• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: onwaarschijnlijke finish na 10 km zwemmen in open water

  Een Nederlandse en Hongaarse hand op het aankomstbord.

  Ferry Weertman is voor de derde keer Europees kampioen geworden in de 10 kilometer openwaterzwemmen. In een ultraspannende sprint tikte hij een fractietje van een seconde sneller aan dan zijn Hongaarse concurrent.

  Ferry Weertman is een begrip aan het worden in het open water. De 26-jarige Nederlander veroverde de olympische titel op de 10 kilometer in Rio 2016, een jaar later deed hij er in dezelfde afstand aan het Balatonmeer een wereldtitel bovenop.

   

  Vandaag was het prijs op de Europese Kampioenschappen in het zwemmen in Glasgow. Voor de derde keer al op een EK.

   

  Weertman begon in de slotkilometers aan zijn intussen bekende inhaalrace en kwam in de laatste 100 meter zij aan zij met Kristof Rasovszky, die al een tijdje aan de leiding lag.

   

  In een nek-aan-nek-koers stormden de Nederlander en de Hongaar op de finish af. Wie als eerste zijn hand tegen het bord sloeg, was de winnaar. Bij nader inzien was dat Weertman. Met het blote oog was het verschil nauwelijks waar te nemen.

   

  "Na 2 uur zwemmen ben je fysiek en mentaal helemaal kapot. Dan is het de truc om scherp te blijven en de kleine dingen goed te blijven doen", zei Weertman op de NOS.

   

  Onze landgenoot Logan Vanhuys (21) tikte als 19e aan in 1u50'43". Daarmee was hij 1'15" trager dan winnaar Weertman, die overigens de vriend is van de Nederlandse topzwemster Ranomi Kromowidjojo.

  Bekijk de ongemeen spannende sprint: