Eléonor Sana, brons op Paralympische Winterspelen, stopt met skiën

  Sana is de 1e Belgische vrouw met een paralympische wintermedaille.

  Eléonor Sana stopt met G-skiën op topniveau. De slechtziende skiester (20) werd in februari in Pyeongchang de eerste Belgische vrouw die een medaille pakte op de Winterspelen: brons op de afdeling. "Ik wil een normaler leven en gaan studeren", zegt ze in een persbericht van het Belgisch Paralympisch Comité (BPC).

  Eléonor Sana begon 4 jaar geleden aan het topsportproject met zus Chloé als gids. Op de Spelen deden de 2 het heel goed. Sana werd nog maar de 2e Belgische die paralympisch wintermetaal pakte na Willy Mercier, die in 1994 zilver haalde op de Super-G.

  Meteen na PyeongChang kondigde Chloé haar afscheid aan, ze wil haar studies sereen afsluiten. Enkele maanden later volgt Eléonor haar voorbeeld. "Ik heb de kans gekregen een geweldig avontuur te beleven en bedank iedereen die me heeft gesteund en dit project mogelijk maakte."

  "Ik wil een stabieler leven"

  Ze wil volgend academiejaar aan de universiteit kinesitherapie gaan studeren. "De impact van mijn sport op mijn persoonlijke leven was enorm. Ik snak naar een stabieler, normaler leven. Ik zeg niet dat de beslissing van mijn zus de knoop voor mij heeft doorgehakt, maar dat zou toch helemaal anders zijn."

  Stoppen met sporten wil de skiester, die daarvoor turnde, niet: "Uiteraard blijft mijn passie voor sport onaangetast en wil ik uitdagingen blijven aangaan. Ik zou graag een sport vinden die verzoenbaar is met een leven in België. De paralympische beweging zal me daarbij helpen." 

  Sana schrijft Belgische sportgeschiedenis in PyeongChang: