• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Kramer en co gooien schaal in publiek, 2 vrouwen gewond

  Even opschudding in het Holland Heineken House.

  Een feestje ter ere van Sven Kramer en zijn Nederlandse schaatskompanen is met een valse noot geëindigd. In het Holland Heineken House liepen twee vrouwen verwondingen op.

  Het incident speelde zich woensdagavond lokale tijd af toen Sven Kramer, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest een speciale schaal in het publiek gooiden. Alle Nederlandse medaillewinnaars krijgen zo'n schaal in het Holland Heineken House. 

  Het is de bedoeling dat de winnaar de schaal in de handen legt van de toeschouwers en dat die ze boven hun hoofden helemaal naar achteren in de zaal duwen. Daar wordt de schaal opgehangen aan een muur, naast de andere Nederlandse medaillewinnaars.

  Maar gisterenavond was de sfeer nogal grimmig in de feestzaal (lees hieronder) en bij de huldiging voor bronzen schaatsachtervolgers Kramer, Verweij, Blokhuijsen en Roest ging het even mis. Ze gooiden de schaal in het publiek. Daarbij raakten twee vrouwen gewond.

  Eén vrouw, met bloed in haar gezicht, werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, de andere kon ter plaatse verzorgd worden. De schaatsers waren naar verluidt geschrokken en gingen meteen poolshoogte nemen.

  "Ik wens jullie een snel herstel"

  In een tweet in het Koreaans heeft Kramer intussen zijn excuses aangeboden. "Jullie kwamen om me aan te moedigen. Ik wens jullie een snel herstel. Ik zal mijn best doen om in de toekomst beter voor de dag te komen."

  Later kwam hij bij de NOS ook nog terug op het voorval. "De commotie is overdreven", aldus Kramer. "We zijn bij de slachtoffers geweest. Eentje had helemaal niks en de andere een hoofdwonde. Maar het is allemaal prima opgelost."

  "Het spijt ons allemaal geen erg, maar er is natuurlijk geen opzet in het spel. Wij hebben die medaille iets te fanatiek in het publiek gegooid. Hij werd goed opgevangen, maar daarna viel hij naar achteren."

  Tweet van Kramer:

  "Ik doe dit voor jullie, dus..."

  Sven Kramer had zich eerder op de avond al danig geërgerd aan de sfeer in het Heineken House. Bij de huldiging voor zijn gouden medaille op de 5 kilometer was het naar zijn zin te rumoerig. 

  "Waar is je gouden medaille? Gooi je die in een laatje of krijgt die een mooi plekje in het appartement?", vroeg de nietsvermoedende presentator Mark Tuitert.

  Kramer antwoordde in eerste instantie niet, maar richtte zich tot het publiek en zei: "Jongens, ik kan ook gewoon weggaan, hoor. Ik doe dit voor jullie, dus..."