• home
 • video
 • pas verschenen

  Ricciardo wint na alerte pitstop, Verstappen is weer de kop van Jut

  Daniel Ricciardo (Red Bull) heeft de GP van China gewonnen. De Australiër profiteerde van een prima getimede bandenwissel bij de tussenkomst van de safetycar. Ploegmaat Max Verstappen nekte WK-leider Sebastian Vettel, die 8e werd. Stoffel Vandoorne sprokkelde geen punten.

  Bottas leidt, tot de safetycar op de proppen komt

  Polesitter Vettel liet zich niet ringeloren bij de start en nam het eerste deel van de race vlotjes voor zijn rekening. De Duitse WK-leider kreeg Bottas in zijn zog, maar die waardeverhoudingen zouden na de eerste passage in de pitlane veranderen.

   

  Bottas bestelde als eerste een vers laagje rubber en wipte bij de eindafrekening naar de eerste plaats na een tragere stop van Vettel.

   

  Ferrari leek dan maar Räikkönen op te offeren om Vettel een handje te helpen: de Fin moest zijn stop uitstellen en moest Bottas zo lang mogelijk ophouden. Het plannetje kende niet meteen resultaat, Räikkönen werd zelf het kind van de rekening.

  Verstappen laat gouden kans liggen

  Maar alle plannetjes konden weer opgedoekt worden toen halfweg de race de safetycar opgetrommeld werd. Bij Red Bull waren de strategen zeer alert: Verstappen en Ricciardo werden prompt binnengeroepen voor een bandenwissel en dat zou een gouden zet zijn.

   

  Het Red Bull-duo was plots veel sneller dan de concurrentie en de zege lag voor het grijpen. Zeker voor Verstappen, die toen nog voor ploegmaat Ricciardo uitreed. Maar de Nederlander schoot zichzelf een eerste keer in de voet met een onmogelijke inhaalbeweging bij Hamilton.

   

  Ricciardo was verlost van zijn ploegmakker en bezorgde de ene protagonist na de andere een verkoudheid op weg naar een onverwachte overwinning. Verstappen ging nog een stapje verder in zijn roekeloze rit: deze keer werd WK-leider Vettel de dupe van een veel te optimistisch manoeuvre. Vettel, bij wie de banden ook helemaal op waren, viel nog terug naar de 8e stek. Verstappen, die een tijdstraf kreeg, werd 5e.

  Stoffel Vandoorne kwam vandaag nooit in het stuk voor en eindigde na een anonieme race op de 13e plaats. Ploegmaat Fernando Alonso kon wel punten sprokkelen: hij reed in het slot nog voorbij Sebastian Vettel naar de 7e stek.

    RIJDER TEAM TIJD
  1. Daniel Ricciardo (Aus) Red Bull  in 1u35'36"380
  2. Valtteri Bottas (Fin) Mercedes  op 8"894
  3. Kimi Räikkönen (Fin) Ferrari  9"637 
  4. Lewis Hamilton (GBr) Mercedes 16"985 
  5. Max Verstappen (Ned)  Red Bull  20"436 
  6. Nico Hülkenberg (Dui)  Renault 21"052 
  7. Fernando Alonso (Spa) McLaren  30"369 
  8. Sebastian Vettel (Dui)  Ferrari  35"286 
  9. Carlos Sainz (Spa) Renault 35"763 
  10. Kevin Magnussen (Den)  Haas  39"594 
  11. Esteban Ocon (Fra) Force India 44"050 
  12. Sergio Perez (Mex)  Force India  44"725 
  13. Stoffel Vandoorne  McLaren  49"373 
  14. Lance Stroll (Can)  Williams  55"490 
  15. Sergej Sirotkin (Rus) Williams  58"241 
  16. Marcus Ericsson (Zwe) Sauber  1'02"604 
  17. Romain Grosjean (Fra) Haas  1'05"296 
  18. Pierre Gasly (Fra)  Toro Rosso  1'06"330 
  19. Charles Leclerc (Fra)  Sauber  1'22"575 
  20. Brendon Hartley (NZl)  Toro Rosso  1 ronde