• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgisch baskettalent Bratanovic naar Barcelona: "Mooie stap in carrière"

  Haris Bratanovic

  Haris Bratanovic (2,08m) komt over van derdeklasser Falco Gent.

  Haris Bratanovic beleeft een basketbalsprookje: de 17-jarige Belgian Lion verhuist in augustus van derdeklasser Falco Gent naar de Europese topclub Barcelona. Bratanovic sloot er een meerjarig contract af. Sporza belde met zijn begeleider Olivier Foucart over de opmerkelijke overgang.

  Haris Bratanovic is de rijzende ster in het Belgische basketbal. De Belg met Bosnische roots is 2,08 meter groot, werd op zijn 16e al door bondscoach Eddy Casteels opgeroepen voor de Belgian Lions en schermde in het verleden al met interesse van topclubs als Real Madrid en Barcelona. Hij ziet zijn droom nu werkelijkheid worden.

  "Redelijk unieke overgang"

  Een Belgische basketballer die aan de slag mag bij een Europese topclub maken we niet elke dag mee. Zeker niet wanneer die Belg ook nog maar 17 jaar oud is.

   

  Dat weet Olivier Foucart, die ook coach is aan de topsportschool basketbal, maar al te goed. "Het is redelijk uniek dat een Belg van die leeftijd naar zo'n topclub verhuist. Ik denk dat dit voor Haris heel mooi is."

   

  "Er waren verschillende buitenlandse en binnenlandse teams in hem geïnteresseerd, ook kleinere. Ook in België had hij zeker goeie opties, maar bij Barcelona zat het kwalitatief allemaal zeer goed in elkaar. Zowel qua begeleiding als qua school."

   

  "Hij heeft de keuze voor Barcelona zeker niet alleen gemaakt. Haris heeft een agentschap dat hem begeleidt en veel contacten onderhoudt, maar dat ook alles qua stappenplannen en toekomstperspectief uitgezet heeft."

   

  "De ouders hebben natuurlijk ook een rol gespeeld in die keuze en zelf heb ik als coach en begeleider aan de topsportschool bij Haris ook mijn sportieve adviezen gegeven.  Hij heeft de keuze gemaakt waar hij zich het best bij voelt."

  "Barcelona heeft een mooi stappenplan voor hem klaar"

  "Haris is bij 4 à 5 clubs gaan testen om te zien hoe ze gaan werken. Maar hij had het beste gevoel bij zijn trainingen bij Barcelona", legt Foucart uit.

   

  "Ze hebben daar heel individueel met hem gewerkt en een mooi stappenplan uitgetekend, waar hij zich heel goed in kon vinden. Het kan een heel mooie stap in zijn carrière zijn."

  "Belangrijk om wat zelfstandigheid te kweken"

  Bratanovic zal in zijn eentje naar Barcelona verhuizen. Al zullen zij ouders af en toe over en weer gaan om hem te bezoeken. Hoe zal de jonge speler daarmee omgaan?

   

  "Ik denk dat het voor Haris belangrijk is om wat zelfstandigheid en discipline te kweken", meent de basketbalcoach. "Hij zal er op internaat zitten in de bekende La Masia-academie met gasten van zijn leeftijd die hetzelfde doel hebben."

   

  "Het is natuurlijk vroeg om al op zijn eigen benen te staan, maar hij heeft dat wel nodig. Hij heeft ook nuchtere ouders, die heel veel voor hem doen, hem met zijn beide voeten op de grond houden en doordachte keuzes maken, maar het zal hem goed doen wat levenslessen mee te krijgen."

   

  "Haris is intelligent. Hij beseft ook dat andere zaken, zoals het behalen van een diploma, minstens even belangrijk zijn als basketbal. Haris is een nuchter iemand en beschikt over het juiste karakter, maar moet bij momenten wat gepusht worden. Hij heeft af en toe een schop onder de kont nodig om te werken."

  "In 4-5 jaar doorstromen naar de hoofdmacht"

  De Belg maakt de overstap van derdeklasser Falco Gent naar een Spaanse topclub. Een serieuze stap hogerop, wat de vraag doet rijzen of hij er snel aan de bak zal kunnen.

   

  "Hij zal bij Barcelona de eerste jaren in de U18 (de tweede ploeg) actief zijn. Zij spelen ook de Junior Euro League, een Europese topcompetitie voor 18-jarigen. Op zijn leeftijd is het goed om in die ploeg te spelen, maar hij zal wel al een aantal keer meetrainen met de 1e ploeg", zegt Foucart.

   

  "Het is de bedoeling om zeker de eerste 2 jaren veel opleiding te krijgen bij de U18, om zich dan in het 2e en 3e jaar meer en meer in te passen in de trainingen van de eersteklasser. Of het kan ook een optie zijn om eventueel uitgeleend te worden aan een andere ploeg uit de Spaanse 1e klasse waar hij kan spelen."

   

  "Maar op termijn is het plan om in 4 à 5 jaar de overstap te maken naar de 1e ploeg."

  Bratanovic traint momenteel met de nationale ploeg U18 ter voorbereiding op het EK, dat van eind juli tot begin augustus plaatsvindt. Daarna zal hij midden augustus naar Barcelona vertrekken om daar aan te sluiten.