draaien"

  Is met het brons voor Buys het toernooi van de Belgen gered?

   

  "Neen, absoluut  niet", antwoordt voormalig olympiër Sidney Appelboom. "We hebben hier een 30-tal Belgen gezien en amper één persoonlijk record. Er is niet één Belgisch record gezwommen.  Dat is sinds mensenheugenis niet meer gebeurd. "

   

  "We hebben geen enkele finale gehaald in de estafette. En ook heel weinig beste seizoenstijden... We doen niks..."

   

  "Het ontbreekt ons in België - daar moeten we eerlijk in zijn - aan de nodige knowhow om zwemmers beter te maken. Ik zeg het al jaren: er moet eens een buitenlandse trainer komen. Een beetje invloed van buitenaf kan verrijkend zijn."

   

  "Wij blijven altijd in hetzelfde cirkeltje draaien.  Op een bepaald moment is dat niet meer gezond, met ook nog die opsplitsing in Nederlandse en Franstalige liga's."

   

  "Er zijn heel veel zwemmers in België, maar de kennis is er niet. Als je naar ons turnen kijkt: die zijn op ongeveer hetzelfde moment met hun topsportscholen begonnen. Met buitenlandse trainers. Kijk eens wat daar nu uit voortvloeit, dat is fantastisch. In het zwemmen is er niks uit die scholen gekomen."

  "2 voor 12"

  "Wat me angst inboezemt, is dat alles bij de jeugd begint, maar dat wij het met ons land op  de Europese jeugdkampioenschappen niet goed doen", gaat oud-schoolslagzwemmer Sidney Appelboom voort. "Ook niet in kwantiteit, want twee jaar geleden kwamen we met ruim 3 keer zoveel zwemmers aan de start als nu."

   
  "We zijn op die Europese jeugdkampioenschappen als 30e geëindigd in het landenklassement. Dat is een heel slecht teken. Ik zie heel weinig jeugd en tegen de Spelen van Tokio 2020 zie ik daar niet meteen iemand bijkomen. Het is niet 5, maar 2 voor 12."

  Enkele tweets van Appelboom tijdens het EK: