• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandoorne: "GP om snel te vergeten. Ik had veel punten kunnen scoren"

  " "

  Vandoorne wou punten halen, maar beschadigde zijn voorvleugel in de 1e ronde.

  De GP F1 van Oostenrijk was helemaal niet de race van Stoffel Vandoorne. De Belg was klaar om in de punten te rijden, maar moest na de eerste ronde al de pits in met zijn McLaren. Na een anonieme race moest hij op het einde opgeven. Ook Lewis Hamilton (Mercedes) baalde en viel uit. Max Verstappen (Red Bull) voelde zich dan weer de koning te rijk.

  Vandoorne: "Ik had veel punten kunnen scoren"

  Vandoorne mocht vanaf de 14e plaats vertrekken, maar zijn rechtervoorvleugel werd al snel geraakt, waardoor hij meteen de pits indook. "Het was een normaal race-incident in de eerste ronde: in de derde bocht waren er 3 of 4  auto's naast elkaar. Bij het uitgaan van de bocht was er minder ruimte. Het was jammer genoeg niet mogelijk om contact te vermijden", vertelt Vandoorne op de McLaren-website.

   

  "Ik reed de pits in voor een nieuwe neus. Nadat ik die verlaten had, kreeg ik meteen blauwe vlaggen om de leiders voorbij te laten. Het was heel frustrerend om alle auto's te laten passeren."

   

  "Naar het einde toe had ik enkele goeie rondes en kon ik enkele auto's inhalen. Er zat tempo in de auto en ik had punten kunnen scoren. Als je de rondetijden bekijkt, waren we in de race veel competitiever dan in de kwalificaties. Dat is een plus."

   

  Vandoorne moest uiteindelijk op enkele ronden van het einde de strijd staken. Zijn auto had te maken met versnellingsproblemen. Teammaat Fernando Alonso reed vanuit de pitlane naar stek 8: "Het is goed dat het team enkele punten kon pakken na dit moeilijke weekend", was de Belg tevreden voor de Spanjaard. En hij kijkt uit naar beterschap bij de Britse thuis-GP van McLaren, volgende weekend in Silverstone.

  Hamilton ziet puntenreeks gestopt: "Pijnlijk voor iedereen bij Mercedes"

  Spielberg werd een ongeziene lijdensweg voor Mercedes. Wereldkampioen Lewis Hamilton viel op het einde met technische problemen uit en verloor zijn koppositie in het WK aan concurrent Sebastian Vettel (Ferrari). Het was de eerste keer in 34 races (en oktober 2016) dat de Brit niet in de punten reed.

   

  Ook ploegmaat Valtteri Bottas, die vanaf de pole was gestart voor Hamilton, moest er met een kapotte versnellingsbak de brui aan geven. Hamilton maakte dan ook een harde rekening. Hij kan zich niet herinneren dat Mercedes ooit een slechtere dag had dan zondag in Oostenrijk. 

   

  "Iedereen van ons team gaat deze pijn voelen, juist omdat de betrouwbaarheid jarenlang zo goed was", reageerde Hamilton. "Dit is heel pijnlijk, maar we zijn professionals en we moeten hiermee omgaan."

  Verstappen: "Onverwachte overwinning"

  Voor een volgepakte oranje tribune reed Max Verstappen op het thuiscircuit van Red Bull naar de zege. Het was zijn derde podiumplaats op een rij: "Het was 3, 2, 1, hopelijk kunnen we nu hier blijven", reageerde een dolblije Nederlander, nog altijd maar 20.

   

  Verstappen, als 4e vertrokken, zette de toon met een geweldig inhaalmanoeuvre in de eerste bochten tegen Kimi Räikkönen. "Het was lastig positie keizen in de eerste ronde. Ik wou er zonder schade doorkomen en won nog een plek. Dat kwam goed uit."

   

  Verstappen profiteerde van het uitvallen van de 2 Mercedessen. "Hamilton had ook niet de nodige snelheid en kreeg blaren op zijn achterbanden." Ook Verstappen moest bidden voor zijn banden, maar ze hielden het vol. "Gelukkig konden we tot het einde doorrijden, terwijl Ferrari eigenlijk beter met zijn banden omging."

   

  "Ik ben blij met deze onverwachte overwinning. En dat voor zoveel Nederlandse supporters. Ik heb geluk dat Nederlander niet meedoet aan het WK voetbal, daarom zijn er hier zo veel", lachte hij. "Deze zege voelt heel goed."