• home
 • video
 • pas verschenen

  Becue en Appelboom willen Louwagie opvolgen als voorzitter zwembond

  Brigitte Becue heeft een enorme staat van verdienste als zwemster.

  Op 15 mei neemt Michel Louwagie na 20 jaar afscheid als voorzitter van de Belgische zwembond. Er zijn 6 kandidaten, onder wie Brigitte Becue en Sidney Appelboom, om hem op te volgen.

  Michel Louwagie is sinds 1998 voorzitter van de Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB), maar op 15 mei zet de manager van AA Gent een stapje terug.

  De KBZB kreeg 6 kandidaturen binnen om Louwagie op te volgen. De bekendsten zijn Brigitte Becue en Sidney Appelboom. Becue (45) was zelf een topzwemster, die 4 keer deelnam aan de Spelen en 5 keer Europees kampioene werd. Appelboom nam deel aan de Spelen van Seoel en was de voorbije jaren de vaste cocommentator voor het zwemmen bij Sporza.

  Naast Becue en Appelboom dienden ook Bram Cops, Marc Huberty, Daniel Motton en Georges Straetemans hun kandidatuur in. "We hadden niet gedacht dat er zoveel kandidaten zouden zijn", zegt Johnny Van der Straeten, de ondervoorzitter van de KBVB.

  "Ze zullen op 18 en 19 april hun programma mogen komen toelichten bij de Raad van Bestuur. We zullen hen onder meer vragen hoe ze hun rol zien."

  Becue: "Overtuigd dat ik een meerwaarde kan zijn"

  De kandidatuur van Brigitte Becue is opvallend, omdat ze in 2014 nog verklaarde definitief uit de zwemsport te stappen nadat ze haar job bij de Franstalige zwembond was verloren. "Maar zwemmen is nog altijd mijn passie en ik heb veel ervaring die ik wil doorgeven."

  "Mijn naam is een voordeel, qua uitstraling in België en internationaal. Ik volg het zwemmen nog van nabij en ben ervan overtuigd dat ik een meerwaarde kan zijn. Maar ik ben geen politica. Ze moeten maar kiezen voor wie ik ben. Iedereen weet dat ik niet rond de pot draai. Sommigen vinden dat leuk, anderen niet."

  "Ik weet niet of het in mijn nadeel zal spelen dat ik een vrouw ben. In alle besturen binnen de zwemwereld zit er geen enkele vrouw. Niet dat ik een feministe ben, maar ik denk wel dat een vrouw voor een andere inbreng zorgt."