• home
 • video
 • pas verschenen

  March Madness en iedereen is gek van 98-jarige Sister Jean

  Iedereen wil op de foto met Sister Jean.

  De universitaire basketbalcompetitie in de VS kent dit weekend zijn ontknoping met de Final 4. Dé ster van March Madness is dit jaar geen basketballer, maar een 98-jarige non.

  Het sprookje van het NCAA-seizoen wordt dit jaar geschreven door de Loyola Universiteit uit Chicago. Niemand had de basketbalploeg van de katholieke universiteit hoog ingeschat, maar Loyola Chicago staat dit weekend tot eenieders verbazing in de Final 4, samen met Michigan, Villanova en Kansas.

  Dé ster van Loyola Chicago schittert opmerkelijk genoeg niet op het veld, maar ernaast. De 98-jarige "Sister Jean", kapelaan aan de universiteit, is de voorbije maand uitgegroeid tot de chouchou van de Amerikanen. Zelfs voormalig president Barack Obama, afkomstig van Chicago, vermeldde Sister Jean in een tweet.

  Nationale, sorry, internationale sensatie

  Vanuit haar rolstoel leidt Sister Jean het gebed voor de wedstrijd, maar ze durft zich zelfs te mengen met de coaching en de tactiek.

  Ondanks haar gevorderde leeftijd is Sister Jean zich goed bewust van haar populariteit. Toen een tv-reporter haar een "nationale sensatie" noemde, luidde het antwoord kurkdroog: "Sta me toe je te verbeteren: internationale sensatie."

  "Heuglijke tijd"

  Sister Jean geniet intussen met volle teugen van het Loyola-sprookje. "Ik heb veel plezier, ook met de jongere mensen. Ik beleef een heuglijke tijd met deze March Madness", lacht de 98-jarige zuster. "Al begrijp ik niet goed hoe deze hype zo snel gegroeid is."

  En dat ze een hype is, staat vast. De marketingdienst van Loyola draait overuren door de Sister Jean-merchandising en ook op Twitter lijkt iedereen fan te zijn van de 98-jarige non.