Ga naar de inhoud

EK atletiek: Geen Belgische medaille op slotdag, estafetteteams allebei 6e

De Belgian Falcons en Rockets eindigden als zesde op de 4x100 meter.

De laatste avond van het EK atletiek in München was een drukke avond voor de Belgen. Maar de finales leverden helaas geen medaille meer op. Eliott Crestan gokte en verloor op de 800 meter, Isaac Kimeli gaf op op de 10.000 meter en de Belgian Falcons en de Belgian Rockets werden allebei 6e op de 4x100 meter.

Belgian Falcons en Rockets debuteren met 6e plaats

Pas afgelopen winter werden de Belgian Falcons en de Belgian Rockets boven het doopvont gehouden. Met een plek in de finales van de 4x100 meter was het EK-debuut van de jongste Belgische estafetteprojecten dan ook al geslaagd, er kon enkel nog een toetje bij komen. 

Bij de mannen bleek in de finale niemand opgewassen tegen titelverdediger Groot-Brittannië. De Britten snelden naar goud in 37”67, een kampioenschapsrecord. Frankrijk werd tweede, het brons was voor Polen. Robin Vanderbemden, Ward Merckx, Jordan Paquot (in de ploeg gekomen voor Simon Verherstraeten) en Kobe Vleminckx loodsten de Falcons in 39”01 naar de zesde plaats. 

De Rockets deden even goed in hun finale. Elise Mehuys, Delphine Nkansa, Rani Vincke en Rani Rosius finishten in 43”98. Het goud ging in het slotnummer van dit EK naar thuislopers Duitsland in 42”34. Polen pakte het zilver, Italië het brons. De Britse vrouwen konden hun mannelijke collega's niet evenaren, de titelverdedigsters haalden na een mislukte stokwissel de finish niet. 

Belgian Falcons: “Zesde na een halfjaar trainen, magnifiek”

Zesde bij hun EK-debuut, het zorgt voor veel tevredenheid bij de Belgian Falcons. “De stokwissel met Robin (Vanderbemden, red.) is heel goed verlopen, het was een heel goede start van onze 4x100”, analyseert Ward Merckx de race van de Belgen. 

“De tweede stokwissel was iets minder goed. Jordan (Paquot, red.) moest een klein beetje inhouden. We hebben veel risico’s genomen en daardoor hier en daar misschien toch wat tijd verloren.” 

“Zesde van Europa na een halfjaar trainen, dat is heel positief. Met onze tijd van de reeksen maken we ook veel kans voor de World Relays. Dat opent dan weer deuren voor een WK en Olympische Spelen. We houden sowieso een heel positief gevoel over na dit EK. We zitten eigenlijk voor op schema. Het doel was nu om het Belgische record aan te scherpen, de finaleplaats was mooi meegenomen.” 

Ook Jordan Paquot klinkt bijzonder positief. “Enkele maanden geleden was er niks en nu zijn we zesde van Europa, dat is magnifiek. Dit is nog maar het begin van de Falcons, deze ploeg heeft een grote toekomst. We zijn met velen, we hebben 6 à 8 heel goede sprinters in België die elkaar ondersteunen. Dat is de kracht van deze ploeg.” 

De Falcons zijn nog jong, slotloper Kobe Vleminckx ziet dan ook nog veel groeimogelijkheden. “De stokwissels kunnen nog beter, dat moet nog geautomatiseerd worden. Daar kunnen we nog enkele tienden mee winnen.” 

“We zijn nog maar net begonnen, we moeten elkaar nu motiveren om allemaal sneller te lopen. Over enkele jaren doen we dan misschien wel mee voor de medailles. We moeten geloven dat we de Spelen van Parijs kunnen halen. We kunnen nog een stuk beter en gaan hierop voortbouwen. We gaan ons proberen te plaatsen voor het WK en de Spelen, dat moet ons doel zijn.” 

Belgian Rockets: “Op een dag met de Belgische vlag zwaaien”

Ook bij de Belgian Rockets alleen maar blije gezichten na hun zesde plaats. “Het is de eerste keer hier met het team op het EK. We zijn nog een superjong team, we zijn nog maar net begonnen. Dan meteen de zesde plaats pakken, dat is zalig”, zegt Elise Mehuys. 

Delphine Nkansa beaamt dat volmondig. “We zijn trots, want we hebben de finale bereikt. Het was een ongelofelijke ervaring. We willen terugkeren en nog beter doen. Op een dag willen we met de Belgische vlag zwaaien op de piste.”  

Rani Vincke was vooral onder de indruk van de omstandigheden. “Ik heb het niet zo bewust meegemaakt. Ik was echt overweldigd door het hele gebeuren, de sfeer was zalig. Ik had de zenuwen nu beter onder controle eenmaal op de piste en heb er echt van genoten. We mogen dromen, ik denk dat er met ons team veel mogelijk is.”  

Ook voor Rani Rosius is de evaluatie positief. “Dit resultaat geeft vertrouwen. Het is de eerste keer dat we allemaal samen lopen met Delphine. De wissels zijn goed verlopen, we zijn niet bezweken onder de stress. Het is perfect gelopen zoals het moest gaan, ik ben echt heel trots. Die zesde plaats hadden we niet verwacht. In de finale staan was het hoofddoel en dat hadden we al bereikt.”

“De volgende stap is het WK. We moeten stappen vooruit zetten en daar ook een goede race proberen te lopen. Er is nog heel veel progressie mogelijk. We halen elkaar ook naar een hoger niveau, individueel zijn we dit jaar zoveel sneller geworden. Dit smaakt naar meer, we willen nog harder.” 

Geen finale voor Zagré, Crestan gokt en verliest

Bij haar vorige drie EK-deelnames in 2012, 2014 en 2016 stootte Anne Zagré telkens door naar de finale van de 100 meter horden. In München bleek dat te hoog gegrepen. Zagré werd in de derde en laatste halve finale vijfde in 13”12 en greep zo naast een finaleticket. 

De finale halen was Eliott Crestan wel nipt gelukt op de 800 meter, maar de Belg kon daarin niet verrassen. Toch leek hij even op weg naar een stunt toen hij op 300 meter van de finish met een indrukwekkende versnelling mee aan de leiding kwam. Crestan betaalde zijn inspanning cash en zakte in de laatste rechte lijn nog helemaal weg. Hij finishte als laatste in 1’45”68. Het goud was voor de Spanjaard Mariano Garcia. 

In het speerwerpen had Timothy Herman al een droom waargemaakt door 68 jaar na zijn grootvader de EK-finale te halen. Daarin raakte hij mede door rugproblemen en een verrekking aan zijn adductoren bij zijn eerste worp niet verder dan 74,84 meter, goed voor de tiende plaats. In de kwalificaties had Herman nog 77,20 meter gegooid.  

Eliott Crestan: "Laatste 50 meter waren er te veel aan"

Eliott Crestan ging er met een gewaagde tactiek voluit voor in de finale van de 800 meter, maar bleef ontgoocheld achter met de laatste plaats. "Ik wou in het begin bij de eerste drie zitten om echt iets voor elkaar te krijgen. Ik wou niet achteraan verzeild raken om dan op het einde proberen op te schuiven. Ik ging voor het podium."

"Op 300 meter van het einde heb ik een stevige versnelling geplaatst, in de hoop dat ik het kon volhouden. Dat is niet gelukt, de laatste 50 meter ben ik helemaal ontploft. Ik heb gegokt en verloren."

 

"Je moet hier risico’s nemen en dat heb ik gedaan. Er is maar een kleine kans, maar je moet het toch proberen. Jammer genoeg waren de laatste 50 meter er te veel aan. Ik ben wel ontgoocheld, bij het ingaan van de laatste rechte lijn geloofde ik echt in het podium en opeens zie je de ene na de andere passeren. Mentaal was dat heel zwaar.”

Mahoetsjich spoelt WK-ontgoocheling door, vierde plaatsen troef voor Nederland

In het hoogspringen kon topfavoriete Jaroslava Mahoetsjich eindelijk eens goud pakken. Op het WK in Eugene liet ze zich vorige maand nog aftroeven door de Australische Eleanor Patterson, op de Olympische Spelen moest ze dan weer vrede nemen met brons. In München lukte wel met een foutloos parcours en een sprong over 1,95 meter. 

Jakub Vadlejch hoopte op een identiek scenario in het speerwerpen. Na zilver op de Spelen in Tokio en brons op het WK in Eugene wou de Tsjech eindelijk de oppergaai pakken. Het was hem niet gegund, de Duitser Julian Weber troefde hem tot jolijt van het thuispubliek nipt af. 

Op de 100 meter horden pakte de Poolse Pia Skrzyszowska het goud. De Nederlandse Nadine Visser viel net als vier jaar geleden net naast het podium, met amper 1 honderdste seconde. Het werd de avond van net niet voor onze Noorderburen, want Britt Weerman werd vierde in het hoogspringen en op de 4x100 meter grepen de Nederlandse mannen ook net naast een medaille. 

De 10.000 meter leek op een verrassing uit te draaien toen de Noor Zerei Kbrom Mezngi solo op weg was naar goud. Met een verschroeiende versnelling in de slotronde kon de Italiaanse topfavoriet Yemaneberhan Crippa hem alsnog het goud afsnoepen.  

Belgen op EK atletiek op 21 augustus
  Anne Zagré halve finales 100m horden 13"12 (5e, out)
  Eliott Crestan finale 800m 1'45"68 (8e)
  Timothy Herman finale speerwerpen 74,84m (10e)
  Isaac Kimeli finale 10.000m opgave
  Michael Somers finale 10.000m 29'10"13 (21e)
  Simon Debognies finale 10.000m 28'08"60 (13e )
  Belgian Falcons finale 4x100m 39"01 (6e)
  Belgian Rockets finale 4x100m 43"98 (6e)

EK atletiek: dag 7

 1. 21 uur 43. Belgian Rockets: "We mogen dromen, ik denk dat er veel mogelijk is met dit team".

  Belgian Rockets: "We mogen dromen, ik denk dat er veel mogelijk is met dit team"

 2. 21 uur 42. Belgian Falcons: "6e van Europa na een halfjaar trainen: heel positief gevoel".

  Belgian Falcons: "6e van Europa na een halfjaar trainen: heel positief gevoel"

 3. 21 uur 39. Einde EK. Met de finales van de 4x100 meter valt het doek over dit EK atletiek. Voor de Belgen werd de slotdag geen schot in de roos. Anne Zagré kon zich niet plaatsen voor de finale van de 100 meter horden. Eliott Crestan gokte in de finale van de 800 meter, maar betaalde daar een prijs voor met de laatste plaats. Voor Isaac Kimeli draaide de 10.000 meter op een grote ontgoocheling uit, hij moest geblesseerd opgeven. Simon Debognies finishte als 13e, Michael Somers werd 21e. In het speerwerpen legde Timothy Herman beslag op de 10e plaats. De Belgian Falcons en de Rockets werden tot slot 6e in de finales van de 4x100 meter. .
 4. 21 uur 30. Ook de Belgian Rockets worden 6e in de finale van de 4x100 meter.

  Ook de Belgian Rockets worden 6e in de finale van de 4x100 meter

 5. 21 uur 29. Duitse euforie! Een prachtig orgelpunt voor het Duitse thuispubliek, zij zien hoe hun team naar het goud snelt op de 4x100 meter in 42"34. Polen pakt zilver, het brons is voor Italië. Bij Groot-Brittannië ging het helemaal fout bij de stokwissel, de topfavorieten finishten niet. Ook bij de Belgian Rockets gingen de wissels niet vlekkeloos. Mehuys, Nkansa, Vincke en Rosius pakken uiteindelijk de zesde plaats in 43"98. .
 6. 21 uur 21. Houden de Rockets stand in de finale? De Belgian Rockets mogen het licht uitdoen op dit EK, maar eerst nog één keer knallen in de finale van de 4x100 meter. Ook daar is Groot-Brittannië de titelverdediger, het zilver en brons gingen 4 jaar geleden naar respectievelijk Nederland en Duitsland. .
 7. 21 uur 20. Weer vierde plaats voor Nederland. Het is niet het dagje van Nederland. Nadine Visser viel op de 100 meter horden net naast het podium. Zelfde verhaal voor Britt Weerman in het hoogspringen en nu moet dus ook de 4x100m-ploeg vrede nemen met de vierde plaats. .
 8. 21 uur 17. Belgian Falcons worden 6e in de finale van de 4x100 meter.

  Belgian Falcons worden 6e in de finale van de 4x100 meter

 9. 21 uur 16. Groot-Brittannië verlengt Europese titel! Geen houden aan het Britse kwartet. Azu, Hughes, Efoloko en Michell-Blake pakken het goud in 37"67, een kampioenschapsrecord. Het zilver is voor Frankrijk. Polen troeft Nederland af voor het brons. De Belgian Falcons lopen een degelijke finale en eindigen als 6e in 39"01. .
 10. 21 uur 12. Nog even de volgorde herhalen van de Belgian Falcons. Robin Vanderbemden maakt straks de start, daarna is het aan Ward Merckx. Jordan Paquot is de derde loper, Kobe Vleminckx mag het orgelpunt plaatsen. .
 11. 21 uur 07. Verrassen de Belgian Falcons? De spanning stijgt voor de Belgian Falcons. Hun finale van de 4x100 meter nadert met rasse schreden. Vier jaar geleden ging het goud naar Groot-Brittannië, Turkije pakte zilver en het brons was voor Nederland. Palmen die opnieuw het podium in? .
 12. 21 uur 05. De gouden worp van Weber in het speerwerpen.

  De gouden worp van Weber in het speerwerpen

 13. 21 uur 01. Mahoetsjich maakt favorietenrol waar. De titel is binnen voor Jaroslava Mahoetsjich. Ze pakt na een foutloos parcours goud met een sprong over 1,95 meter. Het zilver is voor de Montenegrijnse Marija Vukovic. Die raakte pas bij haar derde poging over 1,95 meter en faalde dan drie keer op 1,97 meter. .
 14. 21 uur . Goud voor Weber! Etelatalo kan zich niet meer verbeteren bij zijn laatste poging en moet vrede nemen met brons. Ook Vadlejch doet niet meer beter en zo is het goud voor Weber. Het Duitse thuispubliek trakteert hem op een luid applaus. .
 15. 21 uur . Herman: "Mijn opa blijft voorlopig nog de strafste".

  Herman: "Mijn opa blijft voorlopig nog de strafste"

 16. 20 uur 57. Ook in het speerwerpen zijn we aanbeland in de ultieme strijd voor de medailles. Nog drie kandidaten: de Duitser Julian Weber leidt voorlopig de dans met 87,66 meter, Jakub Vadlejch is tweede met 87,28 meter, de Fin Lassi Etelatalo derde met 86,44 meter. .
 17. 20 uur 56. Ontknoping nadert in hoogspringen. Jaroslava Mahoetsjich heeft nog één concurrente voor het goud: de Montenegrijnse Marija Vukovic. Bij haar derde poging gaat die over 1,95 meter. Het brons is voor de amper 17-jarige Angelina Topic. Zij bleef foutloos tot 1,93 meter, maar faalde dan drie keer op 1,95 meter. .
 18. 20 uur 52. Kimeli: "Mijn hamstring kon het tempo niet meer aan".

  Kimeli: "Mijn hamstring kon het tempo niet meer aan"

 19. 20 uur 50. Somers: "Lichaam was leeg van de lange maanden".

  Somers: "Lichaam was leeg van de lange maanden"

 20. 20 uur 49. Debognies: "Toen het ontplofte had ik geen antwoord klaar".

  Debognies: "Toen het ontplofte had ik geen antwoord klaar"